Jon Persson och Sverige är vidare.
Jon Persson och Sverige är vidare. Foto: Anton Edman

Efter rysare: Jon Persson och Sverige till semifinal

Jon Persson vann sin singel när Sverige besegrade Kroatien och tog sig till semifinal i Europeiska spelen. Men det hela blev en riktig nagelbitare.

Under torsdagen startade lagtävlingen i bordtennis för Sveriges herrar på Europeiska spelen i Minsk.

Ett lag där Norsjösonen Jon Persson finns med tillsammans med Mattias Falck och Kristian Karlsson. Tack vare sin höga ranking stod Sverige över åttondelen och gick direkt in i kvartsfinal mot Kroatien. Lagmatchen, där det är bäst av fem matcher, blev en riktigt svettig historia.

Persson fick tillsammans med Karlsson förtroendet i den första matchen som alltid är en dubbel. Men mot Andrej Gacina och Frane Kojic blev det förlust med 1–3 i set (12–14, 7–11, 11–8, 9–11).

– Det var väl ingen höjdarmatch från vår sida. Men vi vann i alla fall kvarten till slut så det var det viktigaste, säger Jon Persson.

Vann singeln

Ja, Sverige kom tillbaka. Och mycket tack vare Mattias Falck, men även Jon Persson. Norsjösonen vann sin singel mot Frane Kojic med 3–1 i set (11–8, 11–9, 9–11, 11–9) och tog upp svenskarna till 2–1 i matcher.

Det krävdes dock en femte och avgörande match eftersom kroaterna hämtade upp till 2–2. Där visade Mattias Falck, som tog VM-silver i singel i våras, sin höga klass igen.

Falck besegrade Andrej Gacina med 3–1 i set (9–11, 11–3, 12–10, 11–6) och skickade sitt land till semifinal.

– Han fick en skitstart och låg under men det var starkt av honom att vända, säger Persson, som fick följa dramat från coachbänken.

– Det är jobbigt faktiskt. Man kan liksom inte påverka någonting.

Möter Danmark

I fredagens final, som startar klockan 18.00, står Danmark för motståndet. Två lag som kan varandra bra och har tränat tillsammans.

– Det blir en tuff men rolig nordisk match. Vi ska försöka göra allt vi kan. Jag tror även att vi kommer att höja oss.

Mattias Falck var såklart nöjd med att kunna avgöra med sin seger i femte matchen.

– Jag brukar oftast spela bra när det gäller. Det är alltid skönt att ha med sig när man går in i en så viktig match, säger Falck.

Men vi vann i alla fall kvarten till slut så det var det viktigaste.

Anmäl till Mediaombudsmannen Rätta artikeln Skriv ut