”Ska jag behöva lägga det på hyllan för att jag är mamma?”

”Ska jag behöva lägga det på hyllan för att jag är mamma?”

Skellefteå
Lästid cirka 6 min

För sex år sedan väcktes drömmen – förra året blev den sann. Ett besök på en bodybuilding-tävling blev starten på Laila Anderssons resa. Nu bollar hon förskoletider, jobb och träning mitt i satsningen mot sin andra och tredje tävling i livet. ”Varannan vecka blir det betydligt mer komplicerat”, berättar hon.

Året är 2018. För första gången har Laila Andersson tagit sig till en bodybuilding-tävling, och i publiken bestämmer hon sig. 

– Jag kände direkt att det här vill jag göra, berättar hon.

Träning i sig eller bodybuilding-sporten var inget nytt för Andersson. Några år tidigare hade hon hittat till styrketräningen själv, och tidigare hade hon sett tävlingar hemifrån. Men på plats framför Luciapokalen 2018 är det något som förändras.

Vad är det du fastnade för?

– Det är jättesvårt att svara på. Jag hade sett en del tävlingar på livesändningar tidigare, men det var en helt annan sak att se det live. Jag vet inte heller om det var själva tävlingen i sig, utan med gemenskapen. Det är en speciell känsla på en tävling där alla pratar med alla, man träffar de som man vet brinner lika hårt för träning som en själv, säger hon innan hon lägger till:

– Sedan, jag menar, vem vill inte ha en glitterbikini?

Men där och då var det inte aktuellt med någon satsning. Laila Andersson var gravid med sitt första barn, och det skulle dröja fram till 2023 innan hon för första gången ställde sig på scenen.

Nu är det snart dags igen. Om två månader kommer hon inte bara kliva upp på en scen – utan gör två tävlingar på tre veckor.

Ofta tränar deltagare i flera år innan de bestämmer sig för att tävla i bodybuilding – och när satsningen väl är igång krävs månader av hård träning och välplanerad kost. Till det ska livet gå ihop.

Laila Andersson, som till vardags jobbar som sjuksköterska, ska inte bara passa in träningen i sitt liv. För henne ska livspusslet med hennes två barn också gå ihop.

– Som ensamstående mamma varannan vecka blir det betydligt mer komplicerat att få ihop livet, konstaterar hon.

– En vecka när jag är själv har jag alltid med mig matlådor var jag än åker, och då är det mycket lättare. Jag har bara mig själv att ta hand om. Men när jag har barnen så måste jag försöka prioritera både runt förskoletider och jobb. Då får man pussla.

Ibland handlar pusslet om att ta hjälp av vänner och familj, ibland får träningspass komprimeras så gott det går för att passa i korta tidsluckor.

– Men rent matmässigt tycker jag inte det är så svårt. Barnen kan ju äta samma sak som mig, det är ju inget konstigt jag äter. Jag äter bara lite mindre mängd. Mina barn är också väldigt vana vid att jag tränar, det har varit så sedan de var jättesmå.

undefined

Mina barn är också väldigt vana vid att jag tränar, det har varit så sedan de var jättesmå.

Försöker du träna mer när du är ensam eller försöker du träna lika jämnt?

– Jag skulle säga att fokus alltid är att träna så jämnt som möjligt, men det blir lite annat fokus eftersom jag har mer tidspress med barnen. Eftersom jag har tränat länge så vet jag vad som funkar för mig, så jag kan sålla ganska bra. Jag vet vad jag kan plocka bort om jag måste trycka ned ett pass från en timme till 45 minuter, säger hon och sammanfattar:

– Jag ger träningen mer tid när jag är ensam helt enkelt.

Och även när barnen är med får de ta del av små fragment av Lailas satsning.

– De har varit med under hela processen egentligen, de har varit med och fått se allt egentligen från start när jag började posera hemma. Min femåring börjar tycka att det är jättekul och vill vara med och posera, och barnen vet att när mamma plockar fram sina kosttillskott så ska hon träna, säger hon och lägger till:

– Allting har egentligen att göra med hur man lägger upp saker och ting. Jag trycker alltid på att vi äter mat för att vi ska orka. De var aldrig med på tävlingen jag gjorde tidigare men har sett bilder efteråt. Där ser de att mamma är stor och stark, det är det jag trycker på. Att det är därför vi tränar.

undefined
Förutom styrketräning och kondition spenderas mycket tid med att träna posering i högklackat.
undefined
Laila Andersson har själv utbildat sig till personlig tränare för att närmare förstå processen bakom bodybuilding.

