Trots mörka moln – Anja Palm tror på SkellefteåTrots mörka moln – Anja Palm tror på Skellefteå

Trots mörka moln – Anja Palm tror på Skellefteå

Skellefteå
Lästid cirka 7 min

Näringslivschefen Anja Palm var etableringsansvarig när Northvolt lockades till Skellefteå 2017.
Åtta år senare har företaget gått i konkurs – men Anja ångrar inte etableringen.
– Mycket av värdet som skapats under denna period finns kvar oavsett vad som händer framåt, säger hon till Norran.

Det är fredag eftermiddag på näringslivskontoret i Skellefteå. Anja Palm sitter innanför dörrarna och samtalar med en kollega när Norran kommer på besök.

– Våra arbetsplatser är i ett öppet kontorslandskap, men jag hamnar ofta här, säger hon och pekar på soffgruppen.

Att arbeta som näringslivschef är i sin natur ett hektiskt arbete, men det senaste året har varit något alldeles extra. När som helst kan schemat förändras.

– Det har varit intensivt. Skellefteå var vid den här tiden för ett år sedan Sveriges snabbast växande kommun. Idag är vi en av de kommuner som tappar mest i befolkning, konstaterar Anja som var med och lockade Northvolt till staden för åtta år sedan.

Det var hon, i rollen som etableringsansvarig, som i mars 2017 fick höra att kommuner i Norrbotten arbetade med ett frågeformulär från en potentiell batteritillverkare.

– Det hade skrivits artiklar om att Peter Carlsson, “Tesla-svensken”, hade något på gång, men de hade inte aviserat sina planer, minns Anja.

Anja Palm, 42 år, är ursprungligen från Göteborg. Hon flyttade till Skellefteå 2014 för att jobba på näringslivskontoret som bland annat etableringsansvarig. Sedan 2020 är hon näringslivschef.
Anja Palm, 42 år, är ursprungligen från Göteborg. Hon flyttade till Skellefteå 2014 för att jobba på näringslivskontoret som bland annat etableringsansvarig. Sedan 2020 är hon näringslivschef.

Skellefteå kommun hade dock redan tagit fram underlag till olika förfrågningar om elintensiva datacenter och var väl förberedda. På bara två veckor – efter nära samarbete med bland annat Skellefteå Kraft – fick de fram svar på alla frågor.

Ungefär ett halvår senare hade kommunen valts ut som etableringsort i konkurrens med 40 andra kommuner. Nu – åtta år senare – har Northvolt begärts i konkurs.

Tror du att det är något i vad Skellefteå, som kommun eller samhälle, gjort eller inte gjort, som resulterat i Northvolts konkurs?

– Nej, det tror jag inte, säger Anja och tar en kort paus innan hon fortsätter.

– Jag vill inte spekulera i varför Northvolt gått i konkurs, men det är uppenbart att de inte har fått lönsamhet i sin produktion i den takt de behövde. De har spenderat mer pengar än de har fått in – och det har inte att göra med hur Skellefteå kommun har agerat.

Är du besviken över hur de har skött företaget?

– Jag är besviken över att det har blivit som det blivit. Utan att lägga skulden på enskilda personer så hade vi ju hoppats att Northvolt skulle klara av det här.

Här, i sofforna på näringslivskontoret – eller "business corner" som det heter sedan en tid tillbaka – sätter sig Anja ofta för att arbeta.
Här, i sofforna på näringslivskontoret – eller "business corner" som det heter sedan en tid tillbaka – sätter sig Anja ofta för att arbeta.

Hon ångrar dock inte att hon tog kontakt med Northvolt 2017, utan menar att etableringen – trots konkursen – lett till att Skellefteå utvecklats positivt.

– Det har skapats en otrolig energi och tro på att vi kan göra saker tillsammans. Det hade jag inte velat vara utan, säger Anja som också menar att flera redan planerade investeringar – som till exempel kulturhuset, hamnen och vissa bostadsprojekt – har gått snabbare att genomföra i och med industrisatsningen.

– Vi är på en utvecklingsresa som påbörjades redan innan Northvolt. Mycket av värdet som skapats under denna period finns kvar oavsett vad som händer framåt, säger hon.

Anja menar även att allt det som gjorde att Northvolt valde att etablera sig i Skellefteå finns kvar, och “mer därtill”. Hon syftar på styrkor som tillgången till grön energi och mark – men nu även att kompetens och bostäder finns tillgängliga.

– De stora farhågorna inför etableringen handlade om kompetens och bostäder, och de frågorna kan man faktiskt säga att vi har klarat av. Även om det varit utmanande, säger hon.

Anja Palm har varit med på många presskonferenser det senaste året.
Anja Palm har varit med på många presskonferenser det senaste året.

Om det nu finns så många fördelar här – kan det locka till sig andra stora satsningar?

– Absolut, vi är i pågående samtal med flera aktörer som tittar på Skellefteå just utifrån att vi har de förutsättningar vi har.

Sedan konkursen ska förfrågningarna ha ökat.

– Det finns många som tänker att den energi som Northvolt skulle ha använt till batteriproduktion nu finns tillgänglig. Tillräckligt med energi har i och för sig alltid funnits, även om Northvolt skulle ha varit i full produktion, men det har man inte förstått.

