St Louis-spelare firar ett av målen i tisdagens avgörande match.
St Louis-spelare firar ett av målen i tisdagens avgörande match. Foto: Tom Gannam/AP/TT

St Louis till efterlängtad final

Utan skadade svenske stjärnbacken Erik Karlsson förmådde San Jose inte hålla emot i Stanley Cup-semifinalen. Den sjätte matchen i serien slutade 5–1 till St Louis, som i och med 4–2 i matcher därmed får möta Boston i finalen.

Semifinalen avgjordes i och med tre segrar på raken i de senaste matcherna – samtidigt som San Jose-försvaret hämmats av Karlssons ljumskproblem. De har visserligen plågat honom hela säsongen, men på sistone blivit allt värre och Karlsson fick lämna förra matchen under den andra perioden.

Det var länge osäkert om Karlsson skulle hinna bli återställd till tisdagens match, men timmarna före nedsläpp kom beskedet att Karlsson inte kunde spela alls. I Karlssons frånvaro fick Tim Heed hoppa in och spela sin första match sedan åttondelsfinalen mot Vegas.

St Louis David Perron inledde målskyttet i matchen redan efter en och en halv minut, och sedan var hemmalaget aldrig riktigt hotat. Vladimir Tarasenkos åttonde mål i slutspelet innebar 2–0 efter 16 minuter.

San Jose försökte repa mod i andra perioden, i och med Dylan Gambrells reducering, men i stället satte Brayden Schenn 3–1 sex minuter senare. Och i sista perioden fyllde Tyler Bozak på med sitt femte slutspelsmål innan Ivan Barbatjev, assisterad av Oskar Sundqvist och i kamp med Tim Heed, i tom kasse satte sista spiken i kistan.

Det är första gången sedan 1970 som St Louis når finalen i NHL-hockeyn.

-Det är ofattbart. Den här staden har väntat så länge på det här. Nu behöver vi bara fyra segrar till. Vi måste bara fortsätta på samma sätt, sade forwarden Pat Maroon enligt nhl.com.

Finalmotståndarna Boston har fördel av några dagars extra vila, efter att ha slagit ut Carolina i fyra raka semifinalmöten. Dessutom inleder Massachusetts-laget hemma när finalserien börjar på måndag, den 27 maj.

Anmäl till Mediaombudsmannen Rätta artikeln Skriv ut