Den 40-åriga kvinnan har under flera år varit huvudmisstänkt i många utredningar gällande mordbränder och skadegörelser i Västerbotten.
Vid två tillfällen gick åklagare vidare till begäran om häktning – grova mordbränder i Jörn och Umeå – men bevisningen räckte inte. Hon släpptes.
Eftersom det inträffat så många anlagda bränder har det också funnits ett stort förundersökningsmaterial att använda för polis och åklagare.
Men allt förändrades av ett mejl för några månader sedan. Kvinnan skickade detta till David Helgesson, tidigare chef för polisens grova brott-avdelning i Västerbotten:
”Jag vill erkänna alla bränder jag är skyldig till, jag ljög tidigare”, inledde hon.
Kvinnan häktades den 5 februari och åtal väcktes en månad senare.
Vid den efterföljande rättegången i Umeå medgav hon att hon anlagt bränderna, men hon förnekade uppsåt eftersom hon inte varit ”medveten om att det fanns en avsevärd risk för effekterna”.
När rättegången inleddes uppstod en juridisk strid kring den rättspsykiatriska undersökning (RPU) som kvinnan genomgått.
Följden blev att kvinnan via advokat Eleni Söderberg begärde en överprövning av RPU-utlåtandet, där det slogs fast att kvinnan inte lider av en allvarlig psykisk störning, varken i dag eller vid brottstillfällena.
När parterna i fredags pläderade i påföljdsfrågan redogjordes för överprövningen av utlåtandet, som gjordes av Socialstyrelsens rättsliga råd. Där framkom följande:
”Rättsliga rådet ansluter sig till de bedömningar och slutsatser som kommer till uttryck i det rättspsykiatriska utlåtandet daterat den 6 mars 2025”.
Detta innebar att åklagare Anders Norberg kunde yrka på fängelse, och inte rättspsykiatrisk vård, som straff för de många bränderna.
– Det finns ett totalt straffvärde på cirka åtta års fängelse för de fem bränderna, där den grova mordbranden i Jörn vårvintern 2018 är den allvarligaste som fick till följd att boende flydde fastigheten genom att hoppa från ett fönster. Men även branden i hyreshuset i Umeå ska bedömas som en mordbrand, de tre övriga som skadegörelse, säger Anders Norberg till Norran.
Hon medger gärningarna och har bidragit till att du kunde väcka åtal: hur påverkar det strafflängden med tanke på att minimistraffet för grov mordbrand är sex års fängelse?
– Jag anser att det ska göras en tredjedels reducering av fängelsestraffet för att hon erkänt händelserna och bidragit till utredningen. Sammantaget yrkade jag att hon ska dömas till fem års fängelse för bränderna.
– Hon hävdar att hon inte förstått effekten av de anlagda bränderna. Men hon har ändå valt att fortsätta anlägga bränder trots att hon såg de mycket allvarliga följderna av den grova mordbranden i Jörn, tillägger Anders Norberg.
Advokat Eleni Södeberg: din klient medger att hon anlagt bränderna men brott förnekas. Hur ska man förstå detta resonemang?
– Min klient har vidgått att hon eldat på tid och plats där brand uppstått. Orsaken till att hon förnekat brott grundar sig på att hon i stunden inte varit medveten om att det fanns en avsevärd risk för effekterna, i detta fall brand och risk för fara för annan person eller egendom.
Kommentar till åklagarens yrkande på fem års fängelse?
– Ett långt fängelsestraff skulle vara förödande för min klient av flera anledningar. Åklagarens förslag på reduktion av straffvärdet var för snålt tilltaget. Enligt min uppfattning är detta mål förenat med så pass speciella omständigheter att tingsrätten har en möjlighet att döma ut en skyddstillsyn kombinerat med högst tre månaders fängelse.
Rättsliga rådet hade ingen avvikande åsikt, nu hotas hon av ett långt fängelsestraff. Kommentar?
– Gärningarna har skett för många år sedan. Eftersom min klient först nu berättat om sina tankar och bevekelsegrunder samt psykiska skick hade sannolikt den medicinska expertisen kunnat avge ett säkrare utlåtande om bedömning gjorts i närmare anslutning till händelserna. En jobbig väntan på domen stundar för min klient, men jag ska göra mitt bästa för att stötta henne i den oro hon känner.
Umeå tingsrätt beslutade att kvinnan ska kvarbli i häkte i väntan på domen, vilket är ett tydligt tecken på en fällande dom även om det är oklart exakt vilka brottsrubriceringar det blir.
Domen meddelas på fredag.