Sista tåget!? Gustafsson karriär står och faller med helgens gala. Samtidigt vore det lockande att se Gustafsson gå i tungviktsklassen.
Sista tåget!? Gustafsson karriär står och faller med helgens gala. Samtidigt vore det lockande att se Gustafsson gå i tungviktsklassen. Foto: Janerik Henriksson/TT

Savonen: Sista tåget för Gustafsson – när en ny generation växer fram

Sjätte galan i UFC på svensk mark i Globen i morgon. Sveriges största och mest lysande stjärna i MMA, Alexander Gustafsson, bär galan på sina axlar. Hans karriär står och faller med lördagens match. Och kanske mycket mer därtill.

Gustafsson hade en stökig ungdom. Det gjorde att han faktiskt bodde i Skellefteå under nästan ett år tidigt i tonåren.

Vägen fram var brokig, men i dag är 32-åringen en superstjärna i UFC och i sporten MMA. Gustafsson är en stor del av svensk MMA-historia och har på egen hand varit den enskilt största faktorn till sportens utbredning till att bli mer mainstream i Sverige.

Han har tagit sig hela vägen fram till tre titelmatcher. Den första matchen, som ägde rum 2013 i Toronto mot Jon Jones, rankas som en av MMA-världens bästa titelmatcher genom alla tider.

Gustafsson föll på knappt på poäng, men blev Mauler med hela svenska folket.

Då hade han redan hunnit vara ett stort affischnamn i lite mer än ett år. 2012 slog den första UFC-galan två rekord när den fyllde Globen. Det ena att alla biljetter var slut efter tre timmar och det andra var publikrekord för sportevenemang i Globen.

Nu avgörs sjätte galan på svensk mark och biljettrycket har inte varit lika högt. Frågan är om det blir den sista galan i Sverige för the Mauler? Förlorar han mot Anthony Smith är karriären ur ett sportsligt perspektiv nära nog över.

En yngre generation väntar på att ta över. Framtiden kanske finns i Maulers viktklass i galan i Globen. Österrikaren Aleksander Rakic har imponerat stort och har 11-1 i matcher. Han är 27 år och är en av många unga fighters på väg fram. Brassen Johnnie Walker (Jo, det är ett märkligt namn) är en annan ung fighter som har skapat en hype.

Samtidigt är Mauler ett stort steg närmare en titelmatch om han vinner mot Smith. Ett steg närmare en fjärde möjlighet i den lätta tungviktsklassen.

Lite fascinerande att visa upp ett sådant tålamod. Alternativet för Mauler hade varit att gå upp en viktklass, till tungvikt.

Med tanke på att Mauler väger en bit över 100 kg till vardags och själv hävdar att han har samma speed med högre vikt hade det varit lockande att se honom testa i tungvikt.

Utmaningen är förstås att motståndet har ett tyngre artilleri, men lär ha även större bekymmer när Mauler får upp farten.

Bakom Mauler har Jack Hermansson vuxit ut till ett nytt affischnamn i mellanvikt. David Teymur finns också bakom Mauler, men ingen av dem är i närheten av Maulers varumärke. Så även om Gustafsson ännu har mer att ge är frågan vem som kliver fram bakifrån?

Årets gala känns inte lika haussad som tidigare galor, även om matchkortet på förhand ser mer spännande ut än många tidigare galor i Sverige. Det trots att det högoktaniga mötet mellan Ilir Latifi och Volkan Oezdemir tvingades stryka, då Latifi är skadad.

Saker att hålla koll på:

Mest spännande: Huvudmatchen förstås. Gustafsson och Smith är en vägdelare för båda. Mycket stor på spel och båda har en rik arsenal av vapen.

Mest spännande 2: Jimi Manuwas möte med talangfulla Alexander Rakic. Etablerad möter talang. Rakic får nu chansen att visa om han är den talang många tror att han är.

Mest ”uppsnackade” matchen: Chris Fishgold och finske Makwan Amirkhani bjöd på den ena glosan efter den andra.

Fishgold till Norran: Han är arrogant och försöker göra det här personligt. Jag har inget emot Finland och det finska folket, de är bra. Fast han är ju inte född i Finland...Matchen kommer att sluta med att jag står över honom och domaren har brutit.

Amirkhani till Norran: Han kommer inte att ha en chans. Jag är inte här för att skapa vänner. Jag har redan vänner. Det kommer att bli ett krig.

Mest underskattade matchningen: Lina Länsberg möter förra Invictamästaren, Tonya Evringer. Ett oerhört profilstarktmöte där Länsberg gör sin största match i karriären – och kan vinna sin största seger. En stora match för svensk MMA för damer.

Helgens Skelleftereferens: Danske Damir Hadzovic har gjort sig ett namn och möter amerikanen Christos Giagos. Skelleftestjärnan Andreas ”Real Steel” Ståhl vann en storseger i danska Herning 2011 mot just Hadzovic. Ståhl har även nyligen tränat med Giagos i USA.

Galans debutant: Svenske Rostem Akman debuterar i UFC. Han har hyllats som en stor talang med potential. Har en färsk seger från Superior Challenge och är obesegrad. Nu kommer Akman att få bekänna färg och visa om han är den talang alla tror att han är. Möter en rutinerad ryss.

Anmäl till Pressombudsmannen Rätta artikeln Skriv ut