AIK måste kontrollera kaoset – annars är kvartsfinalen körd

Våren 2022 möttes Skellefteå AIK och Färjestad senast i ett slutspel. 
Då, precis som i fredagens inledande SM-kvartsfinal, gick laget från Karlstad på rus i hopp om att skapa kaos.
Det lyckades då, och det lyckades under fredagskvällen. 
Frågan är om det lyckas även på söndag?

Magnus Nygren och Max Lindholm i en av många fysiska dueller i den inledande SM-kvartsfinalen mellan Färjestad och Skellefteå AIK.

Magnus Nygren och Max Lindholm i en av många fysiska dueller i den inledande SM-kvartsfinalen mellan Färjestad och Skellefteå AIK.

Foto: FREDRIK KARLSSON

Ishockey2025-03-22 10:40
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Våren 2022 var det Färjestad, och inte som nu Skellefteå AIK, som var det lägst rankade laget av de två och då precis som nu var det värmlänningarna som vann första ronden.

2–1 slutade mötet i Skellefteå Kraft arena i bortalagets favör, och efter matchen kom uttalandet som kom att ge all kraft och energi som Färjestad behövde, och lite till, för att eliminera AIK från slutspelet.

"Tror inte jag fått så många tacklingar under hela säsongen som jag fick i dag".

Orden kom från succéspelaren Linus Karlssons mun, och efter det kom Färjestad att vinna tre av fem matcher och därmed avancera till semifinal, efter vad dåvarande FBK-stjärnan Theodor Lennström senare för Norran konstaterat var ”den roligaste slutspelsserie jag någonsin har spelat”.

Till slut kunde FBK också säkra SM-guldet efter en finalseger mot Luleå, men efter det har laget inkasserat två raka respass i kvartsfinal.

När Färjestad nu återigen ställdes mot AIK var det fortsatt under Tomas Mitells ledning, och nu precis som då valde FBK-tränaren att satsa på ett fysiskt, kraftfullt och tempofyllt spel.

Färjestad hoppades på kaos, AIK ville ha kontroll – eller i sämsta fall ett kontrollerat kaos.

Kontroll blev det inte, utan kaos var vad som inledde SM-kvartsfinal 1:7.

20 sekunder in i matchen stod det 1–0.

34 sekunder senare stod det 1–1.

Efter det kom ytterligare sex mål, men också 40 utvisningsminuter som gjorde det omöjligt för AIK att spela med kontroll.

I stunder handlade det om överlevnad, inte nödvändigtvis för att FBK var dominanta i spelet – utan för att hemmalagets offensiva arsenal är så pass vass att minsta lilla yta eller bjudning kan resultera i ett insläppt mål.

Färjestad behärskade, föga överraskande, kaoset bättre än AIK.

Nu handlar det för AIK om att "sätta strukturen och följa systemet", i hopp om att sätta Färjestad under tryck i längre sekvenser i egen zon för att minska deras offensiva slagstyrka – och utnyttja det svaga målvaktsspel som FBK har att tillgå.

För fortsätter AIK att spela kaosartad chansbytarhockey, med gurgel i mer eller mindre varenda spelavbrott, ser jag inget annat scenario än att laget har gått på semester när semifinalerna inleds.