Östersunds FK:s tidigare ordförande Daniel Kindberg är misstänkt för grov ekonomisk brottslighet.
Östersunds FK:s tidigare ordförande Daniel Kindberg är misstänkt för grov ekonomisk brottslighet. Foto: Mats Andersson / TT

Kindberg förnekar luftfakturor

Det arbete som fakturerats har också utförts. Det var huvudbudskapet när försvarsadvokaterna höll sakframställan i rättegången mot Östersunds FK:s tidigare ordförande Daniel Kindberg.

Under tredje rättegångsdagen blev det försvarets tur att ge sin syn på den påstådda ekonomiska brottslighet som Kindberg och två andra män står åtalade för. Medan åklagaren hävdar att Daniel Kindberg orkestrerat en karusell av luftfakturor mellan de bolag som de tre åtalade männen jobbade för, påstår försvarsadvokaterna att arbetet som har fakturerats också har utförts.

"Flyttat massor"

Enligt medier på plats i Härnösand ägnade Kindbergs advokat Olle Kullinger en stor del av sin sakframställan till att berätta om områden där omfattande arbete med att flytta massor ska ha utförts. Baserat på detta hävdade han att åklagarens teori om luftfakturor är svår att ta till sig.

En del i åklagarens bevisning är mejl som Daniel Kindberg skickat, med instruktioner kring faktureringen. Kullinger å sin sida pekade på att alla mejl skrivits via offentliga adresser, vilket enligt advokaten indikerar att det inte funnits något att dölja. Kindberg har inte haft någon vinning av de påstådda brotten, och bestrider därför skadeståndkraven och kostnaderna, 19 miljoner, som Östersundshem och Peab har yrkat på.

Inte varit noga

Advokat Jonas Granfelt, som försvarar en medåtalad Sollefteåföretagare, intygade även han att arbetet för fakturorna utförts, men sade att hans klient inte varit så noggrann med att bokföra dessa projekt.

Också Jan-Åke Nyström, som företräder den så kallade Peabmannen som också åtalats, hävdade att arbetet utförts, och poängterade att hans klient inte haft något intresse i ÖFK.

Både Nyström och Granfelt lyfte att deras klienter upplevt utredningsprocessen som chockartad och att omständigheterna kring den varit tuffa för dem.

Hilda Djupenström/TT

Så gick det till enligt åklagaren

Åklagaren redogjorde under rättegångens första dag för hur han anser att de tre åtalade gått till väga:

Daniel Kindberg skickar instruktioner till den medåtalade transportföretagaren om att han ska skicka fakturor till byggbolaget Peab. Meddelandet från Kindberg innehåller detaljerad beskrivning av vad som ska stå på fakturan och hur stort beloppet ska vara. Här menar åklagaren att om arbetet verkligen hade utförts skulle transportföretagaren inte behöva få instruktioner från Kindberg om vad som skulle faktureras.

Transportföretagaren skickar faktura till den andre medåtalade på Peab. Peab i sin tur fakturerar vidare beloppet till Fältjägaren 7, där Daniel Kindberg är vd. När Kindberg senare byter jobb och blir vd på Östersundshem skickar Peab i stället fakturorna dit. Fältjägaren 7, och senare Östersundshem betalar Peab och Peab betalar transportföretagarens fakturor som ofta var på miljonbelopp.

När pengarna sedan väl nått transportföretagaren får han en faktura från ÖFK gällande sponsring eller från det av ÖFK helägda bolaget Driftaren gällande utförda arbeten på motsvarande belopp och pengarna har då kunnat komma ÖFK till godo.

Anmäl till Mediaombudsmannen Rätta artikeln Skriv ut