Gustafsson föll tungt i Globen. Den svenska MMA-stjärnan var inte nära att kunna vinna mot den ödmjuke amerikanen Anthony Smith.
Gustafsson föll tungt i Globen. Den svenska MMA-stjärnan var inte nära att kunna vinna mot den ödmjuke amerikanen Anthony Smith. Foto: Erik Simander/TT

Savonen: En stjärna slocknade i Globen

Någon gång tar det slut. I MMA kan det gå fort. Alexander Gustafssons match gav svaren som de flesta inte ville ha. Vägen till titeln är sannolikt helt bort i lätt tungvikt. 32-åringen hintade själv att karriären är över efter den bleka insatsen mot det amerikanska lejonhjärtat, Anthony Smith.

Den stora frågan inför helgens gala var om det fanns mer i tanken hos Alexander Gustafsson. Men redan på invägningen var det flera som noterade att han inte såg lika fit ut som inför matchen i julas mot Jon Jones.

Första ronden visade fler tecken på att Gustafsson inte var på den nivå vi har vant oss vid att se honom. Amerikanen Anthony Smith dominerade ganska tydligt matchen, även om båda fighters såg ut att vara förberedda på en lång tillställning.

Dominansen fortsatte och Smith såg bättre ut på alla plan. Den svenske stjärnan blev hårt pressad och fick ta emot de tyngsta slagen. Sanningen är att det aldrig var riktigt nära.

Gustafsson såg ut att ha problem med benet, men frågan är hur mycket det påverkade. 32-åringen, som gjort så mycket både för UFC och svensk MMA, saknade gnistan.

I den fjärde ronden kunde Smith göra slut på matchen, som han dominerat så tydligt fram tills dess sånär som på slutet av tredje ronden.

Smith släckte en stjärna Globen, något omedelbara tystnaden bekräftade när Gustafsson klappade ut.

En blytung dag för svensk MMA med tanke på den fix-stjärnestatus Gustafsson har. Men sportens andra sidan är att det samtidigt tänds nya stjärnor.

Lördagens gala, den sjätte UFC-galan i ordningen på svensk mark, blev en av de bästa. Från svenskt bjöd Lina Länsberg på den största svenska prestationen, när hon vann mot Tonya Evringer. Den matchen var raka motsatsen till Gustafssons match, där Länsberg ägde varje del av matchen.

Bea Malecki vann sin debut och David Teymur fick äntligen vinna efter sitt fjärde försök.

Alexandar Rakic, 27-årig österrikare i Gustafsson viktklass, stod för dagen knockout. Hans knock på Jimi Manuwa gjorde att det gick ett sus genom publiken. Han avslutade sannolikt brittens karriär och tog ett stort steg i sin egen karriär.

På den nordiska scenen lyfte finländaren Makwan Amirkhani till ny höjder. Han bjöd på en av galans starkaste insatser och visade vilken potential han har. Amirkhani skulle med all säkerhet kunna nå toppen i den stenhårda lättviktsklassen i UFC.

Mycket glädjande, men förstås en visst vemod att Alexander Gustafsson tid kan vara över. Finns inte gnistan är MMA inte sport att satsa på.

Men skulle han ge allt en sista chans skulle det kunna finnas en öppning att göra det i tungvikt. För i lätt tungvikt kändes det som om sista ordet är sagt för hans del den här kvällen i Globen.

Samtidigt om han lämnar sporten, gör han det som en stor hjälte. Bara Ingemar Johansson har gjort större avtryck inom svensk fullkontaktsport. Gustafsson har på många sätt på egen hand burit svensk MMA under senare delen av sin karriär.

Anmäl till Pressombudsmannen Rätta artikeln Skriv ut