Mikaela Åhlin-Kottulinsky får tillbaka sin historiska seger som den första kvinnliga STCC-vinnaren någonsin. Arkivbild.
Mikaela Åhlin-Kottulinsky får tillbaka sin historiska seger som den första kvinnliga STCC-vinnaren någonsin. Arkivbild.

Kottulinsky historisk – diskningen upphävs

Notera att denna artikel är från förra året.
Svenska bilsportförbundets disciplinnämnd ändrar beslutet från STCC-loppet i augusti. Mikaela Åhlin-Kottulinsky får tillbaka sin historiska seger som den första kvinnliga STCC-vinnaren någonsin. ”Jag har hoppat runt av glädje”, säger Mikaela Åhlin-Kottulinsky till TT.

Dessutom får PWR-teamet tillbaka sina poäng.

-Rättvisan har segrat. Det känns så skönt, säger Daniel Haglöf, teamchef i PWR-teamet, till TT.

Det har varit rörigt i STCC efter dramat på Gelleråsen. Efter protester diskades Robert Dahlgren, Daniel Haglöf och Philip Morin i det första loppet och segraren Mikaela Åhlin-Kottulinsky i det andra. Det handlade om tolkningen av reglementet och de modifieringar på avgassystemet som PWR-teamet hade gjort.

"Så skönt"

Tävlingsjuryns beslut överklagades till Svenska bilsportförbundets disciplinnämnd som efter genomgång av parternas inlämnade dokument nu har beslutat att ge PWR-teamet rätt, diskningarna stryks och tabellen räknas om. Det innebär också att Mikaela Åhlin-Kottulinsky får tillbaka sin historiska seger som första kvinnliga förare att vinna ett STCC-lopp.

-Det är så skönt att jag äntligen får det bekräftat svart på vitt, säger Åhlin-Kottulinsky.

Dahlgren i guldsits

Inför finalhelgen på Mantorp är därmed Robert Dahlgren åter i guldsits med en ledning på sex poäng före utmanaren Johan Kristoffersson.

-Det känns bra, men det ändrar ingenting. Jag har hela tiden haft två mål i år, att vinna förarmästerskapet och teammästerskapet. Och det gäller nu mer än någonsin, säger Robert Dahlgren.

Däremot är det inte säkert att disciplinnämndens utslag betyder slutet på diskussionen. Beslutet kan överklagas vidare till Svenska bilsportförbundets juridiska kommitté. Om så sker lär det dröja innan ärendet är helt klarlagt.

Jonas Dagson/TT

Fakta: Ny ställning i STCC

TT

Ställningen i STCC (preliminär)

1) Robert Dahlgren 163 poäng

2) Johan Kristoffersson 157

3) Daniel Haglöf 141

4) Andreas Wernersson 131

5) Philip Morin 108

6) Fredrik Ekblom 91

7) Mattias Andersson 76

8) Tobias Brink 71.

Anmäl till Pressombudsmannen Rätta artikeln Skriv ut