Många Norranläsare har reagerat på reportaget om norsjöfamiljen som riskerar utvisas från Sverige på grund av en lagändring. Sara Ghorbani, Farhood Masoudi och sonen Parham kom till Sverige som asylsökande 2018. De fick avslag på sina ansökningar men tack vare att föräldrarna hittade jobb i Norsjö kunde de byta spår och istället få uppehållstillstånd i Sverige som arbetskraftsinvandrare.
Nu ändras lagen och det gör att familjer som deras kan behöva lämna Sverige trots att de jobbar och betalar skatt.
– Vi är inte kriminella. Vi har gjort allt vi har kunnat för att visa att vi vill stanna i Sverige. Men Sverige vill inte att vi ska stanna, säger Farhood till Norran.
Beslutet om den nya lagen kan kännas förhastat. Men det ligger flera års utredningsarbete bakom förändringen. Initiativet till den nya lagen togs av den förra regeringen med Socialdemokraterna i spetsen.
När lagen klubbades igenom i riksdagen den 12 mars deltog norsjöbon Isak From (S) i beslutet. Precis som alla andra i hans parti röstade han för den nya lagen.
– Vi Socialdemokrater har hela tiden varit emot möjligheten till spårbyte. Arbetskraftsinvandring behöver vara mer reglerad, säger han.
Vad är din kommentar till att familjer som jobbar och betalar skatt drabbas negativt av denna lag?
– Det är inte bra. Vi Socialdemokrater i Västerbotten hade helst sett övergångsbestämmelser som lindrade följderna på kort sikt. Men nu blev det inte så.
Varför röstade du för denna lag om den inte var tillräckligt bra?
– Det var detta vi kom fram till i partiet. Egentligen är det bäst att prata med våra ledamöter i Socialförsäkringsutskottet om du vill ha alla nyanser.
Ola Möller företrädde Socialdemokraterna i riksdagsdebatten och är en av partiets representanter i Socialförsäkringsutskottet. Från riksdagens talarstol motiverade han lagförändringen:
– Möjligheten till spårbyte har undergrävt legitimiteten i migrationssystemet. Om man söker sig till Sverige av asylskäl och det sedan visar sig att det inte finns skäl att stanna är det inte rimligt att man inifrån landet får testa andra sätt att stanna kvar.
Den nya lagen röstades fram med fullt stöd från både höger och vänster.
Socialdemokraterna har alltid varit kritiska till arbetskraftsinvandringen. De tycker att reglerna har varit för generösa och att det bara är i högkvalificerade bristyrken som arbetskraftsinvandring ska vara möjlig.
Sverigedemokraterna har å sin sida byggt sin argumentation på sin allmänna invandringskritik. De menar att Sverige tagit emot för många invandrare och att spårbytet till arbetstillstånd har gjort att personer som borde ha lämnat landet istället blir kvar.
Moderaterna anser att arbetskraftsinvandringen bidragit till att skapa ett skuggsamhälle där människor fått uppehållstillstånd i Sverige på felaktiga grunder. Möjligheten till spårbyte har också setts av M som en felaktig särbehandling.
Det var bara C, Mp och V som röstade emot delar i den nya lagstiftningen. Det breda stödet är såklart en förklaring till att det varit så lite offentlig debatt innan beslutet togs. Väldigt få i riksdagen har varit kritiska.
Ur ett norrländskt perspektiv är den strama invandringspolitiken skadlig. Det ser vi när Northvolt varslar och många av deras anställda kan tvingas lämna landet trots att de behövs på den norrländska arbetsmarknaden.
Det ser vi också när Sara och Farhood i Norsjö riskerar tvingas lämna landet. De jobbar och på den lokala arbetsmarknaden är det svårt att hitta personal som kan ersätta dem. Den här politiken är dålig för dem och för Norsjö. Ändå har ortens enda riksdagsman röstat för lagen. Det är mycket illa.