Den frostiga relationen mellan Semisjaur-Njarg sameby och arrangören för skotercross-VM har varit påtaglig de senaste månaderna.
Det hela grundar sig i samebyns oro för hur renarna i området kring Fällfors kan komma att påverkas då flyttleden går i närheten av helgens arrangemang, kring de vägar som besökare kommer att köra på för att ta sig till och från tävlingen.
– När man kombinerar arrangemanget med den aktuella tidpunkten får man ett problem. Men hade vi däremot fått information om arrangemanget tidigare än i februari så hade det här kanske inte varit något problem, sa Anders Erling Fjällås till SVT den 25 mars.
I ett pressmeddelande, dagarna innan VM i skotercross startar, har man nu gått ut och gett sin syn på situationen.
Arrangören menar att man möts av stor förvåning då man enligt flera närboende, som ska ha varit i kontakt med samer i området i Fällfors, inte alls planerar en flytt för renarna under tävlingshelgen, som det tidigare var sagt.
– Om det stämmer är det förstås mycket anmärkningsvärt, säger Tobias Revelj, organisationschef för VM-tävlingen, i pressmeddelandet.
– Vi har gjort allt vi kan för att visa respekt – till och med stängt bensinmacken som tidigare upplevts som störande. Det är svårt att förstå varför vi möts av kritik, när vi försökt föra dialog och samtidigt får höra att det kanske inte ens ska flyttas några renar. Det väcker frågor och man tappar förtroendet, säger Jessica Karlsson, platsansvarig på Drivecenter Arena.
Anders Erling Fjällås svarar på arrangörens kritik:
– Först och främst ska de sluta lyssna på skvaller på byn, särskilt med tanke på att den enda kommunikationen de velat ha med oss är via mejl – och då blir det svårt att ha en konstruktiv dialog.
– Och vi har en renhjord som just nu står öst om Fällfors. Den är i princip startklar, men om flyttleden används just denna helg beror på olika faktorer, som exempelvis väderförhållanden och hur skaren ute i skogen ser ut. Men ska renarna röra på sig måste de förbi vägen i närheten till arrangemanget, fortsätter han.
Samebyns ordförande hänvisar dessutom till en paragraf i rennäringslagen:
– Det är den 94:e paragrafen som säger att du kan åläggas med böter om en flyttväg på något sätt hindras eller om renarna skräms. Så det vi under hela denna process velat säkerställa är renarnas säkerhet och möjlighet att göra vårt jobb, säger Anders Erling Fjällås.
Arrangören skriver att man tagit största möjliga hänsyn till samebyns flyttled och renskötsel genom att all publikverksamhet och parkering sker innanför det inhägnade området, publikentrén har omlokaliserats från passagen där renarna ibland rör sig, insynsskydd har införskaffats, bussar erbjuds från Piteå och Skellefteå, samt styrt om trafiken.
– Jag tycker trots allt att arrangören visat på en djup okunnighet och oförstånd under den här processen, att man helt enkelt inte har förståelse för den verksamhet man stör. Samtidigt är det givetvis positivt att de vidtagit dessa åtgärder, men det är också ett minimum. Och som sagt, hade dialogen skett tidigare och varit bättre så hade vi haft stor möjlighet att samverka på ett mycket bättre sätt, säger Anders Erling Fjällås.
När Norran får tag på Jessica Karlsson är hon besviken över hur dialogen ses som ett problem.
– Vi inledde med ett samtal till honom (Anders Erling Fjällås), och efter det var det samebyn som skickade en skrivelse med krav till oss, som vi skulle svara på i skrift.
Samebyns ordförande anser att ni ”visat prov på okunskap och oförstånd under processen”, hur ser du på det?
– De åtgärder vi vidtagit är ju utifrån deras rekommendationer. Men de är välkommen att kontakta oss på den väg de vill bli kontaktade, säger Jessica Karlsson och fortsätter:
– Sedan är ju detta ett arrangemang som sker på inhägnat område, och det är en bokning som vi fått till arenan. Bokningen kom också sent. Och visst, vi kanske kunde ha hört av oss lite tidigare, men det tar tid innan alla förutsättningar är klara, men vi kontaktade samebyn när allt var klart, och då via telefon.
Jessica Karlsson berättar att hela den här konflikten satt sina spår:
– Det är fruktansvärt frustrerande, och vi har inget förtroende kvar. Och det är tråkigt, för i vanliga fall har detta inte varit några problem då vi tidigare till och med hjälp till med utfodring och lossning av renarna.
Samebyns ordförande ser åtgärderna som ett minimum, hur ser du på det?
– Att de gärna får förtydliga vad som mer krävs. För vi har följt direktiven och även gjort ytterligare åtgärder genom att stänga bensinmacken för att minimera trafiken, säger Karlsson.
Och på tal om bensinmacken har flera boende i området kring Fällfors hört av sig till Norran de senaste dagarna och undrat varför de inte kan tanka bilen under två veckors tid.
Skelleftebränslen, som driver bensinmacken, säger att de hört talas om en ”intresseproblematik” mellan Drivecenter Arena och rennäringen i området.
– Vi har inte insyn eller rådighet i dessa samtal så vi följer det riktlinjer och krav vi får från Drivecenter och det som nu ligger i korten är att macken stängs under vecka 15 och 16. Vi tycker givetvis att det är väldigt tråkigt för både oss, Drivecenter och de kunder och ortsbor som påverkas av detta men vi har inte detta beslut i våra händer, säger Skelleftebränslens vd Nicklas Jakobsson.