Philip Broberg och Filip Berglund har haft extra ögon på sig.
Philip Broberg och Filip Berglund har haft extra ögon på sig. Foto: AXEL BOBERG

Broberg kan bli kvar i Skellefteå

Edmonton Oilers scout, Tyler Wright har varit på besök i Skellefteå för att träffa backduon Philip Broberg och Filip Berglund. "Vi är nöjda med deras utveckling i Skellefteå", säger han.

Norran träffar Tyler Wright under matchen mellan AIK och Luleå på tisdagskvällen.

– Jag var ute och åt middag med Philip och Filip igår (läs; måndag) för att kolla av läget, berättar Wright.

Broberg draftades som första svensk (åtta totalt) i NHL-draften förra året. Edmonton har således stora förhoppningar på backen, som man valde att låna ut för att fortsätta utvecklingen i SHL.

– Budskapet som vi från Edmonton vill ge till Philip är att allt är en daglig process. Allt från att göra jobbet i gymmet, lära sig försvarsspelet på högsta nivå i Sverige till att förtjäna tränarnas förtroende. Han hade också en stor roll i Sveriges JVM-lag, så säsongen har varit bra för honom. Vi är nöjda, säger Wright och tillägger:

– Det vi i slutändan vill försäkra oss om är att han utvecklas i rätt riktning. Och det tar tid.


Tycker du Broberg har rätt roll i Skellefteå?

– Ja, det tycker jag. Vill han spela ännu mer, exempelvis i powerplay eller boxplay, så handlar det återigen om att förtjäna tränarnas förtroende.

Brobergs kontrakt med AIK är ettårigt. Inför säsongen kritade 18-åringen dessutom på ett rookiekontrakt med Oilers, som löper ut 2023.

Vad som händer nästa säsong är just nu ett frågetecken.

– Vi och Philips representanter behöver sätta oss ner någon gång framöver och prata om det – vad som är bäst för hans utveckling, säger Tyler Wright.


Så en fortsättning i Skellefteå är möjlig?

– Ja, absolut. Många av dessa unga killar brukar tro att de kan åka och spela i NHL direkt, men vi är väldigt tålmodiga med våra talanger. Och alla tar sin egen väg. Så vare sig den går via SHL, AHL eller NHL så är utvecklingen primär och för Philip har den varit bra i Skellefteå, och det är något som vi givetvis tar med i beaktning när vi ska bestämma oss kring hans framtid.

"Jag trivs jättebra"

Broberg är själv öppen att spela ytterligare ett år i Skellefteå.

– Jag trivs jättebra här i stan. Klubben är bra och fansen är jättesnälla. Så blir jag kvar i Skellefteå skulle jag vara jätteglad över det, säger Broberg, som dock är tydlig med att inget är bestämt:

– Jag tar ett år i taget. Så vad det blir är ett senare beslut.

Vad som händer med fyra år äldre Filip Berglund är också ett frågetecken. Berglund, som har ett utgående kontrakt med AIK, har tidigare flaggat för att han gärna provar på i Nordamerika nästa säsong.

– Ja, absolut om den chansen dyker upp så är det givetvis lockande. Men det är ju en bra bit dit, en halv säsong kvar här och sen så behöver ju de (Edmonton) visa intresse också. Men absolut är det lockande, sa han till Norran i december.

Tyler Wright, scout i Edmonton, är nöjd med vad Berglund presterat i vinter.

– För oss handlar det om att vi måste ta ett beslut kring vad vill göra där. Vi behöver ta en diskussion med vår GM Ken Holland om vilken väg som blir bäst för Berglund. Men vi tycker han gör det bra i Skellefteå och tagit viktiga steg varje år.


FAKTA

Philip Broberg

Född: 2001-06-25.

SHL 19/20: 32 matcher, 5 (0+5) poäng, -1.

Draftad: 8 totalt 2019.

Filip Berglund

Född: 1997-05-10.

SHL 19/20: 39 matcher, 14 (5+9) poäng, +2.

Draftad: 91 totalt 2016.


Anmäl till Mediaombudsmannen Rätta artikeln Skriv ut