Real Madrid-ikonen ersätter som spansk förbundskapten

I går blev Julen Lopetegui klar som ny tränare i Real Madrid efter VM. I dag fick han sparken som spansk förbundskapten – med två dagar kvar till VM-premiären mot Portugal. Hans ersättare: Real Madrid-ikonen Fernando Hierro.

Spanien har sparkat sin förbundskapten Julen Lopetegui. Beskedet kommer med bara två dygn kvar till "La Rojas" VM-premiär mot Portugal.

– Vi har beslutat att sparka förbundskaptenen. Vad vi har uppnått har han en stor del i, och vi får tacka honom och önska honom lycka till, säger spanska fotbollsförbundets ordförande Luis Rubiales på en extrainsatt presskonferens.

Anledningen är att Lopetegui så sent som i går presenterades som ny tränare, efter VM, i storklubben Real Madrid. Beslutet, eller rättare sagt tajmingen för offentliggörandet, upprörde Luis Rubiales, då Lopetegui enligt uppgifter accepterat Madrids bud utan förbundets vetskap.

Det skedde dessutom mindre än en månad efter att Lopetegui skrivit på ett nytt kontrakt till 2020 med det spanska landslaget.

– Förhandlingarna pågick utan förbundets vetskap. Vi fick reda på det fem minuter innan det annonserades. Det finns sätt man ska bete sig på, säger Rubiales.

Misslyckad räddningsaktion

Enligt Marca ska spelartruppen, med lagkaptenen Sergio Ramos i spetsen, ha försökt få förbundet att ändra sitt beslut och behålla förbundskaptenen, men förgäves.

På de 20 landskamper som basken suttit vid det spanska rodret är Spanien obesegrat.

– Julen har jobbat på ett fantastiskt sätt med laget, men vi kan inte acceptera hur han har agerat i det här fallet, säger Rubiales.

Hierro ersätter

Det dröjde inte länge innan en ersättare blev klar. Fernando Hierro, fram tills i dag teknisk direktör i det spanska fotbollsförbundet, tar över landslaget under VM.

50-åringen är mest känd från sin tid i Real Madrid, där han spelade mellan 1989 och 2003, de avslutande åren som lagkapten. Den gamle försvarsgeneralen har 29 mål på 89 A-landskamper för Spanien på sitt cv.

Anmäl till Pressombudsmannen Rätta artikeln Skriv ut