Loui Sand avslutar karriären. Arkivbild.
Loui Sand avslutar karriären. Arkivbild. Foto: Adam Ihse/TT

Sand avslutar karriären: "Född i fel kropp"

Landslagsspelaren Loui Sand avslutar karriären som handbollspelare, 26 år gammal. I en podcast berättar hon att hon ställt sig i kö för könsdysfori. ”Jag har mått otroligt dåligt och alltid vetat vad det beror på – jag är född i fel kropp”, säger hon.

Loui Sand har gjort 105 landskamper för Sverige och den senaste tiden varit proffs i franska Fleury. På Instagram meddelar hon att hon nu väljer att avsluta sin handbollskarriär, och att hon brutit med klubblaget.

Hon skriver vidare att anledningen till varför hon slutar går att lyssna på i Utkastpodden, en podcast hon har tillsammans med Jamina Roberts. I den berättar hon att hon i hela sitt liv har känt att hon är född i fel kropp.

– Jag har mått otroligt dåligt och alltid vetat vad det beror på – jag är född i fel kropp, säger Sand.

– Hade en helt anonym 26-åring ställt sig i kö för könsdysfori, som det så fint heter, hade det med största sannolikhet gått de flesta obemärkt förbi. Men detta kommer jag aldrig komma undan med, hur jag än vrider och vänder på det. Folk kommer få redan på det. Därför väljer jag att gå ut med det på mitt eget sätt, med mina egna ord, säger hon och fortsätter:

– Jag gör det för min egen skull, jag tycker det känns så himla befriande att äntligen kunna lägga alla korten på bordet och säga som det är. Men jag gör det också för mina nära och kära, för att de ska slippa ljuga om den egentliga anledningen till varför jag valt att lägga handbollskarriären på hyllan.

Tacksam

Hon säger att hon är beredd på en tuff och lång process. Men hon är övertygad om att hon kommer må bättre av det liv hon nu väljer att leva.

– För jag har alltid känt mig som Loui Sand och inte som Louise Sand och jag är så otroligt tacksam för att jag alltid fått vara den jag är och aldrig blivit ifrågasatt. Jag har alltid haft killkläder och alltid klippt mig kort som en kille. Folk har gillat mig och accepterat mig som jag är. Jag vill inte längre gå runt med mitt ständiga självhat på grund det obehag jag känner över mitt kön och över min kropp.

Ber om respekt

– Livet är för kort för att inte ta tag i de problem som går att lösa i dagens Sverige. Det har funnits dagar då jag ställt mig frågan: “Varför har jag blivit så här? Adopterad, mörkhyad, lesbisk och nu transsexuell".

Podden avslutas med att Loui Sand ber folk att respektera att det är det hon säger nu är det som hon väljer att dela med sig av, även om det lämnar en del frågor.

– Jag är också medveten om att jag kommer få utstå glåpord eller hat. Men vet ni, jag bryr mig inte om ni inte gillar mig eller inte. Huvudsaken är att jag – äntligen – gillar mig själv.

Könsdysfori

En person med könsdysfori lider av att kroppen inte överensstämmer med den upplevda könsidentiteten och kan därför ha en önskan om könsbekräftande behandling.

För att erbjudas behandling inom den offentliga sjukvården krävs en medicinsk diagnos. För att fastställa en diagnos krävs en utredning vid något av de specialiserade teamen för könsdysfori i Sverige. Efter utredning tas ställning kring eventuell könsbekräftande behandling.

Loui Sand

Namnet: Döpt till Louise, men använder Loui som förnamn.Född: 27 december 1992.Familj: Flickvännen Emma Berglund, landslagsmeriterat fotbollsproffs i franska Paris Saint-Germain.Postion: Vänstersex.Klubb: Fleury Loiret (2018–).Moderklubb: Kärra (–2005).Övriga klubbar: Önnered (2005–2009), Sävehof (2009–2017), Brest (2017–2018).A-landskamper/mål: 105/221.

Anmäl till Pressombudsmannen Skriv ut