Amerikanska MMA-organisationen Ultimate Fighting Championship besökte Stockholm för tredje gången i början av oktober. Organisationen har haft en smått osannolik utveckling och är på god väg att växa sig stark globalt.
Engelsmannen Garry Cook är en tungviktare inom idrott. Han jobbade på Nike i USA mellan 1996-2008 och blev därefter handplockad att leda Manchester City som VD. Det var Cook som var med och rekryterade Sven–Göran Eriksson. Sedan 2012 jobbar Cook i vad som beskrivs som "världens snabbaste växande sport", MMA och inom organisationen UFC. Engelsmannen har precis blivit befordrad från att ha varit chef för UFC:s satsning i Afrika, Mellanöstern och Europa. Hans nya roll är att leda jobbet med att stärka varumärket UFC globalt med säte i Las Vegas.
– Jag har ordnat hus. Flytten dit går om ungefär en månad, börjar Garry Cook.
Han ska fortsätta utveckla UFC, som på sikt till och med hoppas kunna konkurrerar med fotboll.
– Det är en utveckling i alla sporter. MMA är inte lokalt bunden utan det är en global sport och vi är inte geografiskt begränsade. Vi har ett eventbolag, egen mediaavdelning, TV–bolag och atleter i världsklass. Dessutom är vi mer än en fightgala. Vi har ett fitnessprogram, en gymkedja och mycket annat. Det finns ett djup i det här och en potential som är enorm. Betänk även att vi ännu inte har öppnat upp i marknader som Ryssland och Kina. Våra möjligheter att växa är enormt stora både som sportunderhållning, men även på många andra sätt.
Varför är det världens mest växande sport?
– Vi är tvåa är efter F1 när det gäller priser. Vi säljer mer och mer biljetter för varje år. Men F1 hade tolv race förra året. Vi hade 46 event och kan ha hur många event som helst. När man ser till hur många pay-per-view vi säljer, hur många tittare vi har på våra event, hur många besökare vi har på hemsidor växer vi oerhört snabbt. Och då har vi fortfarande kvar att ta oss till Ryssland och Kina.
Finns inga gränser?
– Jag tror inte det. Titta bara på vår marknad i USA. Vi finns på samma plattformar som amerikansk fotboll och baseball. Ändå har vi bara funnits och kunnat jobba i 13 år.
Kan UFC nå samma höjder som boxning en gång gjorde – fast i dag?
– Du undrar om en subjektiv åsikt. Jag tror redan vi är på väg om boxningen. Vi har 46 galor i hela världen med många storstjärnor. Boxning hamnade i en fragmenterad position, där det från början var tydligt med åtta mästare i olika viktklasser. Men sedan skapade många förbund och mästare att det blev väldigt rörigt. Vi har större kontroll än vad det har varit under boxningen. Det skapar tydlighet och möjligheter på sikt.
Jämför skillnaden med att vara VD i Man City med att jobba inom UFC.
– I Manchester behövde det byggas upp en organisation, ett lag och en stadion. Däremot är det nästan omöjligt att ändra själva sporten. Det bästa med UFC är att vi har möjligheten att förändra nästan precis allt, även sporten. Det är den största skillnaden och möjligheten.
Avslutningsvis: Kommer Gustafsson och Jones att mötas på Friends Arena?
– För ett halvår sedan hade jag sagt att chansen var stor. Vi är en föränderlig värld, men chansen att han får en titelmatch 2015 är stor. Och om han får möjligheten att försvara titeln är chansen riktigt stor, men då handlar det om att han ska försvara den. För hur skulle han annars kunna se tillbaka på sin karriär om han inte fick den chansen att fightas i Stockholm om han hade titeln.