Morön välkomnar granskningen av icke EU-spelare

Moröns sportchef Ola Lindberg välkomnar Fotbollskanalens granskning av kontrakterandet av icke EU-spelare i elitettan. "Det är ingen nyhet för mig att det ser ut så här", säger Lindberg till Norran.

Ola Lindberg, sportchef i Morön BK.

Ola Lindberg, sportchef i Morön BK.

Foto: Norran

Sport2019-09-05 16:30
undefined
Ola Lindberg, sportchef i Morön BK.

Under torsdagen presenterade Fotbollskanalen en redogörelse för hur klubbarna i elitettan valt att kontraktera eventuella icke EU-spelare.

I granskningen framgår det att flera klubbar har icke EU-spelare kontrakterade som amatörer, på turistvisum – något spelarna själva inte påstår, de säger sig vara här som profesionella spelare.

– Jag får betalt för alla utgifter i ett land där människorna, maten och landskapen är helt fantastiska, säger Asarums Nicole Baxter i en intervju med College of William & Mary.

"Vi har rent mjöl i påsen"

Moröns sportchef Ola Lindberg fick kännedom om den nu publicerade granskningen tidigare i sommar – dessutom informerade Svenska Fotbollförbundet klubbarna inför seriestarten.

– Vi är nya i elitettan så jag vet inte hur diskussionerna har varit förut. Just när serien började så kom det ett mejl med direktiv från förbundet om icke EU-spelare, säger Lindberg som välkomnar granskningen.

– Jag kan tycka det är bra, jag vet att vi har rent mjöl i påsen. Vi är nykomlingar och har varit extremt noggranna med att ringa förbundet och fråga hur vi ska göra för att göra rätt.

Morön har fyra professionella icke EU-spelare i sin trupp, Hayley Dowd, Carly Wickenheiser, Katrina Guillou, alla från USA, och Albina Rrahmani, från Albanien, och dessa har en månadslön på minst 14 300 kronor.

– Det har kostat oss lite mer pengar, men samtidigt så kan ingen komma och säga att vi har gjort någonting fel. Det känns skönt.

Upplever du det som orättvist att andra klubbar kan rekrytera samma spelare för mindre summor?

– Det kan väl kännas orättvist, men vi går den lagliga vägen och betalar mer pengar. Rätt ska vara rätt, så är det bara, säger Lindberg.

Under sommaruppehållet tillkom två utländska spelare till Morön, Indira Ilic och Vicky Bruce. Dessa registrerades som amatörer och det beror på att Ilic har ett arbetstillstånd i Sverige för ett civilt arbete och detsamma gäller Bruce som med sitt engelska medborgarskap har samma rätt att vistas i Sverige som de svenska spelarna.

"Det har kostat oss lite mer pengar, men samtidigt så kan ingen komma och säga att vi har gjort någonting fel."

FAKTA

Användande av icke EU-spelare i elitettan

Förutsättningarna är enkla, en spelare som är i Sverige med ett turistvisum får endast spela som amatör och kan därmed inte få någon ekonomisk ersättning för sin fotboll. Huvudsakliga skälet för vistelse i landet ska vara av sociala skäl eller studier och visumet gäller endast 90 dagar.

För att spelarna ska få tillgång till ekonomisk ersättning krävs det att spelarna kontrakteras som professionella spelare och för det krävs också en ersättning på minst 14 300 kronor, för att spelarna ska få ett arbetstillstånd och därmed få rätt att vistas i Sverige under andra premisser.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!