Ishockeyn extra drabbad av covid-19

Skellefteå AIK är långt från det första laget som drabbats av coronafall. Just ishockeyn verkar extra utsatt för smittspridning. ”Det är intressant att det är så”, säger Stephan Stenmark, smittskyddsläkare vid Region Västerbotten.

Stephan Stenmark, smittskyddsläkare vid Region Västerbotten, säger att omklädningsrummet är den största risksituationen inom ishockeyn.

Stephan Stenmark, smittskyddsläkare vid Region Västerbotten, säger att omklädningsrummet är den största risksituationen inom ishockeyn.

Foto: TT

Ishockey2020-10-23 16:50

Utbrott av covid-19 har upptäckts på flera håll både inom junior- och elitlag i Sverige.

– Det är en kombination mellan många lika saker. Det är lag som träffas väldigt ofta med mycket resor och matcher. Det är mer utrustning så man behöver någonstans att byta om, det går inte att göra det hemma.

Stephan Stenmark ser omklädningsrummet som den största risksituationen för hockeyspelare.

– Jag vet inte hur de har löst det i det här fallet, men där har du en större utmaning när det gäller att hålla god coronahygien. Du har också dryckesflaskor, tandskydd och annat. Sedan är det en kontaktsport där man är mycket uppe i varandra. Min gissning är att det finns större risk i aktiviteter utanför isen.

Exempelvis pekar han på att lagkamrater ofta umgås socialt utanför idrotten. En annan teori handlar om temperaturerna i ishallarna.

– Lägre temperaturer gynnar virus och det är lite kallare i ishallar. Det är en hypotes bland många andra.

I Umeå har flera elitlag drabbats av coronautbrott, bland annat inom basket och fotboll.

– Det gemensamma är att det är lagsporter. När jag gör en överblick ser jag också en övervikt bland män jämfört med kvinnor även om det absolut finns fall även bland dem. Men det är min känsla att det är vanligare bland män, det får vi analysera.

Stephan Stenmark säger att rutinerna finns på plats bland elitlagen, det gäller bara att hålla i den fysiska distansen så mycket som möjligt.

– Det gäller att hålla distans i alla moment. Sedan ska man prata med sina lag om vad de gör på fritiden och hur man lever där. Det räcker att en person smittas på fritiden för att ta in det i lagsammanhang där man snabbt kan få smittspridning. Man träffas ofta i grupp vilket är sårbart, det visar erfarenhet, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!