Nu kommer ungdomarna. "Vi är en stark generation som tävlat mot varandra ända sedan go karttiden. De gamla rävarna har haft ett hårt grepp om STCC så det är en utmaning att slå sig in", säger Philip Morin inför helgens STCC.
Nu kommer ungdomarna. "Vi är en stark generation som tävlat mot varandra ända sedan go karttiden. De gamla rävarna har haft ett hårt grepp om STCC så det är en utmaning att slå sig in", säger Philip Morin inför helgens STCC. Foto: Andreas Hillergren

Ynglingen som vill utmana Dahlgren: ”De gamla rävarna har haft ett hårt grepp om STCC”

Notera att denna artikel är från förra året.
Han tillhör den nya generationen STCC-förare. Född 1996 och redo att utmana "de gamla stötarna". På Knutstorp satte han den snabbaste kvaltiden. På Anderstorp tog han sin första seger. ”De gamla rävarna har haft ett hårt grepp om STCC så det är en utmaning att slå sig in. För egen del tycker jag att det gått grymt bra”, säger Philip Morin, 23.

Till helgen avgörs den tredje deltävlingen för säsongen i STCC, Västkustloppet i Falkenberg. STCC har under många år dominerats av ett gäng förare. Fredrik Ekblom debuterade i STCC 1998, Robert Dahlgren 2004, Daniel Haglöf 2005, Mattias Andersson 2001. Många har undrat när de ska utmanas av en ny generation förare.

Snabbaste kvaltiden

När säsongen startade i Knutstorp var det därför med viss förundran som man noterade att snabbaste kvaltiden första dagen sattes av Philip Morin. Han presenterade sig direkt som en utmanare till "de gamla stötarna".

– Redan från start har jag fartmässigt varit där, säger han till TT.

Han följde upp framgången med att ta sin första STCC-seger på Anderstorp. Och han ligger efter två körda deltävlingar på femte plats i tabellen.

Själv hoppas han att prestationerna och kontakterna ska hjälpa honom vidare och ser redan nya steg i karriären.

– Jag vill ut i Europa, det skulle vara grymt kul. Jag har valt TCR och SEAT, så nu får jag hur det ser ut inom något år, om det finns möjlighet till en internationell satsning. Det vore kul att hänga med på en sån resa.

Tittar uppåt

Men i år är det STCC som gäller. Och Philip Morin tittar bara uppåt i tabellen.

– Jag vet att jag absolut kan mäta mig med de bästa och vara med och slåss i toppen, säger han.

Annars har det varit ovanligt livlig racing den här säsongen. Fyra olika segrare (Haglöf, Wernersson. Morin och Brink). Men det är en femte som leder mästerskapet, regerande mästaren Robert Dahlgren som smugit med i varje lopp (2-2-3-2).

STCC-kvalet körs på lördag eftermiddag, racen 13.00 och 15.20 på söndag.

Födelseår på senaste årens mästare

2017: Robert Dahlgren – 1979

2016: Richard Göransson – 1978

2015: Thed Björn – 1980

2014: Thed Björn – 1980

2013: Thed Björn – 1980

2012: Johan Kristoffersson – 1988

2011: Rickard Rydell – 1967

Anmäl till Pressombudsmannen Skriv ut