ÖFK:s tidigare ordförande Daniel Kindberg.
ÖFK:s tidigare ordförande Daniel Kindberg. Foto: Mats Andersson/TT

Kindberg döms till fängelse

Östersunds FK:s tidigare ordförande Daniel Kindberg döms till fängelse, meddelar tingsrätten.

Ångermanlands tingsrätt dömer Daniel Kindberg till fängelse, enligt ett pressmeddelande från tingsrätten.

Daniel Kindberg har stått åtalad för grov trolöshet mot huvudman i två fall, medhjälp till grov trolöshet mot huvudman, grovt bokföringsbrott och medhjälp till grovt bokföringsbrott i fyra fall.

Åklagaren hade yrkat på fyra års fängelse och sju års näringsförbud för Daniel Kindberg.

Kindberg och de två medåtalade, en tidigare anställd på Peab och en transportföretagare från Sollefteå, har förnekat brott.

FAKTA: Åtalad för grov ekonomisk brottslighet

Daniel Kindberg, tidigare ordförande för Östersunds FK tillika tidigare vd för Östersundshem och Fältjägaren 7, har åtalats för två fall av grov trolöshet mot huvudman, medhjälp till grov trolöshet mot huvudman, grovt bokföringsbrott samt medhjälp till grovt bokföringsbrott.

Enligt åtalet ska Kindberg, tillsammans med en man anställd på byggföretaget Peab och en transportföretagare från Sollefteå, ha fört ut mer än 15 miljoner kronor från Östersundshem, via Peab och via transportföretaget i Sollefteå. Pengarna har slutligen mestadels hamnat hos fotbollsklubben Östersunds FK.

Totalt tros bedrägerierna ha omfattat åtminstone elva miljoner kronor och de två företag som åsamkats skada, Östersundshem och Fältjägaren 7, har krävt ersättning av de tre åtalade på totalt omkring 19 miljoner kronor. Det beloppet innefattar, förutom den reella kapitalförlusten bolagen lidit, även kostnader de haft för utredning av skadan.

Åklagaren har yrkat på minst fyra års fängelse samt sju års näringsförbud för Daniel Kindberg. För den så kallade Peabmannen yrkade åklagaren på tre års fängelse och för transportföretagaren från Sollefteå yrkades fyra års fängelse, sju års näringsförbud samt en företagsbot på fyra miljoner kronor.

Yrkandet var också att de tre gemensamt ska återbetala 15 miljoner kronor till de drabbade företagen.

Alla tre åtalade förnekar brott.

Anmäl till Pressombudsmannen Rätta artikeln Skriv ut