Foto: Julio Cortez

Mötet alla väntat på – kantat av Jones skandaler

Det är mötet som en hel värld har väntat på. Det är en händelse som bara Ingemar Johansson kan tävla mot med svenska ögon sett. Men mötet mellan Alexander Gustafsson och Jon Jones har fått annat fokus efter att Jones på nytt fastnat i ett dopingtest. ”Jag kommer knocka honom ändå”, har den svenska stjärnan sagt i intervjuer.

Det var det första mötet mellan Gustafsson och Jones för fem år sedan, som gav ringar som nu är svallvågor. Jon Jones, med sin arroganta framtoning, kom till mötet som skyhög favorit. Jones är supertalangen, som av många ses som en av de bästa fighters världen någon gång har skådat.

Men mötet i Toronto 2013 blev en match som gick till historien. Alexander Gustafsson gav Jones ett motstånd amerikanen aldrig hade upplevt. Efter fem ronder vann Jones knappt på poäng.

– Jag förlorade matchen, men blev inte besegrad, har Gustafsson summerat matchen.

I dag ses matchen som en av de bästa matcherna i UFC:s 25-åriga historia och suget efter en returmatch har varit stort.

Skandaler

Underbarnet Jones, 31 år, har efter första matchen radat upp skandal efter skandal. Efter hans senaste match för lite mer än ett år sedan, åkte han fast för dopning och blev avstängd.

Det är bara en i raden av problem som Jones har satt sig i. Superstjärnan har ändå rest sig och kommit tillbaka, men inte utan nya bekymmer. Inför helgens jättematch – fastnade han på nytt i ett dopningstest.

Testet, gjort i början av december visar minimala spår av turinabol, samma ämne som Jones åkte fast för och blev avstängd för. Anledningen att han inte blir straffad på nytt är att mängderna är så små att all kunskap visar att det är spår av samma ämne från 2017. Mängderna ska enligt vetenskapen inte heller vara prestationshöjande, men det har fått en stor konsekvens och det är att matchen har flyttats från Las Vegas till LA bara en veckas varsel.

Gustafsson var inte heller sen att skicka passning till Jones under presskonferensen.

– Du har olaglig skit i din kropp.

Det är matchen alla har väntat på. Gustafsson, 31 år, är i sitt livs form. Han är en klar underdog inför matchen, men lär vara publikens stora favorit. När det gäller statusen på matchen, som gäller världsmästartiteln, är det den historisk med svenska ögon sett. Du får gå tillbaka till åren kring 60-talet och Ingemar Johanssons framgångar i boxningsringen för att hitta någon jämförelse

Tidig söndagmorgon, strax efter 05.00, drabbar Jones och Gustafsson samman i Los Angeles.

Fakta

Alexander Gustafsson

Ålder: 31

Stats: 18 vinster, 4 förluster

Aktuell: Går sin tredje titelmatch i karriären

Jon Jones

Ålder: 31

Stats: 23 vinster, 1 förlust

Aktuell: Är på väg tillbaka efter sin senaste skadndal

Odds på matchen:

MMABetz: 1,35 Jones, 3,30 Gustafsson

Nordicbet: 1,32 Jones, 3,35 Gustafsson

Unibet: 1,34 Jones, 3,30 Gustafsson

Jag förlorade matchen, men blev inte besegrad.

Anmäl till Pressombudsmannen Rätta artikeln Skriv ut