Framgångsrikast genom tiderna: ”Jag har svårt att njuta av det”

Notera att denna artikel är från 2016.
Lasse Johanssons tid som sportchef och GM är historisk. Åtta raka semifinaler, sex raka final och två SM–guld är facit. Ledaren har ändrat svensk hockey. ”Jag har faktiskt inte reflekterat något. Kanske senare i livet”, säger Johansson.

Han trivs inte att vara i rampljuset. Hans motto har varit ”att verka utan att synas”, men har blivit öppnare med tiden.

– Jag gillar ju egentligen inte media, men har väl blivit bättre på att hantera det, säger han.

Precis som med media vill han inte heller ta någon stor plats när han ska beskriva sitt arbete kring a-laget. Det arbete han tog över efter Peo Larsson 2008 är svensk ishockeyhistoria. När hans anställning går ut 15 maj, lämnar han SHL för Schweiz som en av de framgångsrikaste sportcheferna någonsin.

– Jag har svårt att se vad jag själv bidrar med. Jag har svårt att njuta av det. Det är så jag är. Det är möjligt att det blir bättre någon gång senare i livet, funderar Johansson, som har fyllt 46 i år.

Nytt ledarskap

Skellefteå AIK:s väg fram till den enorma framgång laget har haft har präglats av många lyckosamma delar. Just intellektuella ledarskapet som präglar a-laget är något som har präglat Johansson.

Det gamla ledarskapet med piskan och de totalitära inslagen har bytts ut.

– Det är något som vi har diskuterat fram och jag har väl varit med och bidragit. Ska man vara en högpresterande hockeyorganisation krävs mer än det man gör på isen. Men det är många parametrar och jag har ju inte varit ensam om att driva det här. Vi har ju en styrelse också och dessutom har vi ju även haft hjälp från IOH från Luleå i det här med ledarskapet.

Även organisationen i stort präglas av nytänkande. Säsongens koncept ”Tillsammans” hänger ihop med hela idén. Att inte stå och falla med enskilda.

– Det har väl vara en idé att bygga en organisation som håller pall. Det ska inte vara personstyrt.

Svårt arbete

Att vara ansvarig för den sportsliga organisationen är en av svensk hockeys tuffaste och mest utsatta roller. Johansson beskriver också varför det är en så tuff uppgift.

– För min egen del har jag haft väldigt svårt att kunna kliva av jobbet och koppla bort det. Jag gillar ju mitt jobb så mycket, men det kan också vara ett problem.

Vad tycker du har varit bäst med jobbet?

– Att jobba med människor och ishockey.

Att värva spelare

En av de roliga sidorna med arbetet är ju att bygga laget och värva spelare. Norrlandslagen har ju geografin att brottas mot, men Johansson har aldrig sett det som ett hinder när det handlar om att hitta spelare.

– Det handlar inte om geografi. Det har jag aldrig förstått riktigt hur man kan se på det så. Man kan göra allt överallt i världen. Tränar man bra och jobbar hårt går det bra. Det handlar om att bygga en bra organisation. Sedan handlar det om att människor ska trivas och spelarna ska kunna utvecklas. Det är där vi har börjat jobba och sedan har alla människor i Skellefteå hjälpt till. De som spelar här, trivs ju här.

Han har svårt att gradera vilka spelare han är mest nöjd över att ha värvat. De börjar ju bli ganska många vid det här laget.

Johansson och AIK har haft en sällsynt förmåga att kunna få spelare att utvecklas och bli bättre.

Men det finns undantag. En av de mest uppmärksammade missarna var Ryan Vesce. Han värvades för att bli en stjärna i SHL, men platsade inte. I dag är han en stöttespelare i KHL.

– Just här passade det inte. Hos oss blev det inte rätt. Så blir det ibland. Han var ju en väldigt bra kille. Det var en tuff situation.

Finns det någon spelare du kan nämna som ni har varit nära att värva, utan att lyckas?

– Vi har ju varit på flera spelare. Vi slåss ju om de bästa. Många tror att vi har betalt de största lönerna, men så är det ju inte. Nog är det flera vi har velat ha, men sedan har vi inte betalt det de vill ha.

Johansson funderar, men har svårt att plocka upp något särskilt namn. Men Viktor Rask var en spelare vid ett tillfälle var nära att komma till Skellefteå. Han spelar ju i Carolina numera.

Lämnar

Lasse Johansson och Hans Wallson lämnar AIK för att åka utomlands till Zürich.

Hade du kunnat jobba i ett annat SHL-lag?

– Nej, det hade inte känts bra. Jag kände att jag ville börja om som tränare och då var det lättast att göra det utomlands.

Han är inte säker på vad som väntar, men ser sitt nya uppdrag som något spännande.

– Det blir en helt annan liga och en helt ny grej. Det blir något helt annat. Den resa vi har gjort här är något annat än vad som kommer att göras där nere. Där är det något annat som väntar.

Han lämnar AIK som en av de framgångrikaste sportchefena genom tiderna i svensk hockey. Nu återstår att se om Johansson kan göra om bedriften i Schweiz. Gamle AIK-tränaren John Slettvoll tog Schweizisk hockey till en ny nivå under 80- och 90-talet. Återstår att se om Johansson har samma förmåga i alplandet.

Fakta

Lasse summerar kring spelare han värvat

Bästa förvärven:

* Andrew Calof

* Tim Heed

* Alla som lyfts upp från juniorleden

* Markus Svensson

* Pierre Bellemare

Sämsta förvärv:

* Ryan Vesce

Lasse Johansson

Född: 1970, i Piteå.

Klubbar: Piteå, Kiruna, Skellefteå AIK

Aktuell: Lämnar AIK efter sex raka finaler för att träna Zürich.

Lasse Johansson

Inte bara om pengar

Många tror att vi har betalt de största lönerna, men så är det ju inte.

Anmäl till Pressombudsmannen Rätta artikeln Skriv ut