Bergsbyns truppgymnaster – där drömmar flyger fram: ”Det här är min sport”

Samtidigt som hela stan samlas kring hockeystjärnorna i Skellefteå Kraft Arena på tisdags- kvällen anländer ett annat gäng av stjärnor till Brännanskolans gymnastikhall. 20 unga tjejer flyger fram genom luften under två timmar – helt orädda och totalt fokuserade.
Sanna Savonen hänger av sig jackan ute i kapprummet.
Sanna Savonen hänger av sig jackan ute i kapprummet. Foto: Veronika Ljung-Nielsen

Kapprummet i Brännans sporthall fylls med stora och varma vinterjackor när Bergsbyns truppgymnaster ska träna efter skolan. På bänkarna längs tegelväggarna sitter några föräldrar och samsas om utrymmet med en hel armé av vattenflaskor, fruktpåsar och strumpor.

Truppgymnasterna ingår i Bergsbyns SK och har varit aktiva sedan 2017.

Åldersspannet är mellan åtta och 13 år.

– När vi startade upp verksamheten började vi från noll, kan man säga. Vi fick in barn som hade väldigt olika bakgrundsnivå inom gymnastik. Men nu ser det mycket bättre ut. Många av de här barnen har varit med sen vi startade och vi har provat oss fram tillsammans, säger tränaren Malin Suup.

Vid uppstarten fanns det ett stort intresse. En kölista bildades där flera hundra barn stod uppskrivna.

– Men vi insåg ganska snabbt att den där listan bara skulle växa och att vi inte skulle komma ikapp. Så den togs bort och nu har vi ett system med en intresselista där man erbjuds en plats vid tillfälle och om det klaffar åldersmässigt. Lite som först till kvarn. Vi har just nu 100 aktiva gymnaster och har ambitionen att fortsätta växa. Just nu har vi svårt att ta emot alla som vill komma hit.

Åldrarna i gymnastiktruppen sträcker sig från 8 till 13 år.
Åldrarna i gymnastiktruppen sträcker sig från 8 till 13 år. Foto: Veronika Ljung-Nielsen

Och intresset kring gymnastik har inte svalnat i stan sen dess. Speciellt inte bland unga tjejer.

– Det finns ett stort intresse att hålla på med gymnastik, främst bland tjejer. Men det är inte bara volter och flickisar vi håller på med. Sporten kräver också mycket styrka och smidighet.

Framåtvolter

Alva Möller har varit med sen truppen startade för två år sedan. Och hon upptäckte sporten tack vare sin studsmatta hemma på gräsmattan.

– Jag körde mycket framåtvolter, kullerbyttor och hjulningar hemma, men jag var inte så duktig. Sen sökte min storasyster in till den här klubben och kom in. Men sen ville hon inte vara med och då fick jag platsen, säger Alva.

Att det är en bra stämning mellan tjejerna är viktigt då man lär sig minst lika mycket av varandra som av tränarna.

Elsa Stare fryser om armarna och värmer sig i sin mamma  Sofia Stares tröja.
Elsa Stare fryser om armarna och värmer sig i sin mamma Sofia Stares tröja. Foto: Veronika Ljung-Nielsen

– Något som jag inte kan men som jag vill lära mig är flickis. Och det är väldigt svårt att lära sig i början. Man måste tänka till och ha rätt teknik, säger Alva.

Ibland blir hon nervös under språngmarschen fram till trampetten. För när hon väl kommer fram ska hon ha haft rätt fart, träffat studsrutan rätt med fötter och ha tagit spjärn med benen i rätt ögonblick för att komma upp i hoppet på rätt sätt.

– Jag brukar tänka att jag måste klara allt så bra som möjligt. Men en gång råkade jag tveka innan en volt och for väldigt långt framåt. Men det var bara läskigt i början för nu brukar det gå bra.

Elvira Stenlund hänger i luften under flickis-vridningen.
Elvira Stenlund hänger i luften under flickis-vridningen. Foto: Veronika Ljung-Nielsen

Elvira Stenlund tycker också om sina truppgymnastikpass hon har med Bergsbyn. Men hon tränar även artistisk gymnastik varje söndag i Arvidsjaur.

– Jag tycker om att röra på mig och därför är gymnastik en bra sport för mig. Först tränade jag jättemycket hemma och visste inte om att man kunde träna gymnastik. Men nu är det min sport.

Elsa Holmberg slog sig på benet under ett hopp och fick snö i en platspåse för att lindra.
Elsa Holmberg slog sig på benet under ett hopp och fick snö i en platspåse för att lindra. Foto: Veronika Ljung-Nielsen

Ett mål som gruppen har är att börja tävla.

– Vi har legat lite lågt med tävlingsbiten, men känner oss mogna nu. Så i maj är planen att åka och tävla i Umeå, mest för att lära oss och få uppleva och se andra trupper. Och vi tränare tror det kommer bli väldigt bra för alla, säger Malin Suup.

Foto: Veronika Ljung-Nielsen
Anmäl till Mediaombudsmannen Rätta artikeln Skriv ut