Äldre borde få möjlighet att jobba längre

Som äldre- och socialförsäkringsminister blir jag mycket upprörd över det enorma slöseri som det innebär när människor pensioneras bort på löpande band enbart för att de nått en viss ålder, skriver dagens debattör Anna Tenje.

Anna Tenje (M), äldre- och socialförsäkringsminister.

Anna Tenje (M), äldre- och socialförsäkringsminister.

Foto: Stina Stjernkvist/SvD/TT

Debatt2025-07-18 13:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Samtidigt befinner sig många branscher i en kompetenskris som förvärras av att duktiga medarbetare försvinner eller nekas. Sverige har inte råd att förlora all denna kompetens som våra seniora medarbetare besitter. Vi behöver få till ett skifte, så att alla som vill, kan och orkar jobba något eller några år till kan göra det. Det är viktigt både för samhället och för varje enskild person.

Pluskommissionen konstaterar att Sverige är sämst i Norden på att få äldre från arbetslöshet till jobb, samt att fördomar och stereotyper om äldre är djupt rotade – särskilt mot kvinnor. Enligt deras beräkningar kostar ålderismen i Sverige 70 miljarder kronor per år i förlorad BNP, och vi går miste om 4 miljoner arbetstimmar per vecka. Tänk vilken nytta de hade kunnat göra inom välfärden och på företag. Det måste bli en förändring.

Björnsdotter Grönkvist föreslår att jag besöker Danmark för att se hur seniorer där får jobb i betydligt högre utsträckning än i Sverige. Jag tar gärna del av goda exempel, inte minst från våra grannländer, om hur vi kan förbättra för seniora medarbetare.

Politiskt kan vi till exempel stärka incitamenten att arbeta längre och vara med och bidra till att skapa ett hållbart arbetsliv så att fler orkar och kan fortsätta arbeta längre upp i åldrarna. 

En viktig del för att bryta normen om pensionering vid 65 år och möjliggöra en trygg anställning högre upp i åldrarna är höjningarna av de pensionsrelaterade åldersgränserna och den successiva höjningen av LAS-åldern. Den moderatledda regeringen har också sänkt skatten för seniora medarbetare som fortsätter att jobba, och gjort det möjligt att pausa utbetalningarna av tjänstepensionen så att det blir enklare och mer förmånligt för en pensionär som vill börja arbeta igen – så kallade jobbonärer.

Vad vi nu måste göra är att ändra på attityder – både hos arbetsgivare och hos oss själva. Arbetsgivare måste börja tänka nytt, så att en senior medarbetares kompetens och erfarenheter ses som viktiga. 

Självklart ska den som inte orkar jobba mer, eller som av andra skäl längtar till pension, kunna gå i pension. Men det måste bli ett slut på att summariskt räkna ut några av våra mest erfarna och värdefulla medarbetare bara för att de råkar ha uppnått en viss ålder. Precis som professor Ingemar Skoog brukar säga: 70 är det nya 50. 

Vi måste ha en arbetsmarknad där erfarenhet ses som en tillgång, inte som ett hinder.