Tingsrätten friar två personer som misstänktes för matchfixning. På bilden ses en av dem anlända till tingsrätten. Arkivbild.
Tingsrätten friar två personer som misstänktes för matchfixning. På bilden ses en av dem anlända till tingsrätten. Arkivbild. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Fotbollsspelare frias för matchfixning

Två tidigare fotbollsspelare som misstänktes för att ha försökt rigga en match mellan AIK och IFK Göteborg förra året frias av Stockholm tingsrätt.

Tingsrätten anser att samtalet mellan två tidigare fotbollsspelare och AIK:s dåvarande andremålvakt inte var tillräckligt konkret för att de två mutmisstänkta männen ska kunnas dömas.

"Samtalet parterna emellan inte har haft ett tillräckligt konkret innehåll för att nå upp till ett straffbart muterbjudande i lagens mening", skriver tingsrätten i ett pressmeddelande.

Förekommit närmande

Trots att de två tidigare spelarna frias från misstankarna om givande av muta konstaterar Stockholms tingsrätt att det har "förekommit ett närmande". Vidare säger rådmannen Carl Rosenmüller i ett pressmeddelande att "detta närmande avsåg matchfixning av den kommande matchen mellan AIK och IFK Göteborg".

Rätten konstaterar dock att bevisningen inte räcker för att fastslå att ett brott har begåtts:

"Det är dock inte bevisat i målet att man under samtalet har varit tillräckligt konkret för att nå upp till ett straffbart mutbrott."

Målvakt i centrum

I centrum för det uppmärksammade rättsfallet stod AIK:s andremålvakt Kenny Stamatopoulos som träffade de två nu dömda männen på en restaurang. De försökte erbjuda honom pengar för att han skulle påverka resultatet i en match mellan AIK och IFK Göteborg.

Eftersom den ordinarie målvakten var avstängd från spel skulle Stamatopoulos stå och han menar att det inte råder något tvivel om att de före detta spelarna försökte erbjuda honom pengar för att han skulle påverka resultatet i matchen.

Kenny Stamatopoulos gick direkt till AIK:s tränare Rikard Norling, som i sin tur kontaktade polisen och Svenska fotbollförbundet. Matchen ställdes in och händelsen skapade stora rubriker.

De två tidigare fotbollsspelarna, som åtalades för grovt givande av muta, har hela tiden förnekat brott.

Carl Cato/TT

Ingela Ahlberg/TT

Ett möte mellan IFK Göteborg och AIK förra året blev inställt på grund av ett misstänkt matchfixningsförsök. På en presskonferens kallade Svenska fotbollförbundets generalsekreterare Håkan Sjöstrand händelsen för 'en mycket allvarlig attack mot svensk fotboll'. Arkivbild.
Ett möte mellan IFK Göteborg och AIK förra året blev inställt på grund av ett misstänkt matchfixningsförsök. På en presskonferens kallade Svenska fotbollförbundets generalsekreterare Håkan Sjöstrand händelsen för "en mycket allvarlig attack mot svensk fotboll". Arkivbild. Foto: Claudio Bresciani/TT
Anmäl till Pressombudsmannen Rätta artikeln Skriv ut