AIK:s Andreas Wingerli har slagit nytt personligt poängrekord redan efter halva säsongen.
AIK:s Andreas Wingerli har slagit nytt personligt poängrekord redan efter halva säsongen. Foto: OLA WESTERBERG

Poängrekord: AIK-forwarden redan bättre än i fjol – toppar interna skytteligan

Notera att denna artikel är från 2018.
I fjol gjorde han 13 poäng på 52 SHL-matcher. Den här säsongen har Andreas Wingerli redan producerat 14 pinnar på 26 matcher. Forwarden har efter bara halva säsongen slagit sitt personliga poängrekord – och han är dessutom AIK:s bästa målskytt. ”Känslan är att jag har tagit pucken mer till mål och varit på rätt ställen vid rätt tillfällen”, säger Wingerli.

Andreas Wingerli gjorde tre poäng på 38 SHL-matcher under sin första riktiga säsong med Skellefteå AIK 2015/16. Säsongen efter noterades han för fyra poäng på 44 matcher.

Under fjolårssäsongen växte produktionen till 13 poäng (3 mål +10 assist) på 52 matcher. Men den här säsongen har varit lite av en poängexplosion för den 21-åriga snabbskrinnande forwarden.

"Jättekul att få vara med och bidra framåt"

Efter 26 SHL-matcher är Wingerli redan uppe i 14 poäng (10+4). Efter bara halva säsongen har Lycksele-sonen slagit nytt personligt poängrekord.

– Självklart är det jättekul att få vara med och bidra framåt, men jag vill även kunna behålla det spelet jag har haft tidigare, säger Andreas Wingerli.

Varför har det lossnat rejält just den här säsongen?

– Jag har börjat skjuta lite mer och försöka vara på plats där det händer för att peta in puckar och vara på rätt ställen. Och känslan är att jag har tagit pucken mer till mål och varit på rätt ställen vid rätt tillfällen.

Andreas Wingerli har all anledning att jubla över sin poängproduktion.
Andreas Wingerli har all anledning att jubla över sin poängproduktion. Foto: PETTER ARVIDSON

AIK:s bästa målskytt

Han har tagit pucken till mål och sedan in i nätet. För säsongens poängproduktion blir än mer imponerande med tanke på att tio av 14 poäng är mål. På sina tre tidigare SHL-säsonger har han gjort totalt sex strutar.

Med tio fullträffar är han bästa målskytt i årets AIK – och han är dessutom på en tiondeplats i SHL:s skytteliga. En tabell som Djurgårdens Emil Bemström toppar med 12 mål.

Men just nu är Wingerli förmodligen hetast av alla – han har nämligen gjort mål i fyra raka matcher.

– Formen känns såklart bra. Sedan är det jätteskönt att poängen till laget rullar in vilket är det viktigaste, att jag sedan gör egna poäng är också jätteskönt såklart.

Är din roll den här säsongen mer tacksam för att göra poäng?

– Jag har fått spela lite mer offensivt och försöker spela i mera offensiva lägen som powerplay.

Senast i fjärdekedja

Jo, han har till och med fått förtroende i powerplay de senaste matcherna. Men i fem mot fem bär han ofta en kedja som på pappret inte är en uttalad första eller andrakedja.

I senaste matchen mot Örebro lirade han center i en fjärdekedja med Linus Lindström och Edwin Hedberg.

– Jag har spelat väldigt mycket med Hedberg och det har fungerat väldigt bra. Han har en ruggig fart på skridskorna. Kedjan har skapat mycket och målen har trillat in här och där.

Skellefteå AIK kunde gå på julledighet med två raka segrar mot Linköping och Örebro. På onsdag väntar bortamatch mot Mora – frågan är om Andreas Wingerli gör mål för femte matchen i rad?

Anmäl till Mediaombudsmannen Rätta artikeln Skriv ut