Norran har tidigare berättat om Sara Ghorbani och Farhood Masoudi som hotas av utvisning, trots att båda jobbar och är djupt rotade i Norsjö.
Orsaken är den lagändring som infördes den 1 april och som innebär att den som fått avslag på sin asylansökan och ansöker om arbetstillstånd måste lämna landet.
Något som även gäller personer som har ett tidsbegränsat arbetstillstånd och vill ha det förlängt.
Förutom de närmare 5 000 personerna som drabbas av beslutet är det även ett hårt slag mot kommuner, näringsliv och föreningar i glesbygdsområden där befolkningsutvecklingen är en ödesfråga.
Det menar inlandskommunerna i Region 10, där bland annat Norsjö, Malå, Arvidsjaur och Arjeplog ingår, i en skrivelse till arbetsmarknads- och integrationsminister Mats Persson (L).
Budskapet är att det är nödvändigt att värna om den etablerade arbetskraften och de etablerade familjerna, och att de ansökningar som kommit in före den 1 april därför bör handläggas enligt de gamla premisserna.
”Vi kommer annars att se stora förluster av viktig arbetskraft inom exempelvis vård, städ och byggbranschen”, skriver Region 10.
Skrivelsen innehåller även ett räkneexempel som visar hur kännbart varje tapp är för en liten inlandskommun: Om Norsjö förlorar tre familjer med totalt 15 personer är det jämförbart med att Skellefteå tappar 250 personer eller Umeå 500 personer.
– Vi har också en befolkningspyramid med färre personer i arbetsför ålder. Vi behöver behålla de vi har, säger Beatrice Bergqvist, näringslivschef vid Norsjö kommun.
En sak som inlandskommunerna reagerar emot är den korta tiden mellan beslut och införande, samtidigt som det inte finns några övergångsregler.
Det är också därför de menar att ansökningar som kommit in i tid ska behandlas enligt de gamla reglerna.
– Det är helt förödande när det kommer så fort, säger Beatrice Bergqvist.
Hon konstaterar också att beslutet går stick i stäv med Norsjö kommuns arbete för att bli fler 2025:
– Där behöver hela kedjan fungera, och beslut som tas högre upp stötta vårt arbete. Nu går det åt andra hållet, det här stjälper det arbetet.