Under onsdagen väntas det bli strid om platserna i flera av styrelserna och nämnderna i regionen. Sverigedemokraternas gruppledare Petter Nilsson funderar på att ta till en ovanlig åtgärd.
Under onsdagen väntas det bli strid om platserna i flera av styrelserna och nämnderna i regionen. Sverigedemokraternas gruppledare Petter Nilsson funderar på att ta till en ovanlig åtgärd. Foto: Monica G Engström/VK

SD tar strid om platser i nya regionen

Det kan väntas en strid om om flera av de förtroendeposter som regionfullmäktige ska välja under onsdagen. Sverigedemokraterna får inte de platser som de förväntat sig, rapporterar Västerbottens-Kuriren.

När valberedningen skulle lägga fram förslag om vilka som ska utses till förtroendeposterna har en övernominering skett. Till de 13 platserna som ersättare i regionstyrelsen, ledamöter i hälso- och sjukvårdsnämnden samt ledamöter i regionala utvecklingsnämnden hade 14 personer föreslagits.

Valberedningen genomförde en omröstning som innebar att det var två miljöpartister och en socialdemokrat som tog posterna. Petter Nilsson (SD) reserverade sig mot detta. Han ansåg att det skulle vara platser som, utifrån valresultatet, var vikta för Sverigedemokraterna.

- Det här är ett sätt att försöka komma runt minoritetsskyddet.

Nu diskuterar de att ta till en extra ordinär åtgärd för att försöka få platserna som de kandiderar till.

Regionens första plan har klubbats

SD ökade vid höstens val från tre till fem mandat i regionfullmäktige. Därmed var de berättigad till en plats i regionstyrelsen som Petter Nilssons föreslås ta. Däremot får de ingen ersättare i regionstyrelsen och inte heller någon plats i de två tyngsta nämnderna.

Valberedningens ordförande Ulf Björk (S) vill inte kommentera den uppkomna situationen utan hänvisar till partikamraten Peter Olofsson som föreslås till ordförande i regionstyrelsen.

- Majoriteten i fullmäktige ger det här resultatet, säger Olofsson.

Att det skulle handla om något slags fulspel för att manövrera ut Sverigedemokraterna förnekar han.

- Även om det säkert passar dem att bli offer.

Han förklarar att det här läget har uppstått eftersom SD inte ingår i någon valkartell och därmed inte tar fler platser i styrelser och nämnder av egen kraft.

Att SD har nominerat kandidater till platser som de, enligt Olofsson, inte har möjlighet att väljas till, tror han beror på att de har litat på matematiken.

- Men den är mer en indikation på hur det ska se ut. Det är fullmäktige som väljer. I så fall att de inte får den trettonde platsen är det dem som har övernominerat.

Någon liknande situation har inte tidigare inträffat.

- Men vi har heller aldrig tidigare haft tre valkarteller, säger Peter Olofsson.

För att vara garanterad en plats i styrelser och nämnder, med de valkarteller som nu finns, skulle SD ha behövt ytterligare ett mandat i fullmäktige. Den möjlighet de nu har är åberopa proportionerliga val. Det kräver dock, enligt Petter Nilsson, att någon från de övriga partierna är frånvarande för att få igenom. Om det blir så kommer SD:s grupp i fullmäktige att ta beslut om inför eftermiddagens omröstning.

Monica G Engström/Västerbottens-Kuriren

Anmäl till Pressombudsmannen Rätta artikeln Skriv ut