I många år har Boliden informerat folk som bor i Skelleftehamn om riskerna med bär och grönsaker. Råden har varit att man ska äta måttliga mängder och skölja allt som äts.
På senare år har informationen spridits till större områden, och i fjol var första gången det skickades brev till Bureborna.
– Brevet gick bara till halva samhället på grund av en miss med postnumret. Därför blev det lovat att det också ska hållas ett möte, sade Erna Forsman som är engagerad i företagsnätverket.
Mötet hölls på tisdagen och församlingsgården blev fullsatt av folk som ville veta mer om riskerna för att äta det naturen ger.
Rönnskärsverkens miljöchef Erik Spinell inledde med att tala om de stora förbättringar som gjorts av reningen under årens lopp.
När smältverket byggdes 1928-1930 placerades det på en ö ute i havet och försågs med en hög skorsten. Redan då visste man alltså att röken skulle vara farlig, och ville att den skulle blåsa ut över havet.
Därefter har reningen successivt förbättrats, och flera metaller som man förr släppte ut som avfall kan nu tas omhand.
Gammalt avfall ligger dock kvar i markerna och har successivt täckts med ny jord som uppstår när växer multnar. Än i dag tillförs mindre mängder eftersom utsläppen inte är nere på noll.
Utsläppen har följt med vinden söderut och norrut från Rönnskär. Däremot inte lika långt mot väster, alltså mot Skellefteå.
Nutida nedfall har exempelvis märkts när man tar prover på sallad. Den har stor bladyta och kan samla in färskt nedfall så pass väl att det går mäta.
Ännu en gröda som undersöks med jämna mellanrum är vinbär, och då får man en värdemätare på det nedfall som finns i jorden, eftersom buskarna suger upp det med rötterna.
Inbjuden talare var Anna Augustsson, Kalmar, forskare vid Linnéuniversitetet. Hon ansvarade för Bolidens riskstudier vid provtagningarna 2017 och 2022.
Prover av grödor har tagits vart femte år och resultaten har oftast varit att grödorna har innehållit något högre halter av kadmium och bly än om man köpt samma vara i affären. Däremot har halterna sällan varit över tillåtna gränsvärden.
Det som letats är kadmium och bly, som båda har hälsoeffekter.
Det är alltså något farligare att äta lokalt odlat nära Rönnskär än att köpa motsvarande. Bladgrönsaker innehåller mer avfall än rotsaker.
– Om man är normalkonsument och äter 10 procent hemodlat från trakterna runt Rönnskär så ökar hälsorisken med 1,3 procent. Detta jämfört med om du köpt samma varor i affären, sade Anna Augustsson.
Men var går då gränserna för denna farlighet, undrade en deltagare. Hon önskade tydligare kartor med byarnas namn och var det blir ofarligt att ge egenodlade grönsaker till sina barn.
Svaret från Bolidens experter var att inget tydligt svar kan ges. Forskare stöder sig på data som gäller samma gröda och samma plats under flera provtagningar i rad. Men svaren gäller egentligen bara för den platsen, eftersom jord kan ha flyttats av mänsklig hand och blandats upp. Även väder och vind kan ge regionala skillnader.
– Lägg därtill att varje människa reagerar olika på ämnena. Riskvärdena är satta utifrån personer som bedöms sköra, och den fullt friske kan klara högre halter, sade Anna Augustsson.
Flera på mötet krävde att Boliden tar ekonomiskt ansvar för att avfall har förorenat deras tomter. Det önskades ekonomisk hjälp med att ta jordprover, byta ut jord, skapa odlingslotter.
Utöver växtligheten så påverkar nedfallet möjligheterna att få bygglov och det önskades bidrag till provborrningar.
– Det handlar om er goodwill, sade någon.
Bolidens svar var att de håller sig inom tillåtna gränsvärden för utsläpp, och då kan de inte lastas. Gränsvärden som satts av myndigheter.
Det gavs tips på metoder för att odla säkrare, som kan vara: Att odla i pallkragar med ny jord. Att odla i växthus.
Deltagarna hade många frågor och mötet drog ut på tiden. Trots det ville många komma fram till talarna efteråt för att ställa fler frågor.
– Det har lagts en grå filt över odlandet. Det kommer inte att vara lika roligt längre, sade Therese Lindskog.
– Vi odlar ganska mycket, och kommer kanske att fortsätta men definitivt inte att utöka, tror hon.
Marie Burlin funderade på de extrema mängder blåbär familjen brukar plocka.
– Man måste nog söka sig längre bort från Bureå om man ska plocka bär.