Mamma växte upp i Ursviken. Som många andra i hennes generation kan hon berätta om hur den vita tvätten ibland blev missfärgad när den hängde ute på tork, och hur luften kunde lukta märkligt de dagar då vinden låg fel.
Rönnskärs skorsten var, med sina 145 meter, länge den högsta i Europa. Idag har delar av den rivits, men den är fortfarande 100 meter hög och därmed Skellefteå kommuns högsta byggnad.
Det är via denna skorsten som Rönnskärsverken har släppt ut bland annat bly och kadmium, ämnen som spridits med vinden. De största nedfallen från utsläppen har skett nära fabriken, och bolaget har i många år informerat boende i Skelleftehamn och Örviken om konsekvenserna. För första gången gick de i fjol ut med samma information till boende i Bureå.
Det är mycket positivt att Boliden följer upp konsekvenserna av fabrikens utsläpp och att de sprider informationen öppet. Det är tydligt att bolaget försöker göra detta på ett sakligt sätt. Samtidigt finns det en viss otydlighet i informationen som väcker frågor. Var går egentligen gränsen för vad som är hälsofarligt? Eller annorlunda uttryckt: kan de som bor i Hökmark och Lövånger plocka och äta svamp utan att behöva oroa sig för cancer?
När Boliden höll ett informationsmöte i Bureå häromkvällen ställdes frågor om var gränserna går för farliga halter av bly och kadmium i bär och svamp. Bolidens experter svarade att det inte går att ge ett tydligt svar på den frågan. De data som samlas in gäller samma gröda och samma plats under flera provtagningar i rad. En annan gröda på en närliggande plats kan visa helt andra värden.
– Lägg därtill att varje människa reagerar olika på ämnena. Riskvärdena är satta utifrån personer som bedöms som sköra, och en fullt frisk person kan klara högre halter, sade Anna Augustsson, en av experterna på plats.
Råden från Boliden innebär att det fortfarande är möjligt att, i måttliga mängder, äta grönsaker som odlats hemma på gården. Det går också bra att ibland äta bär från skogen i området. Svamp avråder de dock helt ifrån.
Det finns säkert många Norran-läsare som har riktigt bra svampställen på annat håll, men området mellan Bureå, Hökmarksberget och Bjuröklubb är trots allt välkänt som ett bra ställe för trattkantareller och vanliga gula kantareller. Det är inte bara Burebor som har hittat sina svampställen där.
Bolidens information är ett varningens finger till oss alla som letat svamp i skogen. Kanske borde vi låta bli. Och det farliga området kan vara större än vi vill tro.
Trots att Boliden inte ville ange exakta gränser för var det farliga området tar slut, visade de ändå upp en del kartor över sina mätningar under mötet i Bureå. En karta visade hur nedfall av bly i mossa i området runt Rönnskär har förändrats över tid.
Glädjande nog har blynedfallen minskat kraftigt sedan slutet av 1970-talet. Oroande är dock att området med högre nedfall inte alls är särskilt begränsat. Ända ner till Bjuröklubb och Lövånger anges mätvärden som kan ge anledning till oro.
Det är lätt att förstå varför Boliden inte vill ange en skarp gräns för var faran är över. Samtidigt måste de ta fram information som vanliga kommuninvånare faktiskt kan använda som sakligt beslutsunderlag. Här har Boliden en pedagogisk uppgift som de sannerligen ännu inte har löst. För på frågan om man vågar plocka svamp i Lövånger ger deras information i nuläget inget svar.