I veckan hölls ett möte om odling i Bureå, med tanke på att avfall från Rönnskär kan finnas i marken. Det kan bli skadligt för hälsan om man äter egenodlade grönsaker i stora mängder.
Den här frågan uppmärksammade Miljöpartiet redan i vintras, och föreslog en satsning på kolonilotter, dit man forslar fräsch och giftfri jord. Ett område i Skelleftehamn och ett i Bureå.
– Enligt förslaget ska Skellefteå kommun ta initiativet och kontakta Bolidenbolaget, säger gruppledare Linnea Öhman.
– Upplägget får diskuteras, men en rimlig uppdelning vore att kommunen står för planering och kanske också arbetskostnad medan Boliden betalar för material.
– Om det skulle vara gratis att odla på lotterna ska vara osagt. Men om det kostar ska det vara ett generöst erbjudande, det finns ju en tråkig bakgrund till varför folk inte bör eller vill odla i sina egna trädgårdar, säger hon.
Även om det kan vara besvärligt att fara till en annan plats i samhället för att pyssla med sina grönsaker ser Linnea också fördelar.
– Det finns social gemenskap i koloniträdgårdar, och man kan hjälpa varandra med att vattna och liknande om man reser bort.
Motionen är just nu på beredning och Linnea Öhman kan inte säga när den kommer till kommunfullmäktige för beslut.
Är det då klokt att anlägga nya kolonilotter i ett område där det fortfarande finns viss förorening från luften? Frågan går till Erik Spinnel, miljöchef på Rönnskär.
– Dagens nedfall från luften är försumbart, så använder man bara fräsch jord ska det inte vara några problem att fortsätta odla i Bureå och Skelleftehamn.
När forskarna har hittar tungmetaller på sallad så har det snarare handlat om damm från marken, säger han.
– Det är föroreningarna i den befintliga jorden som är största problemet, och det är därför vi rekommenderar att man byter ut den, säger Erik Spinnel.
När det gäller förslaget att Boliden skulle vara inblandade och eventuellt bekosta en satsning har han inga kommentarer.
Fotnot: Utöver grönsaker har det uppmanats att man äter måttligt med lokalt plockade bär. Svamp avråds man helt från att äta.