Solen lyser och är fortfarande varm trots att det är slutet på augusti. Himlen är nästan blå och vinden, med sjöterminologi, skulle kunna beskrivas som lätt bris vilket innebär en mjuk blåst med farten runt två-tre meter per sekund. En nära nog perfekt kväll, som varken är för varm eller för kall. Men seglarna däremot önskar med säkerhet lite mer vind.
– Den bästa vinden är när det blåser runt fem meter per sekund, berättar Lars Jonsson som har tagit med undertecknad och fotografen Ulf Johansson i sin hemtrevliga båt.
Det innebär att den vind som blåser just den här sensommartrevliga måndagskvällen är aningen svagare än den optimala vinden. Jonsson, som är född 1958 och har varit med i Ursvikens simsällskap sedan i början av 80-talet, vet det mesta som är värt att veta om segling.
Han har ett stort engagemang i föreningen och var ungdomsansvarig i 15 år. Den nuvarande rollen är hamnfogde.
– Det gäller att ha koll på allt som rör varvet. Se till att båtar läggs i och tas upp. Samma sak med bryggor.
Aldrig fullärd
Att segla är en konst där du aldrig blir fullärd och segling är också något som tar tid att lära sig. Att tävla är bara en liten del av fenomenet, som snarare kan beskrivas som en livsstil.
– Att segla tar tid. Det finns alltid något att göra. Tre timmar märker du aldrig av att det har gått när du är ute och seglar.
Till skillnad från många andra sporter, trots ett universum av olika modeller, betecknas ändå inte sporten som en materialsport.
– Inget material knäcker en riktigt bra seglare, säger Jonsson.
Ursvikens SS bildades 1945 på Nilsson Café, som låg i Ursviken. Verksamheten flyttade sedan långt tillbaka till Skelleftehamn, men klubbens namn har ändå fått leva kvar. Föreningen är välmående och har runt 450 medlemmar.
– Många ungdomar har börjat segla under de senaste åren. Så på den fronten ser det bra ut. Däremot har det varit en vikande kurva när det gäller själva tävlandet. Det känns lite tråkigt, berättar Åke Hjalmar, 66 år.
Han är en av de riktiga veteranerna i klubben och berättar att han blev medlem 1963 och har under sina 51 år i klubben hunnit med att ha många förtroendeposter, vilket även inkluderar en tid som ordförande. Den här måndagen är han starter och ska se till att starten går korrekt till och att det inte blir några tjuvstarter.
Klubben har återupplivat klubbmästerskapet, som under några år låg nere. Årets klubbmästerskap består av åtta deltävlingar, fyra under vårkanten och ytterligare fyra efter att semesterperioderna har avslutats.
Svenska mästare
Det finns många skickliga seglare i klubben. Den här måndagen, den sista deltävlingen, finns två ekipage med svenska mästare. Nils Berglund, då tillsammans Gunnar Fredriksson, blev svenska mästare 1976 i klassen som kör neptunkryssare. 2004 upprepade klubbkamraterna Bill och Ingrid Lidman samma bedrift.
– Under en period fanns många neptunkryssare i klubben, påpekar Hjalmar.
Tävlingen om klubbmästerskapet blev inte helt oväntat en kamp mellan de svenska mästarna och den sista deltävlingen bjöd på en hel del spänning.
Precis som i golf i finns ett handicapsystem för att kunna göra det möjligt att alla olika sorters båtar ska kunna tävla mot varandra i samma klass. För när det gäller segelbåtar finns det en enorm variation från båtar med ensamseglare för några tusenlappar till båtar för flera hundra miljoner kronor och en besättning som motsvarar ett helt fotbollslag.
Den största båten som är med den här måndagen heter Esmeralda. Den är av märket X-102 och kostar ny över en miljon. Esmeralda är begagnad och betydligt billigare. Jörgen Renström, Mikael Lindskog äger båten, men har även med L Lindström.
– Egentligen går det vara fem i den här båten, men vi har bara seglat med tre personer, berättar Renström.
Han och kollegan Lindskog är ganska nya ägare av båten. De hämtade den i somras i Stenungssund.
– Sedan seglade vi hem den via Göta Kanal. Det var en utmaning och vi har ännu inte hunnit testa den ordentligt ännu, avslöjar Jörgen.
Vändningar
Den sista deltävlingen blir spännande. Segling handlar om många bestondsdelar, men innehåller även förmågan att hitta vindbyarna. Ute i på sjön är vinden nyckfull. Sporten innehåller både lite gambling och taktik.
Fem minuter innan start smäller pistolskottet. Då gäller det att anpassa placering och vind så att du kommer med fart mot startlinjen, men inte mer än att startskottet hinner gå innan du passerar linjen. Annars blir det omstart.
I den sista deltävlingen i klubbmästerskapet är alla båtar på rätt sida startlinjen när startskottet ljuder över Kallholmsfjärden. Nils Berglund och Gunnar Fredriksson får en perfekt start i sin båt, en Soling som är döpt till Railcare. De får ett försprång och lite marginal framför Esmeralda. Bill och Ingrid är på efterkälken.
Den snälla vinden bjuder alla seglare på överraskningar. Både roliga och mindre roliga överraskningar. Paret Lidman sin båt Havanna kommer tillbaka starkt och leder vid andra bojen. Esmeraldas seglare väljer en diametralt motsatt väg vid den tredje bojen, något som visar sig bli en fullträff. Esmeralda har också det högsta handicapet och måste vara snabbast för att ha en chans att vinna.
Seger
Det blir en tät kamp, där Esmeralda tar sig först över mållinjen. Berglund och tillsammans med sin radarpartner Göran Forsberg, kommer in som tvåa. Paret Lidman slutar trea.
Men det återstår en del omräkningar för att fastställa slutresultatet. Det blir riktigt spännande. Besättningen i Esmeralda får börja med att jubla. De vinner även efter att alla handicap multiplicerats med måltiden.
– Riktigt kul. Vi hade lite tur som kunde gå så långt åt sidan vid tredje bojen och hitta vinden. Det är första segern i år och det är ju riktigt kul, säger Jörgen.
Eftersom Renström och hans vänner inte har varit med i alla deltävlingar har de inget med slutsegern att göra.
Årets klubbmästerskap står mellan Berglund/Forsberg och paret Lidman. Marginalen är liten. Berglund/Forsberg tar andraplatsen med 22 sekunders marginal. Det innebär att de båda konkurrenterna hamnar på samma platssiffra. Och då avgör senaste placering. Så med 22 sekunders marginal tar Berglund/Forsberg hem både andraplatsen – och årets klubbmästerskap.
– Propagandasegling. Riktigt kul, säger Nils.
Vad är det bästa med segling?
– Det är alldeles tyst. Sedan är det känslan att fånga vinden, att vara på rätt ställe i rätt tid. Att bara använda naturen.