Matilda Hansson kommer från Borlänge och är sedan tidigare en talangfull motocrossförare. Den här säsongen har hon valt att göra en satsning på skotercross efter att ha blivit värvad av teamet Southside.
Satsningen var även tänkt i att mynna ut i en VM-start, vars final avgörs i Fällfors utanför Skellefteå den 11-12 april.
Matilda ansökte om FIM-licens, som krävs för att få köra VM. Den utfärdas av Svemo (Svenska motorsportförbundet), men förbundet avslog ansökan.
Norran har tagit del av förklaringen från Svemo. Där hävdar förbundet att det skulle vara ett hån mot deltagare som har tränat i flera år och inte blir uttagna.
Däremot reser både Svemos kvalificerings- och uttagningsmetoder en del frågeställningar.
Skotercross är liten sport och i senaste VM-deltävlingen i Turkiet häromveckan var det endast åtta förare som körde i damklassen. Det finns 30 platser och nuvarande deltagare täcker knapp upp halva finalfältet, som är 15 förare.
En av orsakerna är att proffsserierna i USA fortfarande pågår. Där finns i praktiken även de skoterförare som kan anses vara bäst i världen just nu.
Internationella förbundet, som arrangerar VM, har reglemente kring uttagningar. De är ödmjukt skrivna och tycks ha ett syfte att locka fler förare.
Så här står det, fritt översatt:
FIM 70.1: "Beviljande av en FIM-licens får inte vägras om kandidaten uppfyller egenskaper för tilldelning som fastställts i relevanta regler”
Problemet är bara att Svemo inte har något tydligt reglemente kring det som de kallar uttagning eller kvalificering.
Något generalsekreteraren, Martin Jarl, beklagar.
– Uttagningen och hur den går till är väl något vi kunde ha kommunicerat bättre, säger han till Norran.
Behövs verkligen en uttagning eller kvalificering när det är mer än 20 tomma platser i VM:et?
– Vi bedömer att det behövs.
Så hur har då årets uttagning gått till? Jarl hänvisar till att första SM-deltävlingen, i Orsa (25-26 januari) var kvalificerande för världsmästerskapet.
Men det är något som ingen tycks ha känt till. VM-stjärnan från Bygdsiljum, Wilma Jonsson, är en av de som inte kände till kvalificeringen.
– Nej, att den tävlingen skulle vara uttagning till VM är inget jag har hört något om. Jag har faktiskt aldrig under alla mina år fått höra vad som är kvalificerande för att vara med i VM eller världscupen. Det har det aldrig pratats om och jag känner inte till att det står någonstans heller, säger Jonsson.
Promotorn för SM-tävlingen, Bruce Gaspardi som även är teamledare för Southside, kände inte heller till detta.
– Nej, det ingen som hade hört något om det här. Det är något som har kommit fram i efterhand.
Frågorna blir ännu fler när det blir tydligt att ”uttagningen” sker genom en intresseanmälan. På skotercross.se:s Facebooksida kommuniceras att förarna kan skicka in en intresseanmälning till Svemo. Där är det även länkat till ett dokument som heter ”Intresseanmälan EM/VM snöskoter 2025”.
Det kommuniceras också att Svemos kansli kommer med besked efter uttagning. Det finns alltså ingen förbundskapten och landslaget känns som något helt konstgjort eftersom presentationen i praktiken saknar en fysiskt ansvarig person.
Förbundet bidrar inte heller med något ekonomiskt medel i årets mästerskap.
– Allt kring VM bekostas också av förarna själva. Så Svemo bidrar ingenting. Det är som en individuell tävling, fast du presenterar ditt land. Som vi tolkar det är Matilda fullt kvalificerad att köra, inte minst med tanke på att det knappt är några som ställer upp, säger Bruce Gaspardi.
Gaspardi och team Southside började leta andra lösningar för att Matilda Hansson skulle kunna köra VM. Gaspardi började se över möjligheten att tävla för ett annat land – och det gick att lösa med Island.
Det är inte något nytt eller ovanligt att utövare i olika sporter byter land för att kunna tävla i mästerskap. Problemet är att FIM har en regel, sporting code 70.2.1, som beskriver att det behövs en ”release”, som betyder att föraren släpps från det svenska förbundet, i det här fallet från Svemo, för att en förare i fråga ska kunna tävla för en annan nation.
Southside har tolkat det hela som att Svemo släppte Matilda i den stund de valde att inte utfärda hennes FIM-licensen. Svemo har uppenbarligen en annan tolkning. Så förbundet hörde av sig till Island för att stoppa föraren från att tävla under isländskt flagg under VM.
– Det här är något som är väldigt ovanligt. Vi noterade att hon inte hade fått det (en release) när hon tävlade för Island under första tävlingen. Därför hörde vi av oss till Island och förklarade att hon inte får tävla utan release, skriver Jarl.
VM består i år av tre deltävlingar och två har nu genomförts. Matilda slutade nia av elva förare i finska Joensuu. Det visar att 22-åringen uppenbarligen har egenskaper för att delta i VM enligt FIM:s reglemente.
Hur rimmar det med att stoppa Matilda från att köra VM, till och med när hon har bytt land?
– Enligt våra regler borde inte Matilda deltagit i VM-deltävlingen i Finland då hon inte var kvalificerad samt att en release från Svemo saknades, svarar generalsekreteraren Martin Jarl.
Senaste deltävlingen i Turkiet fick flera avhopp och bara nio förare var på plats, där ibland Matilda.
Hon hörde själv av sig till Svemo i samband med tävlingen, men tog sedan beslutet att inte ställa upp.
– Jag fick höra att det fanns risker för konsekvenser och jag ville inte riskera att inte kunna tävla i motocross till våren. Så för att inte äventyra något valde jag att inte vara med. Det känns verkligen jättetråkigt, berättar Matilda.
Hon har tagit ut ledighet och satsat hårt för att kunna vara med.
– Jag tycker att allt är väldigt tråkigt. Jag gillar verkligen att tävla och jag vill ju kunna fokusera på det och inget annat.
På frågan om Svemo vill få sporten att växa, eftersom det var hela 22 öppna platser i VM-klassen senast, svarar de inte riktigt på.
– Vi vill absolut få sporten att växa både i Sverige och internationellt, men på rätt grunder, vilket innebär att föraren är kvalificerad, responderar generalsekreteraren.
Hela Matilda-fallet kan på många sätt tolkas bryta mot både Svemos värdegrund och jämställdhetspolicys. I värdegrunden står att läsa: ”Vi har en verksamhet som är öppen för alla oavsett förutsättningar eller ambitionsnivå” och ”Vi ser att det är våra olika erfarenheter, perspektiv, kompetenser och bakgrund som gör oss starkare och mer framgångsrika.”
Martin Jarl tycker inte händelsen kring Matilda utmanar värdegrund, jämställdhetspolicyn eller sportens tillväxt.
– Vi tycker inte att vi har brutit mot dessa på något sätt, skriver han i en replik.
Däremot konstaterar Svemos generalsekreterare:
– Jag vill avsluta med att vi tycker situationen är extremt olycklig för alla inblandade.
Resultatet av alla turer är att en redan svag damklass i VM har blivit ännu svagare. Allt på ytterst vaga grunder.
– Verkligen tråkigt. Jag som verkligen snabbt har börjat gilla skotercross och nu får jag fundera över hur jag ska göra med det i framtiden, säger Matilda.
Det återstår en VM-deltävling och den avgörs i Fällfors. I skrivandets stund har Matilda varken land eller FIM-licens att representera. Det innebär att en redan tunn damklass ser ut att bli ännu tunnare.