AIK vann med 2–0 hemma mot Kärpät. Gustaf Lindvall i målet imponerade stort och räddade alla 29 skott han fick emot sig. Här med Jacob Andersson framför sig.
AIK vann med 2–0 hemma mot Kärpät. Gustaf Lindvall i målet imponerade stort och räddade alla 29 skott han fick emot sig. Här med Jacob Andersson framför sig. Foto: Adam Savonen

Ny jättematch av Lindvall – nollade Kärpät och superstjärnan

Finska Kärpät kom redo till kamp . AIK mötte upp det finska stjärnlaget på bästa sätt och vann med 2–0 i CHL-drabbningen. Framförallt målvakten Gustaf Lindvall visade fortsatt storform – och blev hyllad efter matchen. ”Just Gurras lugn där bak är så oerhört skönt att ha”, sa tränaren Tommy Samuelsson.

Oulun Kärpät kom med en klack som fyllde upp i stort sett hela bortasektionen. De gav liv åt matchen, som höll väldigt hög klass. Det var fart, fläkt och många målchanser. Men Gustaf Lindvall längst bak i kassen fortsätter att visa en hög nivå.

– Tycker det kändes bra i dag. Jag försökte hålla mig lugn och hålla koll på svaga sidan, bakom ryggen och låta pucken komma till mig.

Upplevde du någon skillnad jämfört mot spel i SHL?

– Egentligen inte. Det är ändå ett av Europas skickligaste lag. De är ju skickliga med Puljujärvi och de övriga i laget.

Den finske stjärnan Jesse Puljujärvi, 21 år, var på alla sätt den stora snackisen. Han rankas som en av de största talangerna någonsin i finsk hockey, men fick inte sitt genombrott i NHL. Han syntes en hel del under matchen i förstaformationen, men fick lämna planen mållös.

Hur hade du laddat upp inför att möta den finske superstjärnan?

– Ingenting faktiskt. Han är så skicklig att det är ingen idé att fastna på några highlights. Han har lösningar på allt, så det gäller att gå mycket på instinkt.

Friläge

AIK var riktigt bra i första och tredje perioden. I andra perioden hamnade laget bitvis i svackor och hade några rejäla bjudningar. Niclas Burström tappade pucken på egen blå – och Jesse Puljujärvi fick ett drömläge att kvittera.

– Jag hann faktiskt uppfatta att det var han som kom med pucken. Jag tänkte bara att jag skulle ha tålamod och försöka vänta ut honom. Låta honom göra första dragningen.

Det var en lyckosam taktik. Lindvall räddade Kärpäts jätteläge och ytterligare 28 avslut mot AIK-målet. Det gav tävlingssäsongens första nolla för Skellefteå AIK. En riktigt prestigefylld nolla för målvakten Gustaf Lindvall, som bara har släppt in två puckar på nio perioder nu.

Samuelsson nöjd

Tränaren Tommy Samuelsson gladde sig åt sin sista utpost, som har varit så lyckosam på slutet.

– Det var några highlightsräddningar från Gurra, framförallt under andra perioden. Han har uppträtt under lång tid med både ett lugn och en stabilitet jag har velat se. Han står rätt i den blå målgården och gör lugna rörelser.

AIK hade mönstrat om en del i formationerna.

– Svårt att analysera så här direkt. Tanken var att få lite ny energi, vi har ju inte möblerat om så mycket hittills. Och vi vann ju med 2–0.

Segern var viktig för AIK. Sista omgången avgör vilka två lag som tar sig vidare. För AIK kommer det att krävas minst en poäng för att på egen hand säkra avancemang. Nästa tisdag är AIK på plats i Finland för att spela returmatchen mot Kärpät.

Han har lösningar på allt, så det gäller att gå mycket på instinkt.

Anmäl till Mediaombudsmannen Rätta artikeln Skriv ut