Svenska Ishockeyförbundet ska driva och utveckla sporten. Medlemmar är Sveriges hockeyföreningar. Just nu finns en stor intern diskussion kring hur förbundet ska ställa sig till att barn väljs ut och lockas till träningsläger anordnade av externa aktörer.
Efter att Stockholms ishockeyförbund riktat kritik mot selectverksamheten beslutade Svenska Ishockeyförbundet ifjol att tillsätta en utredning.
– Beslutet är att kartlägga vilka aktörer som finns och bedriver selectverksamhet och säljer hockeyträning. Det arbetet ska vara klart i december i år och vi vill inte föregå det. Men generellt är det här ett fenomen som har vuxit senaste åren och vi tror inte vi på något sätt kan hindra att det finns. Vi måste hitta ett sunt förhållningssätt till aktörerna, säger Anders Wahlström, barn- och ungdomsansvarig på förbundet.
– När vi pratar med klubbarna handlar mycket om att vi inte vill att selectverksamheten ska inkräkta på föreningars verksamhet så att man konkurrerar. Vi vill gärna se den som ett komplement. Vi vet att många klubbar upplever det som lite stökigt när spelare under säsong nästan väljer bort den egna verksamheten för läger.
Svenska Ishockeyförbundet säger att det inte finns några vetenskapliga bevis för att tidig selektering skapar elitspelare.
– Det finns kluriga parameter. Tittar vi på individnivå vet vi att om går du för hårt, för intensivt, för tidigt, och att du aldrig någonsin vilar eller gör andra saker så blir du visserligen kortsiktigt bättre. Men det finns inget som säger att det är en långsiktigt hållbar strategi. Utan det kan försämra för dig i längden.
Hur ser ni på den ekonomiska delen?
– Det är problematiskt. Många föräldrar kan ha problem att skilja vad som är föreningens och förbundets verksamhet kontra vad som är privat. De målar upp en bild av att hockey är djävligt dyrt och det blir det också om du ska åka på alla de här privata satsningarna som gör att du ökar chansen att bli bra tidigt – samtidigt som vi i förbundet gör allt vi kan för att hålla nere kostnaderna.
– Vad det leder till i slutändan är att det här blir för den som har pengar. Där det här relativt sett inte är en dyr kostnad.
Piteå Hockey menar att selectverksamheten skapar onödig stress och press på föräldrar och barn utan att det finns några belägg för att det ska ge resultat i längden. Hur ser ni på det?
– Det är det som är risken. Kortsiktiga effekter är givna. Investerar du tid och pengar på träning och match, får du en kortsiktig effekt och blir som spelare duktig tidigt. Det är logiskt. Men du riskerar i andra vågskålen att bränna ut dig fysiskt med risk för skador och överbelastningsskador och mentalt; att du tröttnar och lessnar.
– Dessutom riskerar vi i det här fallet att få en uppdelning i de som har råd och de som inte har råd. Det finns en massa negativa baksidor av det. Sedan förstår jag att alla spelare inte tycker att de är i en sådan klubbmiljö att de tycker att de får tillräckligt bra utvecklingsmöjligheter än. Då kan jag känna att åka på en skola eller camp per år är inga problem. Men gör det inte varje lov, varje ledig stund.
North Sweden Hockey Academy (NSHA) är en ledande aktör av hockeyakademier i övre Norrland. I NSHA samlas spelare från Norrland till träningsläger och åker på cuper utomlands.
Samma ägare har även skapat föreningen IF North Sweden Hockey som är medlem i Svenska Ishockeyförbundet.
– De är en sorts hybridförening. Det är samma människor som styr bolaget och föreningen. De ansöker om medlemsskap hos oss som en förening, men den mesta av verksamheten bedrivs som företag. Det är min bild av det hela. En vanlig förening har allt i den ideella föreningen. Så är det inte här, säger Anders Wahlström.
Ser ni det som att NSHA bedriver selectverksamhet?
– En del av deras verksamhet är att de tar ut spelare och gör en bedömning av vilka spelare som får delta i selectturneringarna. Det är inte vem som helst som får haka på där. Alla tas inte ut, de vill åka med ett bra lag helt enkelt.
Själv säger de att vem som helst får åka, men det är inte er bild?
