Hanna Öberg och Sebastian Samuelsson firar sitt brons i singelmixedstafetten.
Hanna Öberg och Sebastian Samuelsson firar sitt brons i singelmixedstafetten. Foto: Anders Wiklund/TT

"Hade som målsättning att slåss om medalj"

Den tidigare klockrena skjutningen satt inte riktigt där.Men trots åtta bom för Hanna Öberg (tre) och Sebastian Samuelsson (fem) – räckte det till brons i singelmixedstafetten vid skidskytte-VM i Östersund. ”Vi hade som målsättning att slåss om medalj”, säger Öberg till SVT.

Det inleddes småtrögt för svensk del när disciplinen gjorde VM-debut. Hanna Öberg tog VM-guld på distansloppet i tisdags – men nu började hon med dubbla bom i den första liggande skjutningen. När sedan Sebastian Samuelsson sköt två bom i sitt första stående var Sverige på åttonde plats, 23,8 sekunder från ledningen.

Det blev dock bättre. Öberg satte nio av sina tio avslutande skott, och lämnade över som trea till Samuelsson inför avslutningen. Och den platsen höll alltså Samuelsson, även om han svarade för en bom vardera på sina avslutande två skjutningar.

Samuelssons revansch

-Jag har blivit van vid att köra sistasträckorna i stafett, så det var lite nervigt att se hur det skulle gå. Men han sköt jättebra, det var roligt, säger Hanna Öberg till SVT.

-Vi hade som målsättning att slåss om medalj.

Sebastian Samuelsson blev fyra i onsdagens individuella distanslopp, men nu fick han alltså ta VM-medalj på hemmaplan.

-Fantastiskt. Det känns häftigt, säger han till SVT.

Landslagstränaren Mattias Nilsson:

-Taktiken var att försöka skjuta fort, då kommer det bli några extraskott. Sedan satt ju extraskotten. Man kan inte bara se till skotten, säger han till SVT.

"Fantastisk insats"

Förbundskapten Wolfgang Pichler strålade.

-Fantastisk insats, att två så unga åkare kan prestera inför en storpublik på hemmaplan. Som tränare är jag väldigt nöjd. Vi vet att vi är starka, men ska inte vara dumma nu utan fokusera till sista tävlingsdagen. Vi ska ta den här chansen. På söndag (efter masstarterna) kan vi vara nöjda, säger han till SVT.

Norge tog guldet, 13,4 sekunder före Italien som å sin sida var 6,6 sekunder före Sverige. Fyran Tyskland gick i mål 10,5 sekunder bakom Sverige.

Anmäl till Mediaombudsmannen Rätta artikeln Skriv ut