För det är inte första gången som Laila Andersson går igenom en tävlingssatsning. 2023 tävlade hon i Alströmerpokalen och fick smak på ännu mer.

– Det är en sådan sjuk kick. Absolut är man nervös, men samtidigt är det svinkul. När musiken startar och du ställer första foten uppe på scenen och vet att nu ska jag bara gå ut och göra min grej efter att ha kämpat i flera månader. Det är en sjukt mäktig känsla.

Vad tycker du är skillnaden när du går in en andra gång?

– Nu vet jag ju vad som kommer hända. Jag vet hur min kropp reagerar på vissa saker och det gör det mycket lättare att handskas med. 

Bodybuilding är en bedömningssport där deltagarna poängsätts utifrån sin fysik på scenen, där atleterna medvetet går ned i vikt för att kunna visa så mycket muskler som möjligt. Därför får också sporten mycket kritik för att vara såväl ytlig som ohälsosam.

Hur ser du på den kritiken?

– Det är absolut en ytlig sport, det är ju ett utseende som de bedömer. Men det gäller att tänka på att det är det de gör – de bedömer din fysik, inte dig som person, säger Laila Andersson och fortsätter:

– Vad gäller att pressa kroppen över sina gränser, det gör du ju. Kroppen mår inte superbra på slutet, men då gäller det att ha en coach som ser till ditt bästa. Har du en bra coach och bra kommunikation med den coachen så ser inte jag att det är mer ohälsosamt än mycket annat. Sedan handlar det vissa andra faktorer, som hur många tävlingar i rad du ska göra. Ju längre du ska hålla tävlingsform, ju mer kommer det att slita på kroppen. Där är vi säkert olika i hur mycket vi klarar av.

undefined
”Jag ger träningen mer tid när jag är ensam”, säger Laila Andersson om livspusslet med två barn.

Laila berättar att hon själv får många frågor kring att stå på scenen i bikini. Hon vet att inte alla förstår varför hon själv brinner för sporten, och hon förstår att alla inte tycker att bodybuilding är intressant.

– Alla får ha sin åsikt, det säger jag ingenting om. Det här är inte en sport för alla, det förstår jag. Men någonstans känner jag att – bara för att jag är mamma, ska jag behöva lägga det på hyllan då?

Upplever du att du får mer kritik än andra tävlande för att du är mamma?

– Absolut. Har du inte barn behöver du inte ta hänsyn till någon på det sättet, säger hon och fortsätter:

– Jag har fått frågan om hur mina barn känner över att jag går upp lättklädd på en scen. Men jag vill tro att när mina barn blir äldre kommer de inte tänka att "åh nej, mamma stod på scen i bikini". Jag hoppas att de kommer tänka att mamma kämpade jättehårt för att nå sina mål.

Laila konstaterar själv att träningen är en stor del av hennes liv och tar mycket tid. Men det behöver inte vara ett motsatsförhållande till att vara en bra mamma.

– Jag tror att folk tänker att jag är mamma, då måste jag prioritera barnen. Men träningen är en så pass viktig del av mig att för att jag ska kunna vara en bra mamma så måste jag få träna och må bra själv. Man måste ju inte ha som mål att tävla för det, men det är det som får mig att må bra.

undefined

Jag vill vara bättre än jag var sist.

Laila Andersson

Det är två månader kvar innan Laila Andersson återigen går upp på scenen. Och än så länge tycker hon att planen flyter på.

– Jag skulle säga att jag är i en ganska bra fas. Jag har fortfarande ganska mycket energi och orkar fortfarande ta i på gymmet. Jag skulle säga att när du börjar komma ned på tre-fyra veckor kvar som du egentligen byter fas ordentligt. Men just nu rullar mitt liv egentligen bara på som tidigare.

Vad är målet för dig i vinter?

– Jag ska vara bättre än jag var på Alströmer, det är det enda jag tävlar mot. Jag vill vara bättre än jag var sist.