Hur stora de företag som gjort etableringsförfrågningar är, eller hur många anställda det skulle kunna röra sig om, vill Anja inte säga. Men det är allt från små aktörer till större industrier.

– Vi har ju inte en “hit rate” på 100 procent, men vi har ganska många pågående samtal med företag som är intresserade av att komma till Skellefteå, oavsett vad som händer med batterifabriken.

Hoppas på EU-pengar

När det gäller just batterifabriken hoppas Anja fortsatt att det ska produceras battericeller där i framtiden. En räddning för fabriken skulle, enligt henne, kunna vara EU-pengar som är avsatta för just europeisk batteriproduktion.

– Det finns ett EU-program, Battery Booster, som är utformat tillsammans med branschen för att vara med och finansiera europeisk celltillverkning. Vi hoppas att det kan komma på plats inom några månader, och att det skulle kunna vara en möjlighet för en ny ägare.

Det finns en förhoppning om att det även fortsättningsvis ska produceras batterier i Skellefteå. Av vem återstår dock att se. "Det är många frågor som behöver lösas", säger Anja Palm.
Det finns en förhoppning om att det även fortsättningsvis ska produceras batterier i Skellefteå. Av vem återstår dock att se. "Det är många frågor som behöver lösas", säger Anja Palm.

Hur stora är dina förhoppningar om att en ny aktör ska komma på plats?

– Det är svårt att sätta en siffra på sannolikheten, men det är vår absoluta förhoppning.

Du har ju en viss insyn – är det en köpare på gång?

– Enligt konkursförvaltaren är det ju flera intressenter som tittar på det, men det är många frågor som behöver lösas varav finansieringen är en. Där sitter EU på det här programmet som skulle kunna vara en nyckel, men det kommer även att behövas annan finansiering fram till dess. Det är frågor som det jobbas med från flera olika håll.

"Har spekulerats"

När det gäller Skellefteå kommun har det funnits viss kritik om att de fokuserat för mycket på stora etableringar, som till exempel Northvolt.

Pratar ni för mycket om de stora aktörerna?

– Nej, det gör vi inte. När vi tittat på vad vi kommunicerat från näringslivskontoret, platsvarumärket och kommunen i allmänhet så lyfter vi till och med det lokala näringslivet mer. Och det är viktigt. Det är alla 6 000 företag som finns här, som varje dag jobbar för att utvecklas, som är nyckeln till ett bra samhälle. Däremot pratar media mycket om de stora aktörerna, säger Anja.

Hur är det att ha blickarna på sig, både från lokal och nationell media?

– I grunden är det positivt även om jag inte alltid håller med om allt som skrivits, särskilt inte de senaste månaderna.

I rapporteringen efter Northvolts konkurs har det enligt Anja spekulerats i att Skellefteå kommun är nära konkurs. "Vi är så långt ifrån en konkurs som en kommun i Sverige kan vara", säger hon.
I rapporteringen efter Northvolts konkurs har det enligt Anja spekulerats i att Skellefteå kommun är nära konkurs. "Vi är så långt ifrån en konkurs som en kommun i Sverige kan vara", säger hon.

Hon menar att det funnits många missuppfattningar om Skellefteå kommun och att de haft särskilda medarbetare som aktivt uppmärksammat journalister på dessa felaktigheter.

Vad är det för felaktigheter?

– Det har spekulerats i att Skellefteå kommun är nära konkurs och att kommunen skuldsatt sig för att bygga samhället. Det har vi inte gjort. Däremot har vi investerat i samhället och kommunens kärnuppdrag med eget kapital.

Skellefteå kommun är en av Sveriges mest solida, menar hon.

– Vi är så långt ifrån en konkurs som en kommun i Sverige kan vara.

Att kommunägda bolag har lånat pengar stämmer dock – men det är inget konstigt, enligt Anja.

– Jag tror inte att det finns ett enda fastighetsbolag som bygger nyproduktion som inte har lånat i ett sånt projekt. Det är ju så marknaden ser ut.

Tror på tillväxt

Sammanfattningsvis ser Anja Palm onekligen positivt på framtiden för Skellefteå, trots det ansträngda läget. Hon lyfter fram hårda värden som grön el, marktillgång och infrastruktur som gör att det finns plats för tillväxt – men även mjukare värden som kulturutbud och ett samhälle som välkomnar människor som kommer utifrån.

– Det plus kommunens stabila ekonomi gör att jag tycker att Skellefteå har goda möjligheter för tillväxt. Det är få andra kommuner som skulle klara av både kraftig tillväxt och den situation vi är i nu.

Skellefteå har goda möjligheter för tillväxt

Anja Palm

Så även om det inte blir något av batterifabriken tror du på Skellefteå?

– Det skulle vara otroligt tråkigt om det inte blir batteriproduktion, men då öppnas ju en möjlighet för någon annan. Hur det går för batterifabriken kommer så klart att påverka den närmsta tiden, men tittar man på ett längre perspektiv så finns ju värdet av en attraktiv inustrisajt på plats som kan användas till annat.

Är du övertygad om att Skellefteå är större om fem år än nu?

– Ja, det är jag.