Hönn Prinsen på väg till duschen efter sitt segerlopp på hemmaplan. Det var hästens tredje seger för säsongen och tränaren Håkan Fahlgren var förstås jättenöjd.
Hönn Prinsen på väg till duschen efter sitt segerlopp på hemmaplan. Det var hästens tredje seger för säsongen och tränaren Håkan Fahlgren var förstås jättenöjd. Foto: Torbjörn Enmark

Hönn Prinsen i form igen

Kallblodet Hönn Prinsen kom från en riktigt svag insats. Likafullt stod han där som vinnare vid fredagskvällens tävlingar på hemmaplan där han satte nosen först i en knallhård slutstrid mellan tre hästar. ”Jättehäftigt. Jag körde så snabbt jag kunde över upploppet”, säger tränaren och kusken Håkan Fahlgren.

Hönn Prinsen gav hela 28,73 på toton, men han kom alltså från en riktigt dålig insats där han var sist felfri i ett långlopp och långt efter täthästarna i mål.

– Han hade magproblem den dagen och stod inte att känna igen. Jag fick slut på hö och var tvungen att att byta foder på honom. Min misstanke är att han inte tålde det, berättar Håkan Fahlgren.

På fredagskvällen var Hönn Prinsen tillbaka i gammalt gott slag. Till en början satt han först i andraspår långt ner i ett utspritt fält, men 1200 kvar blev det andra ytter när Mats Gällerstedt gick ut med Stålviktor.

– Jag valde sedan att gå på i tredjespår 500 kvar då jag var osäker på om Gällerstedt hade något att köra med. Men det var nog så att han lurade mig, för direkt jag styrde på började han att köra för fullt, säger Håkan Fahlgren.

Stark slutkurva

Hönn Prinsen gick nu en stark slutkurva i tredjespår och i början av upploppet hade han ett knappt övertag. Det blev ändå en mycket rafflande slutstrid där Stålviktor var ytterst nära att kontra till seger i de allra sista stegen. Och invändigt kom Skafferbest och Jami Mikkonen med en vass avslutning efter sen lucka och var nära att hinna dit.

Målfotot visade nu att Hönn Prinsen vann med en nos på 1.28.8/2160 meter.

– Hästen passar bättre på medeldistans. Det har blivit mycket sprinterlopp tidigare i sommar och det blir lite för stessigt för honom. Han tappar alltid en längd på de andra från start och med mig kusk tappar han ytterligare en längd, vilket är svårt att jobba ikapp i kortlopp. Dessvärre finns bara två sprinterlopp att välja på den närmaste tiden i närområdet, säger Håkan Fahlgren.

Bra upphämtning

Hemmahästen Guldhagens Kevin hade ett smaskigt utgångsläge med innerspår på startvolten och tillhörde de mer betrodda i fältet, men nu blev det galopp kort efter start. Därefter gjorde Guldhagens Kevin en stark upphämtning och var bara slagen med en halv längd som fyra bakom Hönn Prinsen.

– Guldhagens Kevin blev för ivrig då hästen bredvid öppnade så vasst. Han gick starkt efter galoppen, men jag vågade inte släppa på för fullt till slut då jag inte ville ha en galopp till, säger Christian Månsson.

Drog på för fullt

V5-omgången inleddes med tre väntade vinnare i form av Höwings Star, Norrlands Scott och Let's Dance L.A.

Höwings Star var förkrossande överlägsen i snabbloppet där han vann från ledningen med hela åtta längder på 1.11,9a/1640 meter före Special Promise.

– Eftersom Skellefteå är en open stretch-bana valde jag att dra på för fullt redan i sista kurvan. Höwings Star börjar bli gammal, men för dagen håller han väldigt fin form, säger Samu Sundqvist.

Megafavoriten Höwings Star hade uppvisning i snabbloppet tillsammans med Samu Sundqvist.
Megafavoriten Höwings Star hade uppvisning i snabbloppet tillsammans med Samu Sundqvist.

Spetsstriden avgjorde

V5-omgången avslutades av 10-oddsaren Pocket Rocket, som i kraft av innerspåret lyckades vinna spetsstriden. Sedan körde Jaakko Alamäki lagom sakta (1.16,5 första varvet) och i en avslutning på 1.13,6 sista 500 var han ohotad över upploppet, även om Dillon Power avslutade sylvasst på open stretch från tredje invändigt.

I hemmalaget var Let It Happen W.W trea från rygg ledaren, men trots en drömresa hade hon ingen slutspeed för att kunna utmana om segern.

Anmäl till Mediaombudsmannen Rätta artikeln Skriv ut