Beslutet taget: SvFF skjuter fram premiärer och skapar enkelserier

Nu har Svenska Fotbollförbundet tagit beslut om när och hur division II och III för herrar samt division I för damer kommer att spelas. Det meddelade förbundet på sin hemsida under onsdagen.
Svenska Fotbollsförbundet har nu kommit med besked kring när och hur seriespelen ska se ut för division II och III på herrsidan, samt division I på damsidan.
Svenska Fotbollsförbundet har nu kommit med besked kring när och hur seriespelen ska se ut för division II och III på herrsidan, samt division I på damsidan. Foto: Veronika Ljung-Nielsen

Premiären för de lägre serierna på dam och herrsidan kommer som de högsta serierna att ta fart i maj och juni vid månadsskiftet. Säsongerna kommer även förkortas då lagen i samma serie bara kommer mötas en gång under säsongens gång, som enkelserier.

Det beslutade Svenska Fotbollförbundet under tisdagen.

Så här skriver SvFF om beslutet på sin hemsida:

”Den 24 mars 2020 beslutade SvFF:s styrelse att Ettan spelas med start den 21 maj, men att seriestart senareläggs ytterligare om samhällsläget förvärras, samt att övriga lägre förbundsserier – division 2 herrar, division 3 herrar och division 1 damer – senareläggs till sommaren (start mitten av juni) och att dessa serier spelas som enkelserier med synkronisering mot distriktsserierna. Detaljfrågor kring exakt seriestart och spelordning återkommer till föreningarna i inledningen av april.”

I Skellefteås fall på herrsidan gäller detta Skellefteå FF och Morön BK i division II, Sunnanå i division III och för damerna del påverkas Myckle och Kågedalen i division I.

Och detta kommer gälla kring kvalen:

”Kvalformatet mellan Ettan och division 2 (herrar) förändras på så sätt att lag 13 i Ettan Södra och Ettan Norra möts i dubbelmöten om en plats i Ettan 2021, och de sex tvåorna i division 2 herrar gör upp om en plats i Ettan 2021. Ändringen görs för att skapa sportsliga förutsättningar för de deltagande lagen. Kvalspel till Elitettan samt div 2 och div 3, herrar, inleds och genomförs enligt tidigare fastställt format och enligt fastställd tidsplan.”

Men i nuläget har inget beslut tagits kring distriktsserierna, men rekommendationen är att förbunden ska skjuta på seriestarten även där.

SvFF skriver även att:

”Matchspel i samtliga övriga förbundstävlingar skjuts upp tills vidare, vilket inkluderar distriktsungdoms- turneringarna, ligacupen (där B-slutspel ställs in) och slutspelet i Svenska Futsalligan (SFL). SvFF återkommer, efter samråd med SEF, EFD och berörda föreningar, senast den 15 april med besked om hur dessa tävlingar ska hanteras. Så länge som slutspelet i SFL inte är slutfört är inte heller någon officiell SM- segrare korad.”

Norran försöker nå Västerbottens Fotbollförbund för en kommentar.

Anmäl till Mediaombudsmannen Rätta artikeln Skriv ut