Färjestads Victor Ejdsell, med ett förflutet i HV71, är en av flera återvändare som lyfter SHL. Arkivbild.
Färjestads Victor Ejdsell, med ett förflutet i HV71, är en av flera återvändare som lyfter SHL. Arkivbild. Foto: Mikael Fritzon/TT

Stjärnparad när SHL-ishockeyn drar i gång

Hemvändarna står i fokus inför SHL-säsongen. Det är spelare med både NHL-rutin och OS-erfarenhet som är tillbaka. Rena stjärnparaden. ”Det känns som att SHL inte har varit så här starkt sedan KHL började locka svenska spelare”, säger TV4-experten Sanny Lindström.

Att poängkungar och spelare som vunnit individuella SHL-utmärkelser lämnat ligan för större äventyr i NHL och KHL har blivit vardagsmat.

I år har dock en rad framgångsrika spelare återvänt. Och det handlar inte bara om några få klubbar som gjort kapen. Nästan varenda lag har plockat hem stora namn i den kategori som är ledande utanför NHL.

Anton Rödin, utsedd till SHL:s bäste spelare 2016, har återvänt till Brynäs, Johan Sundström, MVP i 2016 års slutspel, är tillbaka i Frölunda, och en trio OS-spelare från 2018 har flyttat hem.

"Betyder jättemycket"

Men mest av alla sticker Djurgårdens forwardskap Patrik Berglund ut. Han lämnade ju NHL mitt under säsongen i fjol efter drygt tio år i ligan.

-Det betyder jättemycket att en sådan spelare kommer till SHL. Nu ska man kanske inte vänta sig underverk på en gång eftersom han inte spelat sedan december i fjol och inte har mått jättebra heller. Men med tanke på vad han har gjort tidigare under karriären och skickligheten han besitter kommer han att dominera matcher, säger Lindström, den förre SM-guldbacken som är expertkommentator i TV4/C More och krönikör i Expressen.

Många SHL-lag var försiktiga med extrapengarna från det nya tv-avtalet i fjol, som då ökade från 28 till cirka 40 miljoner kronor, men nu verkar det spenderas.

-Jag var rädd att man skulle betala tredje- och fjärdefemmornas spelare mer, men om man lägger det på sådana här spelare är det väldigt positivt, säger Lindström.

Tror på Frölunda

TT: Finns det någon risk att klubbarna förköper sig?

-Det finns alltid en risk, men historiskt sett är det när lag behöver köpa in spelare under säsong som det blir jäkligt dyrt.

TT: Vilken värvning under sommaren överraskar mest?

-Det är väl Patrik Berglund, jag trodde nog inte att han skulle spela i SHL. Men sedan finns det jättemånga roliga värvningar som Dennis Everberg (Rögle), Marcus Högström (Djurgården), Victor Ejdsell (Färjestad) och Emil Pettersson (Växjö). Några av dem har sina bästa år nu och är runt 25. Det är en bra ålder där de fortfarande strävar mot NHL.

TT: Vilka har värvat bäst?

-Brynäs har värvat bra, Frölunda väldigt bra, Djurgården med Berglund och Högström ser väldigt intressant ut och Växjö har plockat in bra namn.

TT: Vilka är dina guldfavoriter i nuläget?

-Frölunda, de är ännu starkare på pappret än i fjol när de tog guld. Men för mig är det fem lag som sticker ut lite extra: Frölunda, Växjö, Färjestad, Djurgården och Luleå. De kan alla bli mellan etta och femma och ändå göra väldigt bra grundserier.

Göran Sundberg/TT

Bästa värvningarna

Här är de bästa värvningarna i SHL, enligt Sanny Lindström (listan publicerad i Expressen den 7 augusti):

1) Patrik Berglund, 31 år, f, Djurgården.

Drygt tio NHL-säsonger med 326 poäng på 717 matcher. VM-silver 2011, OS-silver 2014.

2) Johan Sundström, 26, f, Frölunda.

En av de stora SM-guldhjältarna 2016 då han utsågs till slutspelets MVP. Tillbaka efter två skadefyllda KHL-säsonger.

3) Marcus Högström, 30, b, Djurgården.

Den spelskicklige, offensive backen är tillbaka efter en skadefylld säsong i Calgarys farmarlag Stockton Heat.

4) Dennis Everberg, 27, f, Rögle.

Återvänder till SHL efter två säsonger utomlands. Gjorde 37 poäng för Växjö 2016-17. VM-guld både 2017 och 2018.

5) Victor Ejdsell, 24, f, Färjestad.

Sköt 20 mål för HV71 2017–18 efter att ha vunnit allsvenskans poängliga året före. Vänder hem efter en fjolårssäsong där han inte lyckades slå sig in i Chicagos NHL-lag.

Anmäl till Pressombudsmannen Rätta artikeln Skriv ut