Den finske toppkusken Mika Forss – här i sin landslagsdress som användes vid kusk-VM tidigare i år – kör åt stall Gabriella Laestander i V75 på lördag.
Den finske toppkusken Mika Forss – här i sin landslagsdress som användes vid kusk-VM tidigare i år – kör åt stall Gabriella Laestander i V75 på lördag. Foto: Torbjörn Enmark

Finsk toppkusk anlitas av stall Laestander

Tre Skelleftehästar startar i V75-omgången på Bergsåker på lördag. Två av dem kommer från stall Gabriella Laestander, som fått drömlägen med Staro Mary Lou och Marciano. Dessutom har man lyckats anlita den finske toppkusken Mika Forss bakom sina två formstarka hästar.

Både Staro Mary Lou och Marciano kommer från en norsk V75-seger i Harstad för drygt två veckor sedan och har nu fått perfekta utgångslägen då de inleder från spår två bakom startbilen.

”Vass speed”

För fyraåringsstoet Staro Mary Lou blir det debut i svenska V75 i klass II. Hon köptes till stall Laestander tidigare i sommar och har börjat starkt i deras regi då hon varit först i mål i båda sina starter, även om blev nedflyttad till en andraplats i första starten i Norge efter ett rörigt upplopp med många incidenter.

– Hon gjorde det riktigt bra i Norge senast när hon vann den tuffa vägen. Tussarna blev kvar och hon var relativt oberörd efteråt. Löser det sig på vägen har hon en ganska vass speed till slut och hon gjorde det bra över tre varv näst senast också. Mika Forss kör henne för första gången, men det handlar om en okomplicerad häst. Näst senast var det en rätt så orutinerad amatör som körde vid andraplatsen. Hon är lite svår att sätta in i sammanhanget här. Inga ändringar, hon går med can’t see back, barfota fram och vanlig vagn, säger tränaren Gabriella Laestander till Travronden.

Hittade formen

Marciano, som startar i bronsdivisionen på lördag, har haft en säsong som varit mycket upp och ner. Han inledde högst tveksamt, men hittade helt plötsligt formen efter midsommar och svarade för en sylvass avslutning när Mika Forss körde honom för första gången när Björnkampen avgjordes i Boden den 25 juli. Efter att ha suttit djupt nere i kön flög han fram på 1.08,5 sista 400 och hann fram till seger.

Efter det vann han också Ole Bendiksens minneslopp för högsta klassen i Harstad. Den gången hade stall Laestander fyra hästar i samma lopp och efter lite lagkörning, där Premier Kronos och Augustus F turades om att dra i hårt tempo i täten, var det upplagt för att Marciano skulle vinna.

– Han var ju jättebra vid segern i Harstad senast. Det var en utklassningsseger även om han kanske fick det lite kört i halsen och det är så klart ett annat slags motstånd den här gången. Allt verkar bra efteråt och vi fick ett bra läge igen. Nu har han inte gått så ofta i ledningen hos mig, men kusken får bestämma det taktiska. Visst är det en ruggig häst, och om det faller på plats längs vägen behöver vi inte vara golvade. Jag har två hästar i omgången och Marciano är kanske den lite hetare chansen. Vi ändrar inget i utrustningen, säger Gabriella Laestander till Travronden.

Efter turnén till Sundsvall på lördag väntar en ny längre utflykt på söndag, då stall Laestander har anmält Augustus F och Premier Kronos till ett lopp i Torneå.

Lärlingslopp

Den tredje Skelleftehästen i V75-omgången på Bergsåker är nyttiga stoet Jazza Håleryd, som tränas av Anki Frisk. Hon körs denna gång av Umåkerkusken Samu Sundqvist, då det handlar om ett lärlingslopp.

Jazza Håleryd har varit bland de tre främsta i sina sex senaste starter. I förra starten blev hon trea i loppet som Marciano vann vid Björnkampen i Boden.

– Hon fick ta det lite lugnt efter loppet senast, så jag har kört ett banjobb efter 1.18/2600 inför det här och hon behövde det för att komma i form igen. Hästen kändes bra och jag tror hon är redo för en ny stark insats på lördag. Hästen har utvecklats en hel del på sistone och visar bättre och bättre moral. Hon är stark och gynnas av högt tempo hela vägen. Normalt sett tror jag att hon ska vara stabil och hygglig ut från spår tre, säger ordinarie kusken Ove A Lindqvist till Travronden.

Amatören Håkan Fahlgren åker också till Bergsåker på lördag med kallblodet Hönn Prinsen. Han startar i Provinskampen utanför V75 och jagar ett förstapris på 50 000 kronor.

”Jag har två hästar i omgången och Marciano är kanske den lite hetare chansen.”

Anmäl till Mediaombudsmannen Rätta artikeln Skriv ut