Albin Eriksson och ytterligare fyra av AIK:s talangar hade extra ögon på sig i den underhållande matchen mot finska Kärpät.
Albin Eriksson och ytterligare fyra av AIK:s talangar hade extra ögon på sig i den underhållande matchen mot finska Kärpät. Foto: Adam Savonen

Savonen: Roligaste CHL-matchen på länge

Det finns många sidor när det handlar om CHL. I går visade turneringen upp sig från sin bästa sida. Matchen mot Kärpät var på många sätt en av de roligaste hemmamatcher jag har sett i turneringen. Även om det var bortalagets klack som stod för volymen av ljud.

CHL har ju varit ett fiasko i Sverige och rösterna om att lägga ned turneringen har varit många. Den andra sidan av myntet är de stora festerna som är många av arenorna utomlands. Där är matcherna en fest och det är handlar inte om något enstaka undantag. Där är det regel. Hockeyns tillväxt finns i den här turneringen och det måste få ta tid. Så här långt är turneringen det kanske bästa experimentet hittills när det gäller en Europaliga i ishockey.

Det var nästan 2500 personer på plats i Skellefteå Kraft arena den här hösttunga tisdagskvällen. De fick se fart, fläkt och en hel del riktigt tuffa tacklingar. Sedan kom ju gästande Kärpät med fixstjärnan Jesse Puljujärvi i förstalinan.

21-åringen rankas som en av de största finska talangerna någonsin och hade en utstakad plan tillsammans med Adam Larsson i Edmonton Oilers. Men utvecklingen har inte gått som planerat och lite överraskande valde supertalangen att vända hem till Kärpät den här säsongen.

Där har han tagit plats i förstaformationen, där han haft fina framgångar inledningsvis med centern Juho Lammikko. Förstecentern fanns med Finlands VM-lag som så spektakulärt erövrade ett av historiens mest sensationella VM-guld.

De snittar nära en poäng per match, men mot Gustaf Lindvall och Skellefteå kammade duon och resten av Kärpät noll, trots bitvis skicklig offensiv. När Puljujärvi tar fart i mittzonen, då är det nästan så tiden står stilla. Med de kvalitéer som den finske yngligen besitter handlar det här sannolikt om en säsong i Finland och sedan ett nytt tag och ett nytt lag i NHL.

Nu väntar en riktig rysare i Uleåborg kommande tisdag. AIK behöver minst en poäng för att på egen hand säkra avancemang från gruppen. Vid förlust under ordinarie tid är det Grenoble som är sista livlinan.

På läktaren fanns också lite extra fint besök i form av J20-förbundskaptenen Tomas Montén. Han satt och tittade närmare på all talang som finns i laget. AIK har inte mindre än sex spelare som kan ses som JVM-aktuell den här säsongen. Det är spektakulärt, även om AIK har varit i en liknande sits för nio år sedan. Då kom Martin Lundberg, David Rundblad, Tim Erixon och Adam Larsson med i truppen. Men även Oscar Lindberg fanns under luppen och hade inte Mattias Lindström varit skadad – hade även han varit högintressant för spel.

I år är det sextetten med Philip Broberg, Albin Eriksson, Jonathan Berggren, Jacob Olofsson, Adam Wilsby och Albin Sundsvik som finns med på listan. Fyra av de här sex kan mycket väl ta plats. Flera av dem visade upp fina sidor mot Kärpät. Framtiden får utvisa.

Anmäl till Mediaombudsmannen Rätta artikeln Skriv ut