Som 89-åring författardebuterar Lennart "Lill-Järven" Larsson med boken "Lill-Järven: I klassiska spår."
Som 89-åring författardebuterar Lennart "Lill-Järven" Larsson med boken "Lill-Järven: I klassiska spår." Foto: Erik Grahn Lundgren

Författardebut som 89-åring

Lennart Lill-Järven Larsson är bygdens främste manlige skidåkare genom tiderna. Nu kan han även titulera sig författare. "Det är roligt att delge människor min historia", säger 89-åringen.

Han beskriver uppväxten i Granbergsträsk med enbart positiva minnen.

– Jag hade aldrig otrevligt som ung i Granbergsträsk, vi åkte mycket skidor och också mycket skridskor på träsket, säger han.

Lill-Järven har hunnit med mycket under sina 89 år och känner att han levt ett innehållsrikt liv med längdskidor som en av de stora ingredienserna. Tanken på att skriva en bok kom till honom efter ett samtal med dottern Agneta.

– Vi tyckte båda att det här var något som skulle vara roligt att ha kvar, säger Lill-Järven som sedan började bokprojektet vid sin skrivmaskin.

Stort material

När författaren och journalisten Robert Tedestedt kom in i processen fick han ta del av runt 200 sidor med berättelser och historier från en hel karriär, ett helt liv. Boken kom att handla om mycket mer än bara skidkarriären, den speglar snarare Lill-Järvens liv.

– Jag hade vid flera tillfällen frågat hur det gick med boken, det lät som att den snart skulle vara klar, men ytterligare något år senare var den inte färdig. När jag sedan gick i pension erbjöd jag mig att hjälpa honom att färdigställa den. Lennart är en vän sedan många år tillbaka, säger Tedestedt.

– Det är viktigt att poängtera att allt fortfarande är hans egna berätelser, jag kom in i ett läge där jag hjälpte till med att strukturera och tydliggöra den röda tråden i boken.

Lennart ”Lill-Järven” Larsson, SK Järven Jörn, jagas av den blivande skidkungen Assar Rönnlund, IFK Umeå, under SM i Skellefteå 1959.
Lennart ”Lill-Järven” Larsson, SK Järven Jörn, jagas av den blivande skidkungen Assar Rönnlund, IFK Umeå, under SM i Skellefteå 1959. Foto: Pressbild

Starka minnen

Med Tedestedts hjälp lyckades Lill-Järven färdigställa boken och det är något han är mycket glad över.

– Det är roligt att delge människor min historia, säger 89-åringen.

Hur var det att börja skriva boken om sig själv?

– Jag har väldigt starka minnen från min uppväxt och jag har också haft ett stort stöd från min dotter. Sedan har jag haft tidningsurklipp och gamla rapporter som grund.

"Lika stor motivation"

Idag har Lill-Järven fortsatt kontakt med längdskidåkningen.

– Jag åker fortfarade skidor och har lika stor motivation att åka nu som förut, men nu åker jag för att hålla mig frisk.

Fakta

Lennart Larsson

Ålder: 89 år.

Smeknamn: Lill-Järven.

Uppvuxeni: Granbergsträsk, Jörn.

Främstameriter: VM-guld i stafett 1958, OS-brons i stafett 1956.

"Jag åker fortfarade skidor och har lika stor motivation att åka nu som förut, men nu åker jag för att hålla mig frisk"

Anmäl till Mediaombudsmannen Rätta artikeln Skriv ut