Statistiken låg i tekningscirkeln: ”En viktig detalj”

Vi har avverkat inledning av SHL vilket gör att det går att börja se olika mönster. Ett är att Skellefteå AIK blivit sämre i tekningscirkeln. "Den är jättelåg", säger tränare Tommy Samuelsson om vinstprocenten som ligger på 45 procent.

Tommy Samuelsson gillar inte att AIK:s tekningsstatitsik är så pass låg och förstår vikten av att den behöver höjas framöver.

Tommy Samuelsson gillar inte att AIK:s tekningsstatitsik är så pass låg och förstår vikten av att den behöver höjas framöver.

Foto: Ola Westerberg

Sport2018-10-18 07:06
"Det handlar mycket om rutin men också mycket om självförtroende", säger centern Linus Lindström om att teka.
"Det handlar mycket om rutin men också mycket om självförtroende", säger centern Linus Lindström om att teka.

Att vinna tekningar är en viktig detalj i ishockey. Förra säsongen var AIK näst bäst i SHL för att efter åtta matcher den här hösten halkat ner till nummer tolv på listan.

Sett till tekningar på hemmaplan ligger AIK:s procent på 44.71 vilket är sämst i ligan.

– Och som vi vet är tekningar en viktig detalj och något vi behöver förbättra, slår Tommy Samuelsson fast.

AIK-tränaren fortsätter:

– Titta bara på powerplay. Förlorar vi tekningen tappar vi i snitt 20 sekunder. Då minskar ju tiden för oss att bli produktiv.

En förlorad tekning i egen zon leder dessutom till att mer kraft behöver läggas på det defensiva spelet.

– Vi är ju också ett lag som vill spela med puck. Så det gäller att vi verkligen ser till att bli bättre på den punken, säger Samuelsson.

Titta bara på powerplay. Förlorar vi tekningen tappar vi i snitt 20 sekunder. Då minskar ju tiden för oss att bli produktiv.

Kommer med åren

Tittar man statistiskt är framgångar som tekare oftast en rutinfråga. Av förra säsongens topp 15 i SHL, sett till tekningsstatistiken, var yngsta spelare 24 år och flertalet över 30 år.

AIK:s bästa tekare så här långt, sett till de som minst tagit 20 tekningar, är forwarden Oscar Möller. Hans 50.00 procent placerar honom 27:a totalt i SHL.

Rutinerade Mathis Olimb är tvåa i AIK. Därefter kommer unge duon Linus Lindström och Andreas Wingerli samt Adam Pettersson, som är omskolad till center.

Hur mycket tränar ni på tekningar?

– Rätt mycket på träningarna. Vi kör även mot varandra efteråt också. Det gäller att hålla känslan uppe hela tiden, säger Linus Lindström, som inte är nöjd med sina dryga 46 procent:

– Nej, jag vill över 55. Åtminstone över 50.

Linus menar att tekningar till stor del är en rutinfråga men att självförtroendet också spelar stor roll.

– Förlorar man tre i rad är det lätt att det sätter sig i huvudet. Men det gäller att inte försöka tänka på det. Det är viktigt också att scouta motståndarnas tekare. Det gör det mycket lättare när man åker in och ska ta teken. Då vet man vilken motmetod man ska använda, säger Linus Lindström.

Andreas Wingerli ligger på 40 procent den här säsongen efter totalt 65 genomförda tekningar.

Hur tränar du på att bli bättre?

– Det gäller att försöka hitta sina egna strategier. Man kan inte bara ha en variant. För det finns sjukt många tekningstyper. Vissa som låser, vissa som bara går efter pucken. Så det gäller att vara anpassningsbar och verkligen försöka träna på alla olika varianter på träning och sedan försöka analysera under matchen. Och är det så att man torskar två–tre raka tekningar under en match blir det ofta så att man får ändra taktik. Så det är en ruggig färskvara skulle jag säga blandat med mycket självförtroende, säger Wingerli.

Tommy Samuelsson gillar inte att AIK:s tekningsstatitsik är så pass låg och förstår vikten av att den behöver höjas framöver.
Tommy Samuelsson gillar inte att AIK:s tekningsstatitsik är så pass låg och förstår vikten av att den behöver höjas framöver.

Tommy Samuelsson och hans tränarteam gör allt för att tekningar ska bli en viktig del under lagets träningar.

– Tre-fyra gånger i veckan i alla fall så kör vi tekningar efter ordinarie träningen och även vissa gånger under träningarna. Nu blir det visserligen mot varandra och det kanske inte är samma sak när jag släpper pucken som en linjedomare, men det är så vi jobbar. Sen så tittar vi väldigt mycket på video för att analysera. Och detta är till stor del en utbildningsgrej, säger Samuelsson och tillägger:

– Sen finns det alltid specialister i cirkeln. Och när vi analyserar vårt agerande så kanske vi är för ärliga. Vi blir sällan utbytta om vi jämför med motståndarna. Så vi kanske behöver våga tjuva lite oftare, ta en chans. Det värsta som kan hända är att vi blir utbytta och någon annan kommer in.

FAKTA

AIK:s tekningar

2018/19:

Totalt: 45.79 (12:a i SHL).

Hemma: 44.71 (14).

Borta: 46.82 (9).

Topp 5: 1) Oscar Möller, 50.00, 2) Mathis Olimb, 48.86, 3) Linus Lindström, 46.08, 4) Adam Pettersson, 40.00, 4) Andreas Wingerli, 40.00.

2017/18:

Totalt: 51.93 (2).

Hemma: 53.60 (6).

Borta: 50.23 (1).

Topp 5: 1) Pär Lindholm, 58.33, 2) Matt Andersson, 53.85, 3) Pontus Petterström, 50.85, 4) Adam Pettersson, 47.60, 5) Linus Lindström, 46.67.

* Siffrorna i procent, och för att räknas in i årets topp fem krävs minst 20 genomförda tekningar.

* Jimmie Ericsson och Jonatan Berggren ligger på cirka 57 procent men har tagit för få tekningar för att räknas med i AIK:s topp fem. Däremot finns deras tekningar givetvis med i den totala statistiken för säsongen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!