Damkronornas konflikt med ishockeyförbundet fortsätter. Arkivbild.
Damkronornas konflikt med ishockeyförbundet fortsätter. Arkivbild. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Konflikten fortsätter – turnering ställs in

Konflikten mellan Damkronorna och Svenska ishockeyförbundet fortsätter.
Nu väljer förbundet att ställa in fyrnationsturneringen i Luleå i november – då spelarfacket Sico inte kan bekräfta att spelarna kommer vara tillgängliga.
"Det känns mycket tråkigt", säger generalsekreteraren Tommy Boustedt.

I går meddelade spelarfacket (Sico) att man nobbat ishockeyförbundets senaste avtalsförslag till Damkronorna. Exakt anledning till nobben framgick inte, men enligt Klara Stenberg, representant på Sico, handlade det om att förbundet ville göra ändringar i det avtalsförslag som spelarna lämnade in för två veckor sedan.

-Det kommer vi inte att skriva på, sade Stenberg till SVT.

För SVT utvecklar hon:

-De (spelarna) var inte jättenöjda med det förslag som förbundet återkom med, så kan vi säga. I förslaget som de återkommit med ingår varken delen om förlorad arbetsinkomst eller försäkringar. Det är ju två rätt väsentliga frågor, att de blir lösta, säger Stenberg till SVT.

Förhandlingarna fortsätter

Tills vidare fortsätter strejken och nu meddelar förbundet att man ställer in den planerade fyrnationsturneringen i Luleå i november. Sverige skulle ha mött USA, Kanada och Finland, men eftersom Sico inte kan bekräfta att spelarna kommer att vara tillgängliga ställs turneringen in.

"Att behöva ställa in turneringen i Luleå känns mycket tråkigt. En hemmaturnering för Damkronorna hade varit en chans att även den här säsongen spela mot världens bästa spelare och varit ett viktigt inslag i våra förberedelser för att avancera till A-VM senare i vår", säger Tommy Boustedt, generalsekreterare i Svenska Ishockeyförbundet, i ett pressmeddelande.

Förhandlingarna fortsätter och trots att inget nytt avtal slutits har Sico under samtalen tillfrågats om spelarna kunde tänka sig att spela turneringen i november.

"Vi upplever att vi haft bra samtal med Sico och har tillsammans med SDHL sagt ja till de allra flesta av de krav som framförts", säger Tommy Boustedt.

"Hoppas på det"

En stor anledning till att spelarna valde att gå ut i strejk var att förbundet tog bort ersättningen för förlorad arbetsinkomst till spelarna. För tre veckor sedan, i samband med att parterna haft ett första möte om konflikten, sade Boustedt att förbundet lovat att lösa frågan om ersättning för förlorad arbetsinkomst.

-En viktig fråga var ju tjejernas förlorade arbetsinkomst, och det kom vi fram till att vi ska lösa. Så den frågan bockades så att säga av under mötet, sade han till SVT.

Klara Stenberg vill inte svara på hur långt ifrån varandra parterna står i nuläget.

-Det kan inte jag kommentera över huvud taget. Vi hoppas ju att det ska bli något bra mellan förbundet och Sico, att det ska bli ett fungerande landslagsavtal för båda parterna. Det är det vi hoppas på.

Anmäl till Pressombudsmannen Rätta artikeln Skriv ut