– Nej, vår bild är att det inte är så. Vi vet att det har funnits krav som ska uppfyllas för att åka på turneringar, att du ska ha varit med rätt mycket i deras träningsverksamhet. Vår bild baseras på vad vi hör från våra föreningar som har spelare med där och det är att NSHA inte bedriver sin verksamhet på det sätt som går i linje med Svenska Ishockeyförbundets riktlinjer och värderingar utan att det är mycket mer selekterat. Det är inte öppet för alla. Alla tas inte ut, de vill åka med ett bra lag helt enkelt.
Resorna som NSHA bedriver går till bland annat Nordamerika och Baltikum. De yngsta spelarna är tio-elva år.
– Vi tycker generellt att man åker med för unga spelare. Det är det stora problemet. Det driver en kortsiktighet i verksamheten. Det kan vara kontraproduktivt för den långsiktiga utvecklingen.
NSHA:s syskonförening; IF North Sweden Hockey, bedriver privat hockeyverksamhet. Men är också medlemmar i Svenska Ishockeyförbundet. Hur är det möjligt?
– Det är möjligt på grund av att då – när de sökte – var vi inte riktigt var uppmärksamma på vad det var. Nu ser vi att vi har ett antal sådana föreningar som faktiskt inte har några egna spelare. Det är också en del i den här utredningen; om vi behöver förtydliga vad som krävs för att vara medlem i svensk ishockey. Mycket sannolikt är det så att vi kommer att skriva in att man måste ha egna spelare för det har inte IF North Sweden Hockey, exempelvis.
– Det kluriga för oss är att ena delen är hos oss som en idrottsförening, den andra delen kör man i ett bolag. Bolaget kan vi inte göra något åt.
Är det inte motsägelsefullt att de kan vara medlemmar?
– Ja, det är motsägelsefullt. Men är de medlemmar så är de också skyldiga att följa svensk ishockeys värdegrund och hur vi bedriver verksamhet. Då skulle vi teoretiskt sett kunna införa sanktioner och avgifter på olika sätt. Samtidigt är det väldigt svårt att bedriva verksamhet under vår regi om du saknar licensierade spelare. På så sätt märkligt att de är medlemmar.
Har ni infört några sanktioner gentemot dem?
– Nej.
Vad är anledningen till det?
– Vi har valt att ha en dialog med klubbarna och vägleda hur det ska förhålla sig till de här selectverksamheterna och vad de ger för rekommendationer till sina medlemmar.
Har det gett resultat när ni har pratat med IF North Sweden Hockey?
– Det tycker jag inte. Men det är en aktör av flera så det är svårt att generalisera.
Har ni generellt sett att det har gett några resultat när ni har pratat med aktörerna?
– På en del håll lyssnas det mer än på andra håll. Så länge det är företag kan vi inte göra så mycket. När det gäller deras medlemsskap har vi valt att inte lyfta frågan så mycket än. Det får utredningen avgöra; var vi hamnar någonstans.
Ni ser de som mer företag än idrottsföreningar?
– Ja, exakt så är det. Egentligen är det hybrider som är medlemmar hos oss. Företaget och idrottsföreningen är tätt sammankopplade.
Upplever ni att de bryter mot Svenska Ishockeyförbundets regler?
– En del gör det, en del inte.
När de bryter vad handlar det om?
– Framförallt att man selekterar barn tidigare än vi tycker att man ska göra.
Vad har ni för gräns?
– I vår utvecklingsplan hemmaplansmodellen ser vi gärna att klubbarna sitter lugnt i båten tills man är 15. Här vet vi att man åker iväg med selekterade lag redan från U10, U11.
Det finns alltså inte så mycket ni kan göra åt det?
– Nej, det är svårt. Men nu ska vi inte föregå utredningen som ska ge oss en bättre bild av nuläget och omfattningen. Sedan har vi ett årsmöte i juni 2021. Då kommer det bli ett rekommenderat förhållningssätt för våra klubbar.
Hur många medlemmar har ni som ni egentligen anser vara selekteringsföretag?
– Det finns mellan fem och tio medlemmar och då är nog siffran närmare fem tror jag.
Vad är deras drivkraft som ni ser det?
– Det ena är förstås att tjäna pengar. Det andra är att bidra till spelarutveckling, vilket är den goda sidan i det här. Det är klart att det finns spelare som inte är i hemmamiljöer som erbjuder den miljö vill ha. Sedan finns det spelare i en bra miljö som åker på verksamheten och då kan det bli stökigt. För deras klubb har en verksamhet som bygger på en egen utvecklingsplan.
NSHA skriver i ett mejl, som vi tidigare har publicerat, att de inte bedriver selektering och att verksamheten inte är vinstdrivande.