Det brukar pratas metaforiskt att du får vissa saker med ”modersmjölken”. I familjen Holmgrens fall går det nästan att säga att de två senaste generationerna har vuxit upp med ett bowlingklot i vagnen.
– Pappa tog mig med hit redan när jag låg i barnvagnen. Och så fort jag kunde sitta, fick jag sitt upp och titta när han spelade. Mina söner har haft det likadant. De har spenderat många timmar här, berättar Kenth som tillhör en av de bästa bowlarna genom tiderna i Skellefteå.
Nu har Kenth börjat trappa ned med träning sedan ett par år tillbaka. Istället hjälper han sina söner att träna och utvecklas i Örjanshallens källare.
– Numera är det ju inte öppet här på kvällarna längre, så just nu bowlar vi bara en gång i veckan, berättar Kenth.
I laget
Kenths äldsta son, Emil, har redan hunnit debutera i Guldstadens division I-lag. Näst yngsta sonen, William Holmgren, kan mycket väl komma att göra en spektakulär debut redan i år. Han har redan fått licens och kommer att slå ett rekord om han får chansen.
– Jag själv debuterade tidigt. Jag var tio år och tävlade då för Rönnskär. Jag fick vara med i sportspegeln under det året och minns att jag nog aldrig har varit så nervös i hela mitt liv, berättar Kenth
William verkar inte lika nervös som sin far. Det syns att han är en stor talang redan nu, när han radar upp fina slag på Örjanshallens banor.
– Det är så roligt att spela. Jag vet inte varför. Det är bara kul, säger han.
Skillnad
Bowling har tappat i popularitet sedan storhetsdagarna på 70- och 80-talet. En skillnad i dag är priset.
– När jag var lite kostade en serie en krona att spela i början. Det kostade en femma att spela i en timma. I dag kostar motsvarande mellan 120-160 kronor. Det är inte alls lika billigt längre.
Men det hindrar inte Holmgrens än så länge. Deras närvaro är lika mycket arv som miljö i Örjanshallen.
Jag fick vara med i sportspegeln under det året och minns att jag nog aldrig har varit så nervös i hela mitt liv.