V75-jackpot: Så spår man vinnarna i Skellefteå

Ett spår open stretch. Skådeplatsen för lördagens övningar är unik i landet. En undersökning kring vad som utmärker Skellfteåtravet kan vara till hjälp på vägen mot miljonerna på V75.

Ett extra innerspår på upploppet gör Skellefteåtravet unikt bland landets travbanor.

Ett extra innerspår på upploppet gör Skellefteåtravet unikt bland landets travbanor.

Foto: CLAES KÄRRSTRAND

Trav2020-10-02 07:45

Det finns två banor i landet med open stretch.
Åby med sina två extra innerspår över upploppsrakan och Skellefteå där man antagit den traditionella metoden med ett extraspår.
Medan Åby tillhör landets mest frekventa arrangörer av V75 så har Skellefteå en omgång per år.
Just därför kan det vara värt att titta lite extra på vad som utmärker den för Sverige unika bankroppen som får landets blickar på sig i helgen.
En utspridd teori är att det är svårare att vinna från bakspår på banor med open stretch.
Det visar sig stämma till hälften.
I databasen travfakta.se finns samtliga travlopp som körts i Sverige sedan 2010 samlade och en slagning visar att det är korrekt på lördagens bana.
Plockar man ut autostartsloppen och tar bort spårtrappor – vilket är förutsättningarna i fyra av lördagens avdelningar – visar det att 21 procent av loppen vinns från bakspår i Skellefteå, att jämföra med 22 för hela landet och 23 på Åby.
Inga stora skillnader kan tyckas, men vänder man och ser till spetsvinnare blir tendensen tydligare.
Medan spetshästarna har det tuffare i Västergötland så gynnas de i Västerbotten.
På Skellefteåtravet håller hästen som sitter i ledningen varvet kvar undan i 45 procent av loppen, på Åby är siffran 40 medan riksgenomsnittet för autolopp minus spårtrappor är 43.
Skellefteåtravet är alltså, trots open stretch, en extra gynnsam bana för spetshästen.
En tänkbar förklaring är banans upplopp på 175 meter, näst kortast bland landets V75 arrangerande banor efter Hagmyren.
Skärskådar man specifikt loppen som körts på V75 sedan 2010 så blir trenden ännu tydligare.
Under de nio senaste omgångarna på Skellefteåtravet har 46 procent, 29 av 63, vunnits av ekipaget som suttit i front varvet från mål.
Just betoningen varvet från mål blir en extra viktig på banor med open stretch där initiala ledare kan tänkas mer benägna att släppa ifrån sig kommandot då risken att bli fastlåst reduceras.
Det styrks av att 11 av de 29 V75-vinnarna kört sig främst efter halvvarvspasseringen.
I jakten på lördagens vinnare bör man alltså inte bara titta extra efter startsnabba ekipage utan även offensiva kuskar med hästar som tål tidiga avancemang.
Hur lyckosam är då positionen som i teorin borde vara mest gynnad av open stretch, nämligen ledarryggen?
Nio V75-vinnare (egentligen 8,5 på grund av ett dött lopp) har återfunnits därifrån och det är precis som på Åby den näst bästa positionen.
Av dessa har sex (5,5) verkligen använt sig av open stretch för att nå fram.
Det är också de enda vinnarna som kommit den vägen, från ingen annan position har någon kunnat utnyttja open stretch till att vinna.
Övriga V75-vinnare har inför slutvarvet återfunnits utvändigt ledaren (6), fjärde par utvändigt (5), andra par utvändigt (3,5), sjätte par utvändigt (3) och femte par utvändigt (2). Ej nämnda positioner till och med sjätte par har varsin vinnare, plus Walkie Talkie som segrade från sjunde par utvändigt i fjol.
Att det är viktigt att sitta långt fram inför slutvarvet visas således av att totalt har 44 av 63 avdelningar vunnits från positionerna spets/rygg ledaren/dödens.
Om vi avrundar med att kika på vilka specifika startspår bakom bilen som är bäst på Skellefteåtravet så kan man däremot se likheter mellan landets två open stretch-banor.
På Åby är nämligen spår 6 det som gynnas mest gentemot riksgenomsnittet, och detsamma gäller på Skellefteå där segerprocenten över sprinterdistans är 15 (jämfört med 10 för hela landet) och 11 (10) på medeldistans.
Mer anmärkningsvärt och paradoxalt sett till vad vi konstaterat tidigare är att hästar som startar från spår 12 har markant högre segerprocent (8) på Skelleftå jämfört med totalen (5).
Att spela hästar från spår 12 bakom bilen är ingen lönsam taktik generellt (ger 61 kronor tillbaka på varje satsad hundralapp), men just i Skellefteå är det en förbluffande lyckad strategi.
Spåret visar upp en positiv ROI (Return of Investment) över såväl 1 640 (114 procent), 2 140 (109) som 2 640 meter (187).
Överhuvudtaget är belöningen från olika startspår otroligt varierande (på ett underlag av 501 lopp) på lördagens bana.
Spår 2 är faktiskt ännu mera lönsamt, också med positivt ROI över alla distanser. Allra störst är vinsten över medeldistans där varje satsad hundralapp gett 141 kronor tillbaka.
Det segerrikaste startspåret är som oftast 5, men här är spelarna med på noterna med en neutral ROI medan nämnda spår 6 ger en minimal nettovinst (ROI 101) över kort distans, men klar förlust (ROI 76) över medeldistans.
Spåren man absolut bör undvika att spela i autolopp är 8 (ROI 22 över 2 140 meter) och 9 (33), men även de ”bra” 1, 3 och 4 som alla har renderat stora förluster.
En statistisk summering inför lördagen är således att söka ekipage som sitter långt fram varvet från mål och jaga skrällarna i hästar från spår 2 eller 12 bakom startbilen.

Robin Johansson, Kanal 75

Karta: Skelleftetravet
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!