Under sin praktik på sportmarknadsförarutbildningen på yrkeshögskolan i Helsingborg ville Tomas Nordström, 43, göra en insats för fotbollen i Skellefteå.
– När jag var liten cyklade jag alltid till Norrvalla för att se matcherna här, och då var det alltid runt 200-300 åskådare och så har det väl egentligen alltid varit under min tid. Därför har det alltid funnits en nyfikenhet på vad som händer om man verkligen gör allt för en enskild match, förklarar han.
Sagt och gjort, konceptet Rekordmatchen togs fram och lanserades i början på 2014.
– Jag funderade kring vad som händer om man tidigt börjar sälja biljetter, och skapar känslan av att en rekordjakt ska påbörjas? Folk drar ju folk, och lyckas man skapa en känsla av att "alla ska dit", så kanske man kan få folk att komma även av den anledningen.
Satsningen genomfördes tillsammans med Johan Nilsson, som då var Skellefteå FF:s klubbchef och faktum var att redan under 2013 arrangerade klubben "Fotbollsfesten" på Norrvalla i samband med ett derby mot lokalrivalen Morön BK.
– Då hade vi 3 700 åskådare och när Tomas kom in kunde vi verkligen gå all-in på Rekordmatchen, för det fanns inte resurser av att göra det här utan honom. Jag och Tomas jobbade heltid med det här i flera månader, och det var med en känsla av att ingen hade gjort det här förut, förklarar Nilsson som under sin tid i FF var med och arrangerade sex upplagor av vad som nu har kommit att bli en sommartradition.
Den första Rekordmatchen lockade 2 600 åskådare, men till skillnad från folkfesten året tidigare var det inte gratis entré.
Ett medvetet beslut, som förvisso lär ha minskat den totala publiksiffran, erkänner Nordström.
– Men vi ville ta betalt för att kunna räkna rekordet. Många klubbar har ju gratismatcher, men då känns det lite "dopat" även om det nuförtiden blivit väldigt vanligt. Vi ville göra det på riktigt, och då tänkte vi också att vi kunde skapa lite hajp genom att tidigt börja sälja biljetter och informera om biljettläget.
En annan del i publiksiffran stavades också "regn". Arrangörerna hade nämligen allt annat än tur med vädret under 2014.
– Det regnade hela den veckan, och under matchen så ösregnade det verkligen. Spöregn är ju inte jätteball, säger Nilsson som ändå var väldigt nöjd med premiären.
– Det var sjukt lyckat, tycker jag. Inte minst med tanke på vädret... Och det hade inte gått utan Tomas!
För Nordström blev den första Rekordmatchen också den sista. För sedan dess har inte 43-åringen varit en del av arbetet med att slå det klassiska publikrekordet.
Hur är det att se sitt gamla skolarbete leva vidare?
– Det är klart att det är kul. Sedan känns det väl lite som att man kanske behöver ta det vidare, även om jag har all respekt för de som jobbar med det här i dag. Det är nog lätt att man blir lite bekväm, väljer ut en match, kallar den för "Rekordmatchen" och är nöjd med några tusen på läktarna, säger Nordström, innan han fortsätter sitt resonemang:
– Det hade varit kul att se dem hela tiden gå för att slå förra årets rekord, och uppmärksamma folk om resan mot det slutgiltiga målet. Att ha ett mer långsiktigt synsätt i hopp om att locka hit rekordpublik.
Hur ser du på den första rekordmatchen? Hur utvärderade du "ditt" projekt?
– Vi visste ju att det skulle bli svårt att få dit över 8 000 åskådare, men vi lyckades få hit några tusen och stärka varumärket och få folk att känna att det är kul att gå på fotboll.
Med facit i hand. Hade du gjort något annorlunda?
– Lagt ned dubbelt så mycket tid... Nej, men det är klart att såna här satsningar behöver tas steg för steg. Vi testade vingarna och gjorde allt vi kunde med resurserna som vi hade då. Litegrann behöver man nog se och lära av vad man gjort, för att varje år ta steg i rätt riktning, säger 43-åringen och fortsätter:
– Om man hela tiden försöker att slå rekord i modern tid så närmar man sig ju snabbt rekordet, och gör man det varje år så skulle det nog på något sätt bidra till att skapa en hajp. Når man 5 000 åskådare kanske de sista 3 000 kommer bara av den anledningen?
På fredag står Kiruna FF för motståndet, och historiskt har rekordmatcherna spelats mot bland annat Umeå FC, Selånger, Morön BK, IFK Luleå och Piteå.
Vilket lag tror ni skulle ha kapaciteten att slå rekordet? Om ni fick välja fritt, och köra Rekordmatchen som en träningsmatch, till exempel.
– En Svenska cupen-match mot Djurgården kanske, säger Nilsson, och Nordström är inne på samma spår.
– Ett lag med bra bortafölje som kanske kan komma med ungefär hälften...
Hur ser ni på möjligheterna på att faktiskt slå rekordet?
– Hela grejen i den här delen av Sverige och i den här delen av seriesystemet så är det stora att man försöker få folk att dra folk. Det ska mycket till för att det sportsliga ska dra så mycket folk, säger Nordström.
– Det kommer aldrig att hända, fyller Nilsson i.
Till slut ger sig ändå Nordström på ett längre resonemang, om vad som skulle kunna vara vägen fram för arrangörsklubben.
– Jag tror att med tanke på de begränsade resurser som finns, så är det svårt att dra igång ett så stort projekt varje år. Men i stället för att så få ska göra så mycket, så kanske man kan få alla i föreningen att göra något för att ta steg i rätt riktning varje år. Då kanske FF en vacker dag kan locka minst 8 625 besökare på en fotbollsmatch på Norrvalla.
FAKTA
Publiksiffran i "Rekordmatchen" genom åren
2024: 2 033 (FF–IFK Luleå, div II).
2023: 2 045 (FF–IFK Luleå, div II).
2022: 1 085 (FF–Gottne, div II).
2021: Pandemi.
2020: Pandemi.
2019: 1 693 (FF–Piteå, division II).
2018: 1 187 (FF–Umeå FC, div I).
2017: 2 487 (FF–Morön, division II).
2016: 1 609 (FF–Morön, div II).
2015: 2 761 (FF–Selånger, div II).
2014: 2 603 (FF–Umeå FC, div I).
Kan du inte se Rekordmatchen på Electrolux Home arena? Du vet väl om att du kan se fredagens folkfest på norran.se? Vi sänder matchen, som har avspark klockan 13.00, med start 12.50!