Robert Dahlgren var oerhört dominant inledningsvis på Drivecenter Arena, men fick se sig slagen i kvalet.
Robert Dahlgren var oerhört dominant inledningsvis på Drivecenter Arena, men fick se sig slagen i kvalet. Foto: Joakim Åström

MIDNATTSSOLSLOPPET

Dahlgren tappade pole position – på sista varvet

Robert Dahlgren inledde dagen på Drivecenter arena på bästa sätt. Han var mer än en och halv sekund snabbare på varvet än tvåan inledningsvis. Men i sista kvalet, på sista varvet – hittade Andreas Wernersson en väg att vara snabbare. ”Kan vara en av de suraste pole jag har missat”, summerade Dahlgren.

Skellefteföraren fick tidigt de besked han ville ha på hemmaplan. Soligt och inte alltför varmt väder skapade förutsättningar som passade den körsugna Dahlgren helt perfekt.

Han satte sig i rejäl respekt i det första testet. Han var mer än en och en halv sekund snabbare än tvåan, hans teamkamrat Mikaela Åhlin–Kottulinsky.

Och han upprepade bedriften i det andra testet. Även om testet inte har något påverkan på tävlingen i praktiken, var siffrorna så stora att de gav verkligen stack ut.

– Det är inte ofta som jag har haft de marginalerna på några tester, summerade Dahlgren.

Jämnare

I det tredje testet började de tuffaste konkurrenterna, Andreas Wernersson och Andreas Ahlberg, att närma sig. Men tvåan och trean i det tredje testet var ändå distanserad med ungefär sju respektive nio tiondelar.

Och det skulle bli ännu jämnare.

I det första kvalet gick allt planenligt för hemmaföraren. Han slog till med en ny bästatid, 1.53,787. Wernersson närmade sig med dagens så här långt näst snabbaste tid, men var fortfarande nästan en halv sekund långsammare.

I andra kvalet, som är helt avgörande, satte Dahlgren tidigt en stabil tid bara två hundradelar sämre än i först kvalet.

Andreas Wernersson visade direkt att något var på gång när han noterade en tid bara åtta hundradelar efter Dahlgren.

På sista varvet fick Wernersson till en fullträff och noterade dagens snabbaste tid med 1.53,462. Det är mer än tre tiondelar snabbare än Dahlgren.

– Bara att gratulera. Det är känns surt. De gjorde rätt saker. Vi skulle också ha satt en tid till, men hann inte under andra kvalet.

Det innebär att Dahlgren startar som tvåa i morgon.

– Jag är otroligt laddad. Vi är oerhört snabba och är det även i race när det är viktigt att vara snabb i varv efter varv.

Bara att gratulera. Det är känns surt.

Anmäl till Pressombudsmannen Rätta artikeln Skriv ut