Stor intervju med nye AIK-tränaren: Drivkraften fortfarande stark hos Samuelsson

Han är född i Degerfors, men växte upp i Mariestad. 58-årige Tommy Samuelsson är ett tungt namn i svensk hockey. Hans driv tog honom till Karlstad, där han växte ut till en av de stabilaste backarna i svensk hockeyhistoria. Under sina 19 år i Färjestads tröja och med landslagsuppdrag har han varit med och skrivit historia.

Tommy Samuelsson under första isträningen 2005.

Tommy Samuelsson under första isträningen 2005.

Foto: Norran

Sport2018-05-26 09:00
Tommy Samuelsson är tillbaka i Skellefteå AIK.
Tommy Samuelsson är tillbaka i Skellefteå AIK.

Det var tolv år sedan Tommy Samuelsson var med och tog upp Skellefteå AIK. Mycket vatten har flutit under broarna sedan dess. För AIK:s nygamle tränare handlar det om många nya erfarenheter. Under en lång intervju i den ljumna skuggan berättar Samuelsson om tiden utanför komfortzonen, drivet att alltid jaga segrar, den inre motivationen och hans definition av modern hockey. ”Det är inte många som kan jämföra sig med Skellefteå”, säger AIK:s nya tränare.

Tränarkarriären påbörjade Samuelsson 1999, ett år efter att han hade slutat som spelare. Nu har han snart varit tränare lika länge som han har varit spelare.

Men något slut eller mättnad syns inte hos den ödmjuke och sympatiske värmlänningen. AIK:s nye huvudtränare är fortfarande nyfiken och hungrig. Den fysiska formen är ännu god. Just vikten av träning var viktigt redan från unga år för Samuelsson. Den gamle backen var en stor talang med tre JVM på meritlistan, men det är inte talangen som har präglat karriären enligt honom själv.

– För mig har det handlat om den hårda träningen och förberedelserna. Jag offrade massor för att nå dit jag kom. Allt från alla gångar jag sa nej på fredagar till allt annat. Allt för att träna de där timmarna som ingen annan gjorde, säger Tommy.

”Go känsla”

Det är ytterligare en ovanligt varm dag i maj. Norran träffar Tommy Samuelsson vid det klassiska fiket Ainas och tar plats i skuggan. Hans nya vistelse i Skellefteå har varit lika välkomnande som vid förra sejouren, som bara blev ettårig. Men det var inte vilket år som helst, utan den säsong som AIK tog steget tillbaka till SHL 05/06.

– Tycker ändå att stan är sig ganska lik ändå. Jag fick en go känsla direkt när jag kom till Skellefteå första gången. Jag är ju uppväxt med mycket vatten runtomkring mig och fick samma känsla i Skellefteå som i Karlstad. Det var bara det att jag mötte tre renar på vägen in från flygplatsen, minns Tommy om förra sejouren.

Fansen firar uppgången med Tommy Samuelsson
Fansen firar uppgången med Tommy Samuelsson

Han gjorde ett starkt avtryck under säsongen han var i AIK och genomdrev många förändringar. En av de mest påtagliga var att han flyttade träningarna från eftermiddagen till förmiddagarna med syfte att få så mycket som möjligt att bli som i SHL – eller elitserien som det då hette.

– Vi bestämde oss tidigt att ska vi göra det här, ska vi göra det så SHL-mässigt som möjligt. Ett viktigt datum för mig var när elitserien startade. Vår serie startade ju tio dagar senare. Då vet jag att vi kallade alla på ett möte på en restaurang. Där gick vi igenom vad som skiljde. Jag har papperna kvar, hade skrivit allt på gula papper. Vi satt i arbetsgrupper och diskuterade vad som skiljde oss. Det var startpunkten.

Tommy Samuelsson som tränare i Färjestad. Klubben han främst är förknippad med.
Tommy Samuelsson som tränare i Färjestad. Klubben han främst är förknippad med.

Samuelsson var då ännu ung i yrket som tränare. Trots det hade han redan hunnit uppleva stora framgångar som assisterande tränare. Samuelsson tränade Färjestad tillsammans med Bengt–Åke Gustafsson säsong 01–02. Det var säsongen när Färjestad bara förlorade sju matcher under en hel säsong. Så överlägset har ett lag aldrig varit och frågan är om ett lag kan bli det igen.

Vad minns du?

– Jag kommer ju ihåg hela slutspelsserien. Det var fullsatt varenda match. Vi hade spelare i rätt ålder, som köpte sina roller och målvakter som peakade och spikade igen när det var som viktigast, säger Tommy och lyfter även fram en utmärkande händelse:

– Jag har ett minne i samband med en Norrlandsturné. Vi tränade dagen innan. På den tiden gjorde man ju oftast så för att hinna. Vi hade gjort en skitträning. Jag och ”Bengan” blåste av efter 30 minuter och sa: ”Ska vi ha det så här, kan ni sköta det här själva.” Sedan gick vi av och bytte om. Dagen efter vann vi mot Luleå och sedan gick det riktigt bra.

Färjestad vann SM för andra året i rad och spelade därefter ytterligare fyra finaler. Totalt sex finaler, något AIK kopierade tio år senare.

Den tiden känns på flera sätt inte speciellt avlägsen, men det beror på utifrån vilket perspektiv.

– Den värld jag lever i har förändrats jättemycket, säger Samuelsson och syftar på utvecklingen hockeymässigt i allmänhet, men även allt runt klubben sedan Samuelsson förra sejour.

Nya titlar

Då lämnade han en nykomling och har nu återkommit till en toppklubb, som vill jaga nya titlar.

– När man får se faciliteterna, tennishallerna, gymmet, de tre isbanorna blir man smått imponerad. Jag har haft förmånen att få fara runt lite i Europa och det är inte många som kan jämföra sig med det här.

Samuelsson var med när Färjestad var pionjärer när det kom till att bygga ut arenan och bygga upp klubben.

– Skillnaden var att i Karlstad var man före sin tid då. Speciellt arenabygget var ju helt unikt. Då 2002 med gym och faciliteter, var det tipptopp i Europa.

Tommy Samuelsson under första isträningen 2005.
Tommy Samuelsson under första isträningen 2005.

Det är intressant att höra Samuelsson berätta och jämföra. Han var ju en viktig del när Färjestad var som mest framgångsrikt under 00-talet. AIK tog ju över taktpinnen och har sedan skapat sin egen fördel och försprång.

– Skellefteå har inte bara varit i final sju gånger, vilket är helt fantastiskt. Titta även på alla spelare de har fått fram. Det är en kvalitetssäkring. Det är mer än 20 spelare som har fått sätta sig på ett plan till Nordamerika. Det är mer än två i snitt per år, säger Tommy och fortsätter:

– Det som slog mig först var integreringen mellan junior och a-lag. Det är nog Skellefteå, som jag känner just nu, lite unikt när det gäller det.

Vad som också är unikt är arbetsbeskrivningen för Samuelsson.

– Det här är första gången i min karriär jag blir rekryterad till en klubb där dna:et är väldigt starkt. När vi pratar spelidé och spelstrukturer så är det egentligen jag som skulle ha satt den. I det här fallet finns det redan ett starkt dna och struktur. Det vi ska göra är att skruva lite på det.

Vilken påverkan kommer du att ha?

– Jag vill stödja upp den grupp av gedigna människor som redan finns och jag tänker på Mikael Lindgren, Bert och Klockare, som hade ett tufft jobb förra året som jag har förstått. Mitt ledarskap går ut på att få människor att växa. Sen ska vi finjustera vissa saker i det här dna:et. Sen ska vi sätta laget så tidigt som möjligt för att och få alla spelare att få sin roll och betydelsen av den.

Utanför komfortzonen

Jakten på utveckling och nyfikenhet är ett återkommande tema när Samuelsson pratar om tiden som spelare och tränare. Hans lugn och lojalitet, hela 19 år i Färjestad som spelare, ger intrycket av att han inte har haft någon jakt på äventyrlighet.

Men skenet bedrar. För att ta sig utanför komfortzonen är något Samuelsson aktivt har letat efter.

– Sedan jag beslutat att bli huvudtränare, ställde jag mig vid stupet direkt och åkte till Österrike utan att kunna språket. Engelska kunde jag, men inte tyska. Jag ville verkligen vara i en miljö där jag inte kunde bli bekväm. Allt för att hitta chans att utvecklas.

Tommy Samuelsson presenteras som AIK:s tränare 2005.
Tommy Samuelsson presenteras som AIK:s tränare 2005.

Klimatet utomlands är per automatik oerhört tufft. Bara en sån sak att kunna skälla ut någon annan på ett annat språk är tuff utmaning. Jakten på segrar och framgångar är många gånger extrem, något Samuelsson har fått erfara.

Senaste tränarsejouren var Samuelsson i tyska Inglostadt, där han tvingades bort från posten under sin andra säsong.

– Jag fick uppdraget sent första året. Laget hade året före det åkt ut i inspelet till slutspelet. Och det var ingen nöjd med. Mitt första år hände samma sak, men då blev sportchefen, som hade anställt mig, syndabock. Så vi fick en ny sportchef.

Och vid en av lagets svackor, med svag utdelning, fick Tommy gå.

– Det hade gått bra under hösten, men jag var förberedd. Jag hade sagt till mina kompisar att vi får se vad som händer om det börjar gå tungt. Det är ju då man får se vad folk går för. Vi tog fem av 18 poäng. Vi släppte bara in knappt två mål per match, men tog inga vinster.

Ledarskap

Sejouren i Tyskland var hans andra utlandsäventyr. Ytterligare en erfarenhet att ha med sig in i uppdraget i Skellefteå. Hockeyns snabba utveckling har varit ett omdebatterat ämne.

Hur definierar du modern hockey?

– För mig handlar mer om modernt ledarskap. Det är den nya generationen som kommer nu, som kräver någonting annat än den gamla. De kräver mer feedback i form av video, personliga samtal och så. De är mycket mer upplysta än vad den gamla generationen var. Mycket handlar om att hänga med i det moderna ledarskapet. Hockeyn är inte antingen offensiv eller defensiv. Den är både ock. Det gäller att hitta en balans i allt det här, säger Tommy och fortsätter:

– Kommunikation är så otroligt viktigt. Förr sa tränaren: Nu gör vi så här. Och så gjorde man så. Nu är det något annat. Alla människor är bekväma i sig, så det handlar om att hitta vägar att locka fram det inre drivet.

Hur beskriver du dig själv som coach?

– Jag vill vinna varje match. Det är det som driver mig. Det är min nyfikenhet och att aldrig bli mätt på det. Jag coachar laget utifrån det. Har du den drivkraften att du vill vinna lika mycket 10 oktober som i en SM-final, 28 april, kommer det att bli en bättre resa.

Höga krav, men den erfarne och sympatiske värmlänningen betonar också vikten av att hitta glädjen.

– För att kunna vinna gäller det även att kunna koppla av mellan träningar och matcher för att kunna njuta och känna hur kul det är också. Det är också otroligt viktigt för att kunna prestera på topp när det krävs.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!