Andreas får inte komma på kommunens stora fest: ”Skamligt”

Om några veckor är det dags för Skellefteå kommuns stora personalfest. Tusentals personer är inbjudna.
Men 35-årige Andreas Jonsson får inte komma.
– Det är konstigt, jag jobbar åt kommunen precis som alla andra, säger han.

Andreas Jonsson är kritisk mot att han och andra inom kommunens dagliga verksamhet inte är inbjudna till personalfesten den 14 juni.

Andreas Jonsson är kritisk mot att han och andra inom kommunens dagliga verksamhet inte är inbjudna till personalfesten den 14 juni.

Foto: Melker Westerberg

Skellefteå2025-05-21 19:00

Tre dagar i veckan, på förmiddagarna, har Andreas sin postrunda. Först hämtar han sin rullväska, sedan hämtar han dagens post och stoppar den i väskan innan han beger sig i väg.

De stora hjulen på väskan kommer väl till pass. Posten ska nämligen inte bara delas ut i stadshuset, utan även i andra kommunala byggnader i stan.

– Ibland är det mycket post, ibland mindre. Och så ska jag ju hämta post också, säger Andreas.

Hur länge har du gjort det här?

– I höst blir det tio år. Och innan dess jobbade jag med annat än post för kommunen.

Totalt har Andreas utfört jobb åt kommunen, via så kallad daglig verksamhet, i ungefär tolv år. Under tiden har han lärt känna många, vilket märks under postrundan. Personer hälsar glatt och vill stanna och småprata.

– Jag gillar att gå med posten, det är roligt och jag får träffa mycket folk!

Postväskan är märkt med hans namn.
Postväskan är märkt med hans namn.

Daglig verksamhet är en insats som kan sökas enligt lagen om stöd och service för vissa funktionshindrade, LSS. På sin hemsida skriver Skellefteå kommun att verksamheten ”erbjuder ett meningsfullt arbete eller meningsfull sysselsättning” utifrån personers egna förutsättningar.

Erik Jansén, verksamhetschef inom stöd och service vid Skellefteå kommun, förklarar att kommunen beslutar om och samordnar den dagliga verksamheten.

– Insatsen omfattar ungefär 480 personer. Ett antal av personerna utför uppdrag åt Skellefteå kommun men merparten utför inte uppdrag åt kommunen, utan åt privata företag och organisationer.

Skellefteå kommun beslutar om och samordnar den dagliga verkamheten.
Skellefteå kommun beslutar om och samordnar den dagliga verkamheten.

Personer inom daglig verksamhet får viss ersättning, habiliteringsersättning, från kommunen. Personerna är dock inte anställda av kommunen och får därför ingen kommunal lön. ”Din försörjning måste därför vara ordnad på annat sätt”, skriver kommunen på hemsidan. Andreas förklarar att han får ersättning från Försäkringskassan.

Det faktum att han inte är anställd av kommunen är också anledningen till att han inte är inbjuden till festen.

I nästan tio år har Andreas delat ut och hämtat kommunanställdas post.
I nästan tio år har Andreas delat ut och hämtat kommunanställdas post.

Personalfesten brukar anordnas en gång per mandatperiod. Norran har inga uppgifter om hur många som är inbjudna till årets fest men förra gången personalfesten anordnades, år 2022, bjöds drygt 8 000 personer.

– Vi på daglig verksamhet fick ingen inbjudan då heller. Vi har inte fått gå på någon av festerna, säger Andreas.

– Det är tråkigt och konstigt. Vi jobbar åt kommunen, precis som alla andra.

Andreas har också varit kritisk på sociala medier. Bland annat har han skrivit så här om kommunens agerande: ”Skamligt är bara förnamnet.”

Han är inte ensam om att reagera på att vissa inte är välkomna på festen. Norran har fått både mejl och samtal på temat. En som ringt oss är Britt Bourzigui, som arbetar på Skellefteå korttidscentrum och som dagligen har kontakt med ”kollegorna” inom den dagliga verksamheten.

– Vi är jättemånga som är upprörda över detta. De jobbar ju åt kommunen varje dag. Det känns verkligen diskriminerande, vi borde bojkotta festen!

Joakim Lundin är personalchef på Skellefteå kommun. Han hänvisar frågan till personalnämnden, som tog fram de senaste riktlinjerna i april 2024 om vilka som får komma på festen.

Evelina Fahlesson (S) är ordförande i nämnden men befinner sig på resande fot när Norran ringer. Det blir därför vice ordförande Andreas Löwenhöök (M) som svarar på frågorna.

Andreas Löwenhöök (M) är vice ordförande i personalnämnden.
Andreas Löwenhöök (M) är vice ordförande i personalnämnden.

Han har inte nåtts av kritiken och blir lite förvånad. Han berättar att nämnden, när de antog riktlinjerna, försökte vara så breda som möjligt:

– Det är väldigt generöst ställda riktlinjer, och för egen del hade jag nog uppfattat att denna grupp omfattades. Vi har ju inkluderat flera andra grupper, som inte är direkt tillsvidareanställda, utan exempelvis ingår i arbetsmarknadspolitiska åtgärder och liknande, säger han.

Det här kan vara en miss helt enkelt?

– Ja, jag tänker att det kan vara så.

Borde ni ändra riktlinjerna?

– Jag kan tycka att frågan definitivt borde lyftas, jag ska kontakta personalchefen.

Kan det finnas hopp om att de får komma redan i år?

– Jag ska definitivt lyfta frågan. Det här är ju en grupp som så att säga utför arbete åt kommunen, dock utan att vara anställda, säger Andreas Löwenhöök.

Efter intervjun återkommer Andreas Löwenhöök. Han berättar att han undersökt saken och att det pågår en översyn för tillfället. Det arbetas på att hitta en lösning som ”harmonierar med riktlinjerna i övrigt”. 

Så de kan få komma?

– Jag kan inte säga det i dag, men våra tjänstepersoner arbetar just nu på att se om det finns en lösning för just den här gruppen.

Fakta: Dessa får festa

Dessa bjuds in till festen, enligt kommunens riktlinjer:

• Tillsvidareanställda (inklusive sjuka och tjänstlediga) och de som gått i pension under 2025.

• De som varit visstidsanställda månaden innan festen och har minst 365 dagars arbete (las-företräde) på festdagen.

• Visstidsanställda som på festdagen har ett anställningsavtal som totalt omfattar 365 dagar.

• Säsongsanställda inom till exempel parkförvaltning eller camping, som arbetade månaden före festen och har minst 365 dagars arbete på festdagen.

• Personer som går under BEA-avtal (bestämmelser för arbetstagare i arbetsmarknadspolitiska insatser), som räknas som medarbetare och följer regler ovan.

Källa: Personalnämndens beslut